Együttélési kódex: jogerősen pert vesztett a prefektus

MTI 2017. június 07., 21:01

A marosvásárhelyi táblabíróság másodfokon is elutasította szerdán Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus keresetét, és lehetővé tette, hogy a megyei önkormányzat más intézmények bevonásával kidolgozzon egy román–magyar együttélési kódexet.

Jean-Adrian Andrei Fotó: Pinti Attila

A szerdán kimondott jogerős ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján közölték.

Borboly Csaba, a székelyföldi megye önkormányzatának elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában üdvözölte a döntést, és kijelentette: reményei szerint

az együttélési kódex jó példa lesz más megyék román és magyar közösségeinek a viszony rendezésére.

Az RMDSZ színeiben megválasztott politikus szerint ugyanis a modell a kölcsönösség elve alapján máshol is alkalmazható lesz. Azokban az erdélyi megyékben, ahol kisebbségben él a magyarság, olyan jogokat biztosíthatnak számára, mint amilyeneket a székelyföldi megye biztosít a területén kisebbségben élő románság számára.

A politikus felidézte: a megye északi részén fekvő, román többségű települések számára fejlesztési társulást hoztak létre, és a megyei önkormányzat forrásaiból az etnikai arányoknak megfelelően részesülnek a román közösség. „Ha a Hargita megyei románok majd elmondják, hogy ezáltal senki nem veszített, a példa ragadós lehet” – jelentette ki Borboly Csaba.

Borboly Csaba Fotó: Pinti Attila

A politikus reményét fejezte ki, hogy

a román-magyar együttélési kódex „elszívja majd a levegőt” azok elől, akik folyamatosan feszültséget szítanak a két közösség között.

A 85 százalékban magyarok által lakott Hargita megye önkormányzata tavaly februárban határozott arról, hogy az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával és a Nemzeti Kisebbségkutató Intézettel kidolgozza az együttélési kódexet. Olyan dokumentumra gondoltak, amely javaslatot tenne például arra, hogy

a románok és a magyarok miként viszonyuljanak egymás nemzeti ünnepeihez,

hogy a hívek lélekszáma alapján osszák el az egyházaknak szánt önkormányzati támogatásokat, hogy olyan településeken is biztosítsák az anyanyelvhasználat jogát, ahol ezt a törvény nem írja elő, hogy helyi hozzájárulással akár a szükséges diáklétszám alatt is biztosítsák az anyanyelvi oktatást azokban az iskolákban, ahol csak kevés román vagy magyar gyermek tanul.

A kódex egy javaslatsort tartalmazna, amelyikből valamennyi települési önkormányzat a helyi igényeknek és lehetőségeknek megfelelően iktathatna be valamennyit a saját szabályzatába.

A román kormányt Hargita megyében képviselő prefektus arra hivatkozva támadta meg a határozatot, hogy a megyei önkormányzatnak „nincsenek hatáskörei az etnikumközi együttműködés és a közigazgatás kétnyelvűsége területén”. A prefektus mind első, mind másodfokon elvesztette a pert.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat