Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Kedden döntenek a kolozsvári táblaperben

Kiss Előd-Gergely | 2017.02.15. [12:29] | Utolsó módosítás: 2017.02.15. [15:07]

Jövő keddre, február 21-ére halasztotta az ítélethozatalt a Kolozs megyei törvényszék a kolozsvári többnyelvű helységnévtáblák ügyében – közölte a Krónikával szerda reggel Szőcs Izabella, a felperes Minority Rights Egyesület képviselője. 

kolozsvar rmdsz kampanyzaro_bi-4559_b

A törvényszéknek kedden kellett meghoznia az alapfokú döntést, szerdán viszont a bírónő halasztásról tájékoztatta az érintetteket.

Mint ismeretes, a kolozsvári polgármesteri hivatalt eredetileg a Hollandiában bejegyzett Európai Magyar Emberjogi Alapítvány perelte be, hogy helyezze ki a többnyelvű helységnévtáblákat a város bejárataihoz. Első fokon a bíróság helyt adott a keresetnek, kötelezve a városvezetést, hogy a település öt bejáratánál lévő helységnévtáblákon magyar nyelven is tüntesse fel a város nevét. Később a táblabíróság helyt adott a hivatal kifogásának, miszerint egy külföldi szervezetnek nincs perbeli minősége, ezért a civilek újabb pert indítottak, immár a Romániában bejegyzett Minority Rights Egyesület nevében.

Tavaly decemberben a kincses város többnyelvű helységnévtábláinak dossziéját a kolozsvári táblabíróság újratárgyalásra visszaküldte az első fokon eljáró Kolozs megyei törvényszéknek. Szőcs Izabella korábban lapunknak úgy nyilatkozott: a per minden bizonnyal még hónapokig el fog húzódni, ugyanis bármilyen is döntés is születik alapfokon, szinte bizonyos, hogy a vesztes fél fellebbez.

A kolozsvári Musai–Muszáj civil akciócsoport felhívására egyébként tavaly több száz magánszemély csatlakozott a Minority Rights Egyesület által kezdeményezett perhez.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét