Időutazás: tavaly összesen csaknem kilenc évnek megfelelő percet késtek a romániai vonatok

Hírösszefoglaló 2018. április 18., 15:49

Tavaly összesen 4,53 millió percet késtek a vonatok Romániában, ami csaknem 9 évnek felel meg – közölte szerdán a Profit.ro gazdasági hírportál.

Fotó: Veres Nándor

A vonatok évről évre egyre több késést halmoznak fel: 2014-ben még 2,22 millió percet késtek, ami 2017-ben már duplájára nőtt. 2016-ban is már 4,47 millió perccel később értek célba a járatok a menetrendhez képest.

Ennek egyik fő oka a vasúti pályák gyatra állapota, ami miatt a vonatok átlagban körülbelül 40 kilométer/órás sebességgel közlekednek.

Romániában évtizedek óta nincs pénze az állami vasútvállalatnak nagyszabású beruházásokra, pályafelújításokra, az európai uniós pénzalapokat is nagyon lassú ütemben hívják le.

A Román Államvasutak (CFR) adatai szerint

tavaly 70 esetben térítették meg az utasoknak a jegyár 25 vagy 50 százalékát a késések miatt, de ilyen jóvátételben csak azok részesülhettek, akik nemzetközi vonatokon utaztak és késett a járatuk.

A CFR közölte már korábban, hogy képtelen belföldön gyakorlatba ültetni az erre vonatkozó európai uniós irányelvet, hiszen ha valamennyi olyan utas jegyét részben megtérítenék, akinek a járata késett, a vállalat működésképtelenné válna.

Tavaly 54,3 millióra emelkedett az utasok száma az előző évi 52,9 millióhoz mérten, de a növekedés főleg annak köszönhető, hogy a kormány korlátlan ingyenességet biztosított az egyetemistáknak, ezért az egyetemi hallgatók sokkal többet utaznak, mint azelőtt. Az 54,3 millió utas 10 százalékát tették ki a diákok. Az utasok számának megnövekedése miatt a vonatok zsúfoltak, hiszen a CFR-nek legalább 300 vagonnal kevesebb van a kocsiparkjában a szükségeshez képest.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat