Készül a magyardécsei szórványkollégium: egyre többen támogatják a Bástya Egyesület munkáját

Pap Melinda 2018. január 03., 11:30 utolsó módosítás: 2018. január 03., 13:00

Az utolsó simítások zajlanak a magyardécsei szórványkollégiumban, amelyet tavasszal foglalhatnak el a Bástya Egyesület által felkarolt gyerekek. Kerekes Zoltán egyesületi elnök szerint egyre többen támogatják munkájukat.

Fotó: Facebook/Bástya Egyesület

Legkésőbb áprilisban vennék birtokba a Bástya Egyesület által felkarolt mezőségi és csángó gyerekek a magyardécsei szórványkollégiumot, amely immár a civil szervezet második ilyen intézménye Beszterce-Naszód megyében.

Az észak-erdélyi megye legnagyobb magyar közösségét adó településen az önkormányzat és az 5–8. osztályos iskola pedagógusai által alapított Skola Alapítvány munkájának eredményeként jön létre bentlakás az iskolaépület emeletén.

Ezt többnyire a Bethlen Gábor Alaptól kapott támogatásból, az önkormányzattól és magánszemélyek adományaiból hozták létre, a tervek szerint fenntartását az önkormányzat és a Skola Alapítvány biztosítja majd, míg a bentlakók ellátásáról és a személyzet bérezéséről a Bástya Egyesület gondoskodik.

Az egyesület Vice után a cseresznyéjéről híres falura is kiterjesztette iskolamentő tevékenységét, néhány éve egy bérelt magánházban működtet szórványkollégiumot. Magyardécsében 12 általuk felkarolt mezőségi és csángó gyerek tanul,

segítségükkel sikerül évről évre biztosítani az önálló magyar osztályok fenntartásához szükséges gyereklétszámot, magyarázza a Krónikának Kerekes Zoltán, az egyesület elnöke. Mint mondja, mivel a legtöbb évfolyamról évente hiányzik két-három gyerek a minimális létszámú osztály elindításához, ezeket a helyeket a bástyás bentlakókkal sikerül betölteni.

Szép lassan minden évfolyamon kellene még egy-két gyerek, ha nem lennének a bentlakók, már most gondban lenne az iskola”

– magyarázza az egyesületi elnök.

Fotó: Facebook/Bástya Egyesület

A 12 bentlakó többsége mezőségi, a Kolozs megyei Visáról, illetve a Maros megyei Marosjáráról érkeztek, de három forrófalvi csángó is akad közöttük. Újdonság, hogy a korábbi évek gyakorlatától eltérően nem csak 5–8. osztályosok és elemisták, hanem óvodások is vannak közöttük, a környékbeli magyar falvakban sorra megszűnő iskolák, óvodák miatt az egyesület kénytelen már iskoláskor előtt is befogadni gyermekeket, mondja Kerekes Zoltán.

A községközpontban, Árpástón például már csak óvoda van magyar nyelven, az elemista és gimnazista gyerekek Magyardécsébe, Bethlenbe, Désre járnak iskolába. De nincsenek jobb helyzetben a környező kisebb falvak sem, Felőrben, Magyarnemegyén már megszűnt a magyar 5–8. osztály, csak összevont elemi osztályok működnek, Magyarberétén az sem, ahogy a Szászlekencéhez közeli Tacson sem, ahonnan szintén van bentlakójuk.

Óvodások mint biztosíték

Az óvodások ugyanakkor egyfajta biztosítékot is jelentenek számukra, ismeri be az egyesületi elnök, hiszen ők elemibe és általánosba is ide járnak majd.

„Ha menteni kell a menthetőt, ott vannak, nem kell keresgélni” – mondja Kerekes Zoltán, aki szerint Moldvából is egyre kevesebb gyereket tudnak a magyar nyelvű oktatás lehetőségével Vicébe csábítani.

Kerekes Zoltán a bentlakó gyerekek körében Fotó: Facebook/Bástya Egyesület

Ugyanakkor a helyek száma is véges, a vicei bentlakásba csak 30 gyereket tudnak befogadni, miközben a helybéli diákok számának csökkenésével egyre több bentlakóra van szükség. Vicében ugyanis már nem tudták tartani a frontot, a tavaly szeptemberben kezdődött tanévben az 5–8. osztályban már össze kellett vonni két osztályt, az ötödiket és hatodikat.

Most az elemi oktatásra összpontosítanak, mondja Kerekes Zoltán, aki szerint meg szeretnék akadályozni a további összevonásokat és elérni, hogy évente biztosított legyen az osztályindításhoz szükséges minimális gyereklétszám.

Egy-két gyerek nehéz családi helyzete mellett ezzel is magyarázható, hogy az öt–nyolcadikosok és elemisták mellett a vicei bentlakás is fogad óvodásokat. Ide egyébként fele-fele arányban érkeznek mezőségi és csángó gyerekek.

Disznót is kaptak ajándékba

Bár egész évben akadnak adakozók, a karácsony előtti hetek hagyományosan az ajándékozás időszakának számítanak a Bástya Egyesület által működtetett kollégiumokban, és Kerekes Zoltán szerint egyre több a támogató. Magánszemélyek, baráti társaságok, munkaközösségek gyűjtenek számukra, de második éve kapnak névre szóló cipősdobozokat egy bethleni román közösségtől is.

Nem foglalkoznak azzal, milyen nemzetiségű a gyerek, csak azt látják, hogy gyerek, és ha tudnak, segítenek – összegez Kerekes Zoltán. – Idén is szép számban érkeztek csomagok. Egyre inkább adományoznak az emberek, főleg karácsony tájékán.”

Az egyesületi elnök szerint a cipősdobozok mellett bőven kaptak lábbelit, ruházatot, játékokat, tisztálkodási szereket, élelmiszert, édességet is. Sőt Zabolai Sándor kozárvári lelkipásztor gyűjtőakciója révén egy élő disznó is érkezett ajándékként, mivel nincs kapacitásuk nagy mennyiségű hús tárolására, az állatot februárban ölik le, zenészek által kísért hagyományos disznótor keretében, meséli Kerekes.

Fotó: Facebook/Bástya Egyesület

Az élelmiszer egy ideig biztosított, de a korábbi évektől eltérően idén az ígéretek szerint hamarabb érkezik a magyar kormány folyósította normatív támogatást is,

nemzeti jelentőségű intézményként a Bástya Egyesület 2017-ben 25 millió forintos támogatásban részesült, és reményeik szerint ugyanennyit kapnak idén is.

Mintegy tízezer lejes támogatást nyújt évente a Communitas Alapítvány is, az összegből a gyerekek ingázását állják, de magánszemélyektől is érkeznek néhány száz, ezer eurós támogatások Németországtól Kanadáig.

A Bástya Egyesületet 2006-ban alapították a vicei Dsida Jenő Általános Iskola oktatói azzal a céllal, hogy az egyre csökkenő gyereklétszámot moldvai csángó gyerekekkel gyarapítsák, biztosítva a tanintézet fennmaradását. Az egyesület tagjai évek óta visszajárnak a moldvai csángó falvakba, és főleg szegény sorsú gyerekek magyar nyelven való taníttatását, ellátását, gyógykezelését, utaztatását vállalják.

A vicei iskola Fotó: Facebook/Bástya Egyesület

A tízévnyi működés során a vicei szórványkollégium feladata lett az is, hogy magyar nyelvű oktatást biztosítson a Mellyes völgye, valamint a Bethlen és Szászlekence közötti térség bezárt tanintézetei miatt román iskolába kényszerülő magyar gyerekek számára.

2010 óta az egyesület a szórványmegye legnagyobb magyar településének számító Magyardécsére is kiterjesztette tevékenységét, ahol idén márciusban adnák át az új szórványkollégiumot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat