Kihallgatták Emil Bocot a kolozsvári urológus ügyében

Kőrössy Andrea 2018. január 10., 17:51 utolsó módosítás: 2018. január 10., 17:52

Közel 5 órán át tartott szerdán Emil Boc kolozsvári polgármester kihallgatása, az elöljárót tanúként idézte be az ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni főosztálya (DIICOT) a sikkasztás gyanúja miatt hatósági felügyelet alatt levő Mihai Lucan urológust érintő ügyben.

Emil Boc Fotó: Facebook

A PRO Tv honlapján közölt beszámoló szerint Boc az ügyészségről való távozásakor az újságíróknak kijelentette: a vádhatóságnak elmondta, hogy szakmai és intézményes szinten tiszteletteljes kapcsolata „volt és van” Mihai Lucannal.

Az elöljáró ugyanakkor ismételten cáfolta, hogy bármilyen módon is segítette az urológus Lukmed magánklinikáján tevékenységét polgármesteri minőségében.

„Legyen világos mindenki számára, hogy Kolozsváron a törvényes keretnek eleget tevő mindegyik beruházást támogatja a polgármesteri hivatal. A kéréseket nem fogadjuk el, ha nem felelnek meg az előírásoknak. Így jártunk el Lucan úr esetében is” – szögezte le Emil Boc. Az elöljárót már múlt hétre is beidézték a DIICOT székhelyére, a kihallgatást azonban elhalasztották, mivel Boc állítólag nem kapta meg időben az idézést.

Korábban Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője – aki évekkel ezelőtt Lucan kollegája volt a Kolozsvári Urológiai és Vesetranszplantációs Klinikán – nyilatkozott arról, hogy Emil Bocnak is köze volt az urológus által elkövetett visszaélésekhez.

Az ügyet sorozatos feljelentései és nyilatkozatai révén gyakorlatilag kirobbantó képviselő azt állította, hogy Mihai Lucan nem tudta volna ilyen hatékonyan irányítani magánklinikáját a polgármester közbenjárása nélkül.

Elmondása szerint végigkövethető, hogy a helyi önkormányzat sorozatban fogadott el a Lukmednek kedvező határozatokat.

Boc már korábban is határozottan cáfolta a vádakat, mint rámutatott: azokat a határozatokat, amelyekről Ungureanu beszél, még akkor fogadták el, amikor nem ő volt Kolozsvár polgármestere.

Eközben Mihai Lucan ügyvédei révén büntetőjogi feljelentést tett a legfőbb ügyészségen Emanuel Ungureanu ellen, akit a bíróság szándékos megtévesztésével és befolyásolásával vádol. Az urológus azt állítja: a képviselő tendenciózus módon félinformációkat osztott meg a sajtóval annak érdekében, hogy „nyomást gyakoroljon az igazságügyi intézményekre”, és „biztosítsa a vádaskodás sikerét” – nyilatkozták bírósági források a Mediafax hírügynökségnek. A feljelentés szerint ugyanakkor az USR-képviselő által a DIICOT ügyészének, Marian Delceának nyújtott információk nagy része „saját elemzésre”, és különböző forrásoktól kapott értesülésekre épült.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat