HIRDETÉS

Fő az óvatosság a nagy hidegben

Kiss Előd-Gergely , Kőrössy Andrea 2017. január 09., 19:16 utolsó módosítás: 2017. január 09., 19:17

Az erős fagyok ideje alatt nagyon fontos, hogy melegen, rétegesen öltözzünk, amikor elhagyjuk a fűtött helyiséget, és kimegyünk a szabadba – nyilatkozta egy kolozsvári háziorvos a Krónikának a különösen hideg idő kapcsán. Az országos fagyriadó kedden is érvényben lesz, emiatt több helyen szünetel az oktatás.

Fotó: Biró István

Továbbra is óvatosságra és körültekintésre intenek a szakemberek a szokatlanul hideg idő miatt, a meteorológiai szolgálat által kibocsátott, az ország szinte egész területére érvényes narancssárga fagyriadó ugyanis kedden is érvényes. Kivételt csak a bánsági és a partiumi megyék képeznek, viszont Temes, Arad, Bihar, Szatmár és Krassó-Szörény megyében is ajánlott rétegesen öltözni, hiszen a térségre eggyel alacsonyabb fokozatú, sárga színű jelzést bocsátottak ki.

Az előrejelzés szerint nappal mínusz 10–15 Celsius-fok várható, Erdély több pontján pedig éjszaka akár mínusz 29 fokra is süllyedhet a hőmérséklet. A téli időszakhoz képest is különösen nagy, szél- és hófúvásokkal „tarkított” hideg alaposan felbolygatja a lakosok mindennapjait, több erdélyi megyében ugyanis szünetel a tanítás, vizsgákat halasztanak el, és többtucatnyian kerültek már kórházba, mert elestek a csúszós járdán.

Erdélyben is bezár több iskola

Az oktatási minisztérium hétfőn honlapján közölte, hogy a déli régiók példáját követve kedden a Brassó, a Temes és a Máramaros megyei iskolákban és óvodákban sem lesz oktatás, illetve több Maros, Kolozs, Szeben, Hunyad és Fehér megyei tanintézetben is szüneteltetik a tanítást, vagy csak részleges tevékenységet folytatnak. Ariana Bucur Brassó megyei főtanfelügyelő az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a narancssárga figyelmeztetés miatt tartották indokoltnak az összes tanintézet bezárását, mivel ilyen fokozatú fagyriadó rég nem volt érvényben a térségben.

„Hétfőn néhány településen akadozott az oktatás a fűtőberendezések meghibásodása vagy alacsony teljesítménye miatt. Volt olyan község is, ahova nem ért el az iskolabusz, mert elakadt a nagy hóban” – tette hozzá Bucur. A brassói Transilvania Egyetem eközben arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy hétfőhőz hasonlóan kedden sem szüneteltetik az oktatást.

Elmarad a gyakorlati sofőrvizsga

Máramaros megyében eközben nemcsak az iskolákat zárták be, hanem a sofőrvizsga gyakorlati próbáját is felfüggesztették a kedvezőtlen időjárás miatt – közölte a prefektúra. A rendelkezés minden járműkategóriára vonatkozik. A kormánymegbízott azzal magyarázta a döntést, hogy az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű, helyenként eltakarítatlan hóréteg megfagyott, jégréteget képezve az utakon és a parkolókban, így fokozott balesetveszélynek lennének kitéve a vizsgázók. A prefektúra szerint a gyakorlati próbákat január 16-ától ismét megtartják, amennyiben kedvezőbb lesz az időjárás.

Nagyszebenben az okoz bosszúságot, hogy a Wizz Air légitársaság járatai jelentős késéssel indulnak, illetve érkeznek a nemzetközi repülőtérre. A Dortmundba tartó járat például háromórás késéssel indult el a megyeszékhelyről. Szeben megyében egyébként hétvégén 22-en szorultak kórházi ellátásra, mert megcsúsztak és elestek a jeges járdán. Egy pácienst beutaltak a sürgősségi kórházba.

A Fogarasi-havasokban, 2000 méteres magasság fölött található Bâlea-tó környékén a napokban félévszázados hidegrekord dőlt meg: hétfőre virradó éjszaka mínusz 25,2 Celsius-fokot mértek, a helyszínen pedig 56 éve nem volt ilyen alacsony hőmérséklet – közölte az Agerpresszel Ilie Moji, a Szeben megyei meteorológiai szolgálat munkatársa. A turisták által kedvelt tóhoz, valamint az ott megépített jéghotelhez hétfőn nem lehetett feljutni, mivel erős szél fúj, és a kábelek megfagytak, leállították a felvonót.

Fontos a réteges öltözet

Alaposan készüljünk fel, tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket, mielőtt a fűtött helyiségből kilépünk a szabadba – javasolja Gombos Szilárd. A kolozsvári háziorvos a Krónikának elmondta: télen könnyen előfordulhatnak az arcot, az orrot, a fület érintő fagyásos sérülések, ilyenkor a vérkeringés károsodik. A szakember rámutatott: a fagyásos bántalmak nem a szabadban, hanem a benti melegben jelentkeznek.

„Azért pirosodik ki a fagyott testrész, mert a szervezet próbálja hatékonyabb vérellátással biztosítani a test optimális hőmérsékletét, tehát melegíteni a szervezetet” – magyarázta a háziorvos. Hozzátette: nagyon súlyos esetben a fagyás üszkösödéshez vezethet, de ez csak ritkán, extrém körülmények között fordul elő. „Ha azt látjuk, hogy az orrunk vagy a kezünk piros, arra következtethetünk, hogy a szervezetünk küzd azért, hogy melegen tartson. Ha pedig egészen hideg, érzéketlen lesz az ujjunk, a fülünk vagy az orrunk, elsőfokú fagyásos sérülésről beszélhetünk” – részletezte.

Gombos Szilárd kifejtette: a legfontosabb, hogy ha elhagyjuk a fűtött lakást, irodát, öltözzünk melegen, viseljünk olyan sapkát, amely a fülünket is takarja, hordjunk kesztyűt, és minden nap vegyünk fel frissen mosott, száraz zoknit. Az izzadós lábat ajánlott púderrel behinteni, mert ha a láb nedvessé válik, alacsonyabb lesz a hőérzet. A háziorvos szerint az sem árt, ha télen a láb méreténél kicsit nagyobb cipőt viselünk, hogy legyen hely a vastag zokninak.

A Bihar megyei készenléti felügyelőség (ISU) eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy életveszélyes a folyók, tavak befagyott felszínére lépni, azon korcsolyázni vagy csúszkálni, mert a jég vastagsága nagyon változó lehet, és helyenként bármelyik pillanatban betörhet. A szakemberek külön felszólítják a szülőket arra, hogy magyarázzák el gyermekeknek, milyen veszélyekkel járhat a befagyott vizek felületén sétálni, játszani.

A baleseteket elkerülendő ugyanakkor azt javasolják a lakosságnak, hogy csak nappal induljanak útnak, kerüljék a szóbeszéd alapján ismert rövidítéseket, ahol kevés ember közlekedik, és mindig szóljanak valakinek elindulás előtt, hogy hova mennek. Hideg időben fontos a meleg táplálék, viszont kerülni kell a kávé és alkohol túlzott fogyasztását. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az állatok óvására is figyelmeztet, mint rámutattak: a madaraknak kitett élelem mellett ajánlott ivóvizet is kihelyezni, az erős fagyok ideje alatt ugyanis nehezen jutnak folyadékhoz az állatok.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS