HIRDETÉS

Megnyílt a Körösvidéki Múzeum új székhelye

Pap Melinda 2017. május 19., 16:29

Bár szombaton, a Múzeumok éjszakáján megnyitja kapuit a látogatók előtt, teljes egészében csak jövőre foglalja el új székhelyét a nagyváradi Körösvidéki Múzeum. Az impozáns épületegyüttesben közel egy évtizedes huzavona után, csütörtökön nyitották meg az első időszakos tárlatokat.

Több időszakos kiállítással, köztük a debreceni Déri Múzeum néprajzi tárlatával várja a látogatókat a Rulikovszki (Armatei Române) út 1. szám alatti új székhelyén a nagyváradi Körösvidéki Múzeum. A tárlatokat – melyeket csütörtökön nyitottak meg szűk körben, a 26. Festum Varadinum keretében – a szombati Múzeumok éjszakáján ingyen tekintheti meg a műértő közönség.

Az egykori magyar királyi hadapródiskola épülete még távolról sem alkalmas arra, hogy állandó kiállításoknak adjon helyet, Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök szerint

HIRDETÉS

újabb 10 millió euróra van szükség a bútorzat és a speciális tárlók beszerzésére, az udvar rendbetételére.

A tanácselnök a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta, az épület felújításával, melynek munkálatait hatéves szünet után kezdte újra a megbízott cég, időben, áprilisban elkészült, de a bebútorozása újabb beruházást feltételez.

Első körben, a következő két hónapban a munkatársak beköltözéséhez elengedhetetlen irodai bútorzatot szerzi be az önkormányzat, saját forrásaiból 5 millió eurót költ e célra. Ennek része az új múzeumban helyet kapó vivárium is, a közgyűjtemény kiállításához szükséges speciális tárlók, vitrinek és világítóberendezések költségeit azonban már uniós pénzből fedeznék.

A múzeum természeti és történelmi részlegének helyet adó első emelet berendezésére benyújtották a pályázatot a Regionális Operatív Programhoz, melyet a tanácselnök szerint a legmagasabb pontszámmal értékelt az utolsó bírálóbizottság is, így minden valószínűséggel megkapják a kért 21,8 millió lejt, azaz több mint 5 millió eurót.

Újabb 4 millió eurót a román–magyar határon átívelő pályázatok keretében szereznének, az összegből a harmadik és negyedik emelet bútorzatának árát fedeznék. Pásztor Sándor arról is beszámolt, hogy júniusban hirdetik meg a versenytárgyalást a közgyűjtemény darabjainak az új székhelyre szállítására, s mivel Romániában egyetlen erre szakosodott cég van, nemzetközi licitet írnak ki 200-300 ezer euró értékben.

A három hónaposra becsült költözési folyamat után év végére teljes egészében az új székhelyre kerülne a római katolikus egyháznak visszaszolgáltatott barokk palotából a közel 500 ezer műtárgyat számláló közgyűjtemény,

mely méretét tekintve az ötödik az országban, mondta el Aurel Chiriac múzeumigazgató. Pásztor Sándor tanácselnök korábban a Krónikának úgy értékelte, hogy már áprilisban elkezdődhet a költözési folyamat.

A Körösvidéki Múzeum új székhelyének, az egykori magyar királyi hadapródiskolának a felújítási munkálatai tavaly augusztusban kezdődtek el újra, miután rendellenességek miatt 2010-ben a korábbi kivitelező, a Selina cég beszüntette a munkát.

A barokk palotát még 2004-ben kapta vissza a római katolikus egyház, bár a törvény szerint az állami közgyűjteményt öt év után el kellett volna költöztetni az épületből, új székhely hiányában ez továbbra is a püspöki palotában működött. Eddig helyszűke miatt a közgyűjtemény nagy része nem volt látható, de az új székhely alkalmas a mintegy 500 ezer műtárgy bemutatására. A 18 ezer négyzetméter alapterületű új székhely a tervek szerint kulturális eseményeknek is otthont ad majd.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS