Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Jogerős: reklámzászlónak minősül a partiumi lobogó

Krónika | 2017.02.06. [18:50] | Utolsó módosítás: 2017.02.06. [19:34]

Reklámzászlónak tekintette a nagyváradi bíróság jogerős ítéletében a Tőkés László európai parlamenti képviselő irodája erkélyére kitűzött Partium-zászlót – közölte hétfőn Tőkés László sajtóirodája.

MLA_2321 zaszlo arch_b(fotó: Mohácsi László Árpád/archív)

Az ítélőszék honlapján hjétfőn megjelent döntés értelmében a nagyváradi bíróság elutasította az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének fellebbezését, és jóváhagyta az önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség szabálysértési jegyzőkönyvét, amelyben a zászló „megsemmisítésére” szólították fel Tőkés Lászlót, mivel a lobogó kitűzése szerintük kereskedelmi tevékenységnek minősül, reklámhordozó lévén kifüggesztése engedélyköteles, ennek hiányában pedig törvénytelen. Ha a politikus nem tesz eleget a felszólításnak, súlyos pénzbüntetésre számíthat.

A sajtóiroda közleménye szerint, mivel Romániában már nincsenek jogorvoslati lehetőségek, az EP-képviselő az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a partiumi zászló ügyében. „A partiumi lobogó ellen született ítélet esetében még meg kell várni a törvényszék hivatalos kiértesítőjét és részletes ítéletindoklását, mielőtt döntés születne a további lépésekről” – olvasható a közleményben. 

Tőkés László 2015. december 11-én tűzte ki nagyváradi parlamenti irodája homlokzatára a partiumi zászlót, melyet a Partiumi Autonómiatanács 2015. május 16-ai küldöttgyűlésén fogadták el. Mint ismeretes, tavaly februárban jogerősen pert vesztett a székely zászlót reklámzászlónak tekintő, és emiatt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra tetemes pénzbírságot kirovó marosvásárhelyi helyi rendőrség. A Maros megyei törvényszék ugyanis kimondta, hogy a székely zászló nem tekinthető reklámzászlónak, kitűzése nem ütközik a reklámtörvénybe.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
17.
nakiakiraly
2017.02.09., csütörtök [07:46]
Kedves Rongy!
Úgy látszik, hogy én hülye és barom vagyok, mert egyetlen olyan idézet sem jut az eszembe, hogy vannak egyesek akik egyebet sem tudnak, csak zászlót lengetni.
Kérlek kápráztass el. Mutasd, hogy van olyan.
Ha nem is idézetet, de számtalan példát tudok, ahol számomra (tudom, neked azok idióták) nagy emberek (tanítók, tanárok, tudósok, orvosok, írók, papok) zászlók mellett arról beszélnek, amit a zászló képvisel.
Én egyetlen olyan embert sem tudok, aki egyebet se tud, csak zászlót lengetni.
De tudok sok ezer emberről, akik akár gyalog elsétálnak Csíksomlyóra úgy, hogy előttük egy zászlót vivő ember megy, és ha kell akkor annak a cipelésében segédkeznek.
Ha azt írnám, hogy kár, hogy nem jártál egy rendes iskolába, akkor azzal vágnál vissza, hogy a tiéd jobb volt mint a MIT. Ha azt mondanám, hogy sajnállak amiért nem érezted a szív dobbanását amikor egy egyházi közösség, vagy egy neked drága település helyi zászlaja mellett az oda gyűlt emberek érzik, hogy milyen jó valahova tartozni azt válaszolnád, hogy honnan tudom, hogy te nem szoktál az első sorban állni.
Én nem akarlak meggyőzni, hogy higgy a szimbólumokban. De gondolkozz el azon, hogy ha csíksomlyói búcsúról mutatnak képeket, akkor olyan embereket látsz, akik annak ellenére, hogy egyesek újságot árulnak, mások éjjel tanulnak, vagy embert gyógyítanak és gyermeket tanítanak, mind zászlót cipelnek. Azokra azt mondani, hogy egyebet sem tudnak csak zászlót lengetni, szerintem egy kicsit blamázs (és hidd el, hogy most finoman fogalmaztam).
16.
péppárti rongy
2017.02.08., szerda [19:33]
Király, te hülye voltál egész életedbe és az is maradsz. Valami olyan idézet nem jut eszedbe, hogy miféle fajzatok azok, akik egyebet se tudnak, mint zászlókat lengetni? Abból a marha-nagy eszedből egy ilyesmiről nem futja? 27.-ik éve egyéb sincs, mint zászlólengetés. Te már nem elégeled ezt meg soha? Nagy egy barom vagy!
15.
nakiakiraly
2017.02.08., szerda [07:35]
Kedves Rongy!
A mély szegénységben élőket, és a rendkívüli műveletleneket nem érdeklik az ideológiák. Az előzők éhesek, és az tölti ki az életük minden percét, míg az utóbbiak egyszerűen nem értik, hogy miért kell foglalkozni a hazaszeretettel, vagy a becsülettel.
Nem várom el, hogy megértsd. Neked ez csak süket duma, amit nem lehet megenni.
Nem tudod ugye, hogy mire valók a szimbólumok? :)
Sok iskolának van címere.
Ilyen a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium, vagy a kolozsvári BBTE. A vén és a jelenlegi diákok büszkék iskolájukra, annak ellenére, hogy a gyereklétszám egyre csökken. Még az egyetem elvégzése után is másként tekintenek azokra, akik ott végeztek.
"Sehonnai bitang ember,
Ki most, ha kell, halni nem mer,
Kinek drágább rongy élete,
Mint a haza becsülete." (Petőfi S.) Amikor íródott, akkor sem élt több magyar itt.
14.
zold prucsok
2017.02.07., kedd [18:30]
@péppárti rongy: Elfogyott a munka az MSzP-nel? Csak valami kommunista (bocsi, rafinal szocialista) lehetsz...
13.
péppárti rongy
2017.02.07., kedd [16:28]
Előbb jobb lett volna, ha az én kérdésemre válaszolsz. Nem tanítottak meg azok a nagymagyar szüleid, hogy nem ildomos kérdéssel válaszolni a feltett kérdésre? Járjál máskor román iskolába, hogy tanulj műveltséget. Meg egy kis logikát.
12.
péppárti rongy
2017.02.07., kedd [16:23]
Kedves nakiakiraly, amiket itt összerotyogtál, az üres, süket duma. Így aztán, amit lengetsz, az se lehet sgyéb, mint rongy. További kellemes rongyrázást. Még 2011-ben maradt 1.230.000 magyar, DE (!) 2011-ben volt ez. Most 2017-et írunk. Addig kell rázni a rongyot, amíg még van kinek. A népszámlálási adatokon egy kicsit elmerengve rájöhetnél azzal a bű nagy eszeddel, hogy nagyon sokan nem vevők, sem a rongyra, sem a tefajta üres, süket dumákra. Az élet nem egy rongyból áll. Ti meg egyébbel sem törődtök, mint rongyrázással. További kellemes rongyrázást!
Ui
Mi az, hogy nem tartjuk az ígéreteinket? Mit ígértem én, amit nem tartottam? Ha nincs erre bizonyíték, akkor ez hazug vádaskodás. Király, neked súlyos fogalomzavaraid vannak.
11.
nakiakiraly
2017.02.07., kedd [13:35]
Kedves Rongy!
És a szülőföld amiért egyeset az életüket áldozták, az mit ér?
És akik a tudományért adták életüket, az mit ér?
Hát a becsület és az összetartozás az mit ér?
Mit ér az ember ezek nélkül?

Neked csak rongy, egy marék föld, szavak.
Másoknak a minden.
Te, aki nem tudod, hogy mit jelent a becsület, lenézed aki életét adja, ha nem tudja tartani az adott szavát. Neked a becsületszó csak arra való, hogy a gyermek nagyot mondhasson. Nem érted, hogy miért fontos, akkor amikor az olyanok mind te többen vagytok, és amúgy sem tartjátok az ígéreteiteket. És ez már csak így marad.
10.
Mégegy hiába született
2017.02.07., kedd [11:39]
. Szervdonorként esetleg hasznoítható...
9.
ez van
2017.02.07., kedd [11:27]
Kedves Rongyok (a csíkos is). Mi lenne, ha az anyanyelveteken írogatnátok és nem foglalkoznátok a magyar nyelvhez, emberekhez kötődő szimbólumokkal? A fordító programokat értékesebb dolgokra is lehet használni, mint áskálódás. Pl. érdekes tudományos dolgozatok népszerűsítésére, hogy más is értékelhesse és élvezhesse sziporkázó elmétek termékeit.
8.
csíkos rongy
2017.02.07., kedd [10:18]
Igaza van Becses Btk!
Nem péppárti rongy, hanem csíkos rongy.
Az ideges írását nem tudtam végigolvasni teljesen, elnézést, ha a közepe táján s vége felé esetleg ön is csíkos rongynak nevezné!
7.
hargitai fecskemadár
2017.02.07., kedd [08:22]
Jaj te kis balliberális :D :D :D :D

Zavarnak a gondolkodó emberek mi???
6.
bronx
2017.02.07., kedd [08:21]
Gyenge eresztés lehetsz...
5.
antinaci
2017.02.07., kedd [08:18]
Azt pedig rólad is tudjuk, hogy egy szélsőséges alak vagy, ilyenekre nincs szűksége az erdélyi magyarságnak, mint ahogyan a Magyarországra költöző Tőkésre sem!
4.
hargitai fecskemadár
2017.02.07., kedd [07:51]
Tudjuk, neked az oláh zászló a szent... Még az a csoda, hogy ennyire tudsz írni magyarul... mi a fene a szereí taníttatott???
3.
hargitai fecskemadár
2017.02.07., kedd [07:49]
Akkor joggal tekinthetjük a bukovinai zászlót egy rongydarabnak??? De akár az ország zászlóját is...
Igaz azt eddig sem tiszteltem... de a jövőben sem fogom...
2.
Btk?
2017.02.06., hétfő [22:46]
És mondd kedves rongyozó a te gondolkozásoddal mire fog menni a partiumi magyarság? Nem szégyelled magad hogy ilyeneket irogatsz? Gondolom senki nem rabolta el tőled sem pénzedet sem az energiádat. Akkor minek háborogsz itt? Ha ez marhaság akkor mégis mi lehet értelmes? Séta a parkban, vagy beállni a román zászló alá? Az soha nem zavar? Csak ez? Sérültek a jogaid, kevesebb lettél tőle? Ti milyen magyarok vagytok? Nemhogy elítélnétek az ilyen aljas diszkriminativ oláh döntéseket hanem jól belerúgtok a sajátjaitokba. Hol láttál még ilyesmit? Számomra ez hallatlan. #Milyen zászlócirkuszról beszélsz? Nem kért senki hogy felvedd valakivel a harcot, a büntetést sem te kell kifizesd. De. ha lehet ne beszélj itt a partiumi magyarság nevében. Erre nincs semmi jogod. Ugy ahogy nekem sincs. Ez egy zászló és úgy alakult hogy a miénk. Mi ebben a rossz?~ Minden román régionak van zászlaja, azok is rongyok?!? Azok miért nem zavarnak~? Csak a magyar szimbolumokat lehet támadni? Mi van veletek jó emberek? Nemhogy nem állunk ki a jogainkért de mindenhol csak egymásba rugunk. ~Mire jó a partiumi zászló? Arra hogy egy kisebbségi közösség azonosuljon értékeivel, hagyományaival, örökségével, hitével, nyelvével, nemzetével. Minden létező közösségnek zászlaja van ami alá felsorakozhat akkor amikor szükséges. Amikor egy_magyar _rongynak látja egy magyar régió zászlaját akkor számára már minden elveszet. Identitás zavara van és megveti honfitársait. ~De ajánlom cserélj nevet, nyelvet vallást és megláttod hogy sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az életed. Te mégis melyik zászló alatt éreznéd jól magad? Létezik egy ilyen rongy egyáltalán?~ Számomra a Magyar, a Székely és a Partiumi zászló érték. Része az életemnek! Nem lettem sem gazdagabb sem okosabb de kicsit a magaménak is érzem őket. Igy tisztelgek őseink emléke előtt! Erőt ad a megmaradásra, reményre és egy szebb jövőre.
.
1.
péppárti rongy
2017.02.06., hétfő [20:54]
Most ezzel a ronggyal mit ért volna a partiumi magyarság? Nem tudom felfogni, hogy mi a francnak fecséreljük állandóan az energiánkat, pénzünket, időnket, stb. ilyen tökfelesleges marhaságokra? Egy ilyen rongytól a péppárt székházán jobban élt volna a partiumi magyarság? Most ez mire volt jó ez az újabb zászlócírkusz? Csak ennyire futja egy magyar vezető szürkeállományából?
Hozzászólások17