Magyarul beszélő ötödikes kislányra támadtak Besztercén

Krónika , Pap Melinda 2017. szeptember 23., 15:32 utolsó módosítás: 2017. szeptember 25., 00:02

Ötödikes kislányra támadt két vele egykorú fiú a besztercei Andrei Mureșanu Főgimnáziumban. A szünetben barátnőivel magyarul beszélő kislányt szeptember 21-én, csütörtökön bántalmazta a két román tagozatos hatodikos diák.

A besztercei Andrei Mureșanu Főgimnázium Fotó: BistritaNews.ro

Előbb csúnya szavakkal illették, majd esernyővel bántották a románul is jól tudó áldozatot. Egy későbbi szembesítés alkalmával a fiúk bevallották: zavarta őket a magyar beszéd, adta hírül hírlevelében az RMDSZ.

A szövetség országos és Beszterce-Naszód megyei szervezete állásfoglalásában leszögezte: elítéli a bántalmazók magatartását, és felvette a kapcsolatot a kislány szüleivel, akiket támogat az ügy iskolai kivizsgálásában is.

„Sajnálatosnak tartjuk, hogy 2018-hoz közeledve a szórványba is betette a lábát a magyarellenesség, ezúttal egy olyan városba, ahol a hétköznapokban jó kapcsolatot ápolnak egymással románok és magyarok”

Nem lesz önálló magyar iskola Besztercén
Jövő tanévtől sem indulhat be az önálló magyar oktatás Besztercén. Az RMDSZ és a helyi magyar közösség azonban nem mond le azon többéves tervéről, hogy a magyar tagozat kiváljon az Andrei Mureşanu Főgimnáziumból. 

- áll az állásfoglalásban. Rámutattak, bár a közvetlen szereplők kiléte ismert, fontos megjegyezni a román média és politikum egy részének felelősségét és szerepét az ügyben.

„Hónapok óta közösségünk ellen hergelik a társadalmat, egyre gyakrabban azt szajkózva, hogy mi, magyarok veszélyforrást jelentünk Romániára nézve” - mutat rá állásfoglalásban az RMDSZ. Mint kifejtik,

újra és újra bebizonyosodik, hogy „a szóbeli agresszió könnyen átléphet fizikai agresszióba, hogy nagy ára van az uszításnak,

amelynek előbb-utóbb beláthatatlan következményei is lehetnek”.

A szövetség a hasonló esetek elkerülése miatt ismételten felkéri a média és politikum képviselőit arra, hogy „hagyjanak fel a hangulatkeltéssel”, amely szerintük csakis arra hivatott, hogy eltávolítsa egymástól a két közösséget. „Felelős, közbeszédet formáló embereknek nem szabad belemenniük hasonló riogatásokba, hanem a párbeszédet kell sürgetniük!” - zárul az állásfoglalás.

Besztercén egyedül az Andrei Mureșanu Főgimnáziumban működik magyar oktatás,

és bár az RMDSZ és a helyi magyar közösség évek óta el szeretné érni, hogy a magyar tagozat önálló magyar iskolává alakuljon, ezen erőfeszítéseik egyelőre nem jártak eredménnyel.

Tanévkezdés a besztercei magyar tagozaton Fotó: Facebook/RMDSZ Beszterce-Naszód

Az idei tanévtől azért nem kerülhetett sor a szétválásra, mivel az önálló magyar tanintézet régóta dédelgetett terve nem kerül be 2017/2018-as beiskolázási stratégiába.

Ehhez elsősorban a helyi tanács határozatára lett volna szükség, de választási év lévén, az elmúlt esztendőben nem is került napirendre a kérdés”

– nyilatkozta januárban a Krónikának Décsei Attila.

Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke szerint a szövetség és a helyi magyar közösség ennek ellenére nem mond le az önálló magyar iskola tervéről, ehhez csupán a megfelelő alkalmat, illetve egy, a magyar tagozat befogadására alkalmas épületet keresi.

Antal Attila, az Andrei Mureşanu Főgimnázium aligazgatója - aki az RMDSZ egyetlen képviselője is a helyi önkormányzatban – akkor a Krónikának úgy nyilatkozott, hogy

a költözést elsősorban az akadályozza, hogy az Andrei Mureşanu Főgimnázium vezetősége egyik épületéről sem hajlandó lemondani a háromból a magyar tagozat javára.

Úgy vélte, egy erre vonatkozó tanácsi döntést ráadásul a román társadalom sem fogadna pozitívan, mivel a város egyik legerősebb tanintézetéről van szó. Besztercén alig hat százalékos a magyarság aránya, akárcsak Beszterce-Naszód megyében.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat