Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Megalkuvással vádolja az RMDSZ-t és az MPP-t Tőkés autonómiaügyben

Krónika | 2017.02.17. [13:43] | Utolsó módosítás: 2017.02.17. [14:21]

A székelyföldi önrendelkezés napirendre tűzésének folyamatos halogatásával vádolja az RMDSZ-t és annak politikai szövetségesét, a Magyar Polgári Pártot (MPP) Tőkés László európai parlamenti képviselő.

autonomia_tuntetes2_b

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke strasbourgi keltezésű nyilatkozatában elmarasztalta a két politikai alakulatot amiatt, hogy tartózkodott a balliberális román kormány ellen beterjesztett ellenzéki bizalmatlansági indítvány parlamenti szavazása során. „Márpedig az erdélyi magyarok »jó lelkiismerete« 1989 óta azt diktálja, hogy ne vállaljunk közösséget egy bűnös rezsim hordozóival, azokkal, akik a törvényesség látszatának örve alatt Románia egész népét és – benne – magyarságunkat egyaránt kifosztják. Az erdélyi magyarok parlamenti képviseletének nem a kormány, hanem a jogosan tüntető százezrek oldalán lett volna a helye” – állapítja meg Tőkés.

Az EP-képviselő szerint az RMDSZ-t és „polgári platformját” nem az összefogás, hanem a kölcsönös megalkuvás tartja össze. „Az RMDSZ megalkuszik a román hatalommal, az MPP pedig megalkuszik az RMDSZ-szel. A kettő pedig egy” – véli az EMNT elnöke, aki szerint a bukaresti magyar politikai képviselet következő komoly próbatétele a székelyföldi területi autonómia képviselete lesz.

Tőkés úgy véli, az előjelek baljósak e téren, mert miután az RMDSZ jó ideje beígért autonómiatervezetének a benyújtását már évek óta halogatja, az MPP régi-új elnöke is a halasztás mellett foglalt állást. Az EP-képviselő felidézte, hogy a polgári alakulat élére a nemrég Szatmárnémetiben rendezett kongresszuson újraválasztott Biró Zsolt kijelentette: olyankor kell beterjeszteni a székelyföldi autonómiatervezetet, amikor esélye van annak, hogy a parlamenti szakbizottságban és a plénumban megvitatják.

„De mit szólnak ehhez a székelyek? Nevezetesen azok a polgári székelyek, akik ott tapsoltak Szatmárnémetiben. Talán azért éppen ott, mivel a Székelyföld szívében ugyanezt nem tartották volna ildomosnak megtenni? Decemberben óvatos fenntartással azt mertük remélni, hogy a Fidesz–KDNP nélkülözhetetlen támogatásával ismét parlamenti helyeket nyert RMDSZ jó irányba fog elmozdulni, s a bukaresti önfeladás helyett a polgári-nemzeti politizálás irányvonalát választja. Az azóta eltelt idő és a bekövetkezett fejlemények sajnos nem támasztják alá reményeinket és elvárásainkat” – szerepel Tőkés László nyilatkozatában.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
25.
anonim3
2017.02.18., szombat [13:04]
Igy van és ezután is így lesz ,a tények beszélnek és nem az embert kell nézni hanem a témát a problémát, itt a többség problémáját kellene megoldani nem a sajátunkat!
Kommentálni ezután is fogok, hogyha valami nem tetszik tessék megcáfolni és nem mellébeszélni!
Tudom ,hogy sok kommunistát zavarok, csak így egyszerüen leírva a véleményemet,de hát ez van, szólásszabadság!
24.
milyen valóság??
2017.02.18., szombat [10:56]
Gondolom, a Fő Vándor és a 23-as írás szerzője nem tartozik a szánalmas és nevetséges generációhoz.
Ó, be jó nekik! Mi még pártról pártra szálldosásra sem vagyunk képesek:)))
23.
ez a valóság
2017.02.18., szombat [01:28]
Hihetetlen ,hogy az Isten ennyi kétlábú szellemi,erkölcsi selejttel "áldotta" meg a magyar nemzetet, akik az ifjúságot minden szinten szándékosan 1989 után a legmélyebb emésztő gödörbe taszÍtották. Ha 180% -t fordulna a helyzet ,akkor is el kell teljen 100év ,hogy újra egy egészséges,becsületes generáció élet képes legyen! Kik a felelősek ? Mindenki a gyermekeken kÍvül ! Szűk látókörű egyének próbálkoznak véleményezni ,akiknek nincs erkölcsi alapjuk és a saját lejáratásukat csak fokozzák. Az ilyenek nevetségesek, szánalmasak és megvetendők ,keressék meg a társadalmi helyüket!
22.
bulgar
2017.02.17., péntek [22:00]
Te kivagy es miert?
21.
csakis
2017.02.17., péntek [21:59]
Es ettol a fuen eredmenytol 99% nott a szinvonalunk mindenki boldog koszonjuk!autonomia out?
20.
bolgár
2017.02.17., péntek [21:57]
És te Zsivkov?
19.
bulgar
2017.02.17., péntek [21:53]
Zozoka gyengevagy mint mindig
18.
kukuku
2017.02.17., péntek [21:47]
Megint itt vagy, buksza!? Hogy vagy képes ennyi sületlenséget leírni havonta, hetente, naponta, óránként a paranoiás bekezdéseidben?
Nem fáj? Nem sajog? Nem üvöltesz? Na legalább ezért hálás lehetsz az Istennek!
17.
hozzászóló
2017.02.17., péntek [21:27]
Mit Isten egybekötött, ember szét ne válassza!

"püspök" "Úr" - talán először saját portáján rendet rakni - aztán......
tudom, mindenki a maga sorsa... de, itt a válás módjával is baj van - kell nekünk "celeb" püspök? Most püspök vagyok, most politikus? Mikor mi fizet jobban?
Elég volt! Szálljon ki a közéletből!!!!!!!!!!!
Ön lejárt lemez - magát járatta le!
16.
:)))))_
2017.02.17., péntek [19:56]
Tokes Puspok Ur ne varja hogyha az eletbe talalkozhatunk hogy udvarias legyek,89-ert igen sot azert gratulalok,de az hogy On elhagya egyhazat es csaladjat na meg a magyarokat szetveri azert soha ne varja hogy Onnel en nagyon udvarias legyek,es miert?Mert Onnek a politika elvette az eszet.
On Erdelyi magyar nem Magyarorszagi magyar vagy ne talan forditva van?
Tokes Ur az emberek becsuletet egyszer lehett elvesziteni,de visszaszereszni mar nagyon nehezen lehett.
Olyan szemely vagyok ki kb 4-5 evet a reformatus egyhaz eletebe nottem fel,semmi bajom veluk,de Onnel mind Puspokel igen is van!Miert?Az ember egy pupspoktol tobbet var,nem az a bajom hogy ONnek velemenye van,sot,egy egyhazi szemelynek legyen is,avval van bajom hogy On volt arra kepes hogy csaladjat elhagya,otthagya Puspokseget csak azert hogy politikai eletet elhesen!Na lasa Puspok Ur ezert haragszok Onre!Egy kerdes amikor puspoki szenteltek fel On Isten szine elott mit igert?Na erre lennek en kivancsi!
Meg egyszer irom gratulalok 89-ert,de azt amit most csinal melysegesen elitelem es Ont nem tartom sem politikusnak sem amagyaroki vedoszentjenek!
15.
:)))))_
2017.02.17., péntek [19:48]
Tokes Puspok Ur!Ki egyhazat elhagya,feleset ott hagya az ne jojon es ne ossza az eszt nekunk!
Amikor puspok lett azt igerte Isten szine elott hogy nepet Istenhez vezeti nem azt hogy szetvalasza!
Tokes mit 89-ben tett gratulalok,de amit most tesz elitelem es Romania ellensegenek nevezem!
Az az ember ki otthagya egyhazat es csaladjat nem meloto hogy nepet politikai szinten vezesse!
Egyszoval Isten elott es emberek elott is szegyen es gyalazat!Tokes soha nem volt es soha nem lesz a magyarok hivatalos kepviseloje!!!!!!
14.
jogos önvédelem
2017.02.17., péntek [19:35]
Pillantok alatt felélednek a sunyi szekusbérenc megmond ók az udmr folyamatos árulását palástolandó! Ismét élen jár erdélyi2016 főtiszt! Tudjuk, ki hol áll. Ők úgy osztják az észt, hogy már azt kell hinnünk, hogy ők voltak ott Temesváron s nem Tőkés László! A senki perc emberek hiába árulóznák, a valóságban mindenki tudja, hogy kik az ügyünk valódi árulói ezredesi rendfokozatokért! Temesvár óta Tőkés László egy fikarcnyit sem kellett, hogy változtasson a véleményén! Küzdelme igazságos. Világhírű ember és a magyar nemzet visszavonhatatlanul történelmi hősévé vált. Ezt a senki percemberek köhögése csak erősíti. Isten éltesse és segítse az autonómiáért vívott igaz küzdelmében! Mindenki tudja, kik az árulók! Ők maguk tudják leginkább, azért visítanak! Az kiabál, akinek a háza ég!.Senki nem fog rájuk emlékezni, de ellenükre is lészen autonómia, mert előbb-utóbb eljő!!
13.
ótonómiát bunkisztánnak!
2017.02.17., péntek [19:23]
@Q7:
"Minket az irritál, hogy az erdélyi magyarokat gyengeelméjünek nézi, ..."
Ne irritáljon, mert tényleg gyengeelméjű a rommagyar. Ha olyan nagyon irritál, tegyél ellene, hogy ne tűnjél gyengeelméjűnek.

"... azt képzelve, lépten-nyomon, hogy ő kell mindent a szánkba rágjon, felvilágosítson, ..."
Sőt, ha mindent a szájába rág a rommagyarságnak, akkor se tud a rommagyarság már végre észhez térni. Hát, nem gyengeelméjű az ilyen?

" Igazából semmilyen alternatívát nem tud ajánlani nekünk, ..."
Ebbe az egybe tökéletesen igazad van. Erről ennyit.

"... csupán a saját népszerűségét próbálja növelni az rmdsz- mindenki számára nyílvánvaló- hibáit vadászva vagy épp gerinctelenségét kommentálva."
Nem csak "csupán", hanem mint bárki más, ő is elmondhatja a véleményét. Neki nem szabad? Ugyanúgy szabad neki is, mint neked, vagy nekem, vagy bárkinek. Egyelőre még(!) véleménynyilvánítási szabadság van. Még!
12.
Konkrétan
2017.02.17., péntek [19:13]
Az Európai Unióban jelenleg kisebbségi politika terén az RMDSZ és az MPP ért el eredményt FUEN tagokként.
Tőkés volt már független, RMDSZ és most Fidesz képviselő. Milyen eredményt tud felmutatni? Legalább ott, mert Erdélyben tudjuk...
11.
Q7
2017.02.17., péntek [19:10]
A T.L. által elmondottak mindenki számára nyilvánvalók. Minket az irritál, hogy az erdélyi magyarokat gyengeelméjünek nézi, azt képzelve, lépten-nyomon, hogy ő kell mindent a szánkba rágjon, felvilágosítson, tyúkanyóskodjon. Igazából semmilyen alternatívát nem tud ajánlani nekünk, csupán a saját népszerűségét próbálja növelni az rmdsz- mindenki számára nyílvánvaló- hibáit vadászva vagy épp gerinctelenségét kommentálva. Nem fogja fel, hogy az rmdsz bármilyen mélyre is süllyed, attól neki nem lessz több hitele.
10.
Gebele
2017.02.17., péntek [18:15]
Te jobb ha nem politizálsz ,mert nem értessz hozzá a mocskolkodáshoz jobban értessz.
9.
erdélyi2016
2017.02.17., péntek [18:12]
Nem nyalok én senkinek! Mi van? Néhány napja azt írtátok, hurrá és tisztelet a tüntetőknek, mert véleményt mondnak, nyilvánítanak. Most Te ugyanezt már nyalásnak nevezed?
Nem nyalok én senkinek. De Te csak nevezz bárkinek, bárminek. Az, hogy nem vagyok "anonim3", az már egy eredmény a szerény életemben, már nem éltem hiába. Az "anonim3" név alatt ugyanis rengeteg szánalmas agyfosást kellett elviselnie ennek a honlapnak s olvasóinak.
8.
anonim3
2017.02.17., péntek [18:05]
Látom te sem a ténnyel foglalkozol hanem azzal aki kérdőre vonja az áruló se..nyaló udmr det!
Te is egy igénytelen se..nyaló lehetsz a sok közül!
7.
negyvennyolcas
2017.02.17., péntek [17:43]
Tisztelt Hozzászólók vagy Tiszteletlenek!
Maradjunk a témánál: A székely(nem székelyföldi) önrendelkezés napirendre tűzésének halogatása. Pontosítások: Az önrendelkezés a népeket illeti meg, és nem a területet. Az önrendelkezési formák közül az autonómia belügy: a román kormány és a kormányon lévő autonómiát hazudók dolga, mert a nép már megtette a kötelességét a belső népszavazáson.
Az autonómia vonata rég elment: sem Románia, sem az EU nem oldotta meg.
Erről beszélgessünk: Van-e megoldás, hogyan tovább?
6.
.................
2017.02.17., péntek [15:46]
Előre padre, előre!
5.
erdélyi2016
2017.02.17., péntek [15:40]
Nyilvánvaló. Kevés kivétellel, az európai autonómiákról, autonóm tartományokról előbb az illető országok határain kívül döntöttek. Főleg a nagyhatalmak. Ami pedig Tőkés Lászlót illeti, úgy tudom, másfél évig az Európai Parlament alelnöke volt. Azalatt járt Szerbiában, a Timok-völgyi románok helyzetét megvizsgálni. Nem tudom, Erdélyben járt-e. :)))
4.
kuvik
2017.02.17., péntek [15:35]
Az asztalt Brüsszelben is lehetne verni borogatni havi 7000 euróért,hisz Romániában csak akkor van esély a változásra ha külföldről beüzennek,netán belépnek. Az EU parlamentje a melegek jogait tudta szentesíteni, de őshonos milliós kisebbségek, a leszakított nemzetrészek érdekeit,csak temetni.a nyilatkozatokon kívül, azokon túl Európa urait kell meggyőzni.No lássuk!!!
3.
xxxx
2017.02.17., péntek [15:15]
A "PISPEK" Úrnak igaza van, mert az önrendelkezés biztositása már a gyulafehérvári nyilatkozatban is megfogalmazódott, csak annak kivitelezése nem valósult meg az eltelt közel száz év alatt. Tehát az autonómiatervezet benyujtásának a határideje régen lejárt. A szabad vélemény-nyilvánitás etikájáról most nem mondok véleményt.
2.
erdélyi2016
2017.02.17., péntek [14:38]
Szégyentelen!
A megfutamodó, az anyagi érdekből hazát váltó vádol megalkuvással itthon maradókat, itthon dolgozókat?
1.
Están bá'
2017.02.17., péntek [14:05]
Pispek úr!Nem ildomos,hogy pont a Pispek úr blamálja az RMDSZ-t meg az MPP-t!Ön már rég leszerepelt,itt hagyott minket.
Hozzászólások25