Egyre vonzóbb a MOGYE orvosi és fogorvosi kara a külföldiek számára

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 03., 12:35

Évről évre nő a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) orvosi vagy fogorvosi karára felvételiző külföldiek száma – derül ki a felsőoktatási intézmény honlapján közzétett adatokból.

Fotó: Boda L. Gergely

Idén 450 külföldi jelentkezőt jegyeztek, 186-tal többet, mint 2016-ban, és négyszer többet, mint 2013-ban, amikor 110-en iratkozak fel a felvételire. A MOGYE orvosi karán összesen 150, a fogorvosi karon 30 tandíjas helyet tartanak fenn külföldiek számára a 2017/2018-as egyetemi évben.

A honlapon közzétett, az Agerpres által idézett adatokból az is kiderül, hogy a MOGYE által három éve alkalmazott, úgynevezett early admission (korai felvételi) eljárás keretében 173 külföldi érdeklődő jelentkezett az orvosi, 25 a fogorvosi karon meghirdetett helyekre, és hozzávetőlegesen 100-an felvételt is nyertek.

A külföldi egyetemeken széles körben, Romániában azonban csak a MOGYE-n alkalmazott eljárás lényege, hogy

a külföldi érdeklődők jóval a rendes felvételi időszak előtt, még márciusban benyújthatják jelentkezésüket az angol nyelvű képzésre, és áprilisban meg is tartják számukra a felvételi vizsgát.

„Ennek a rendszernek a lényege, hogy így olyanok jelentkeznek, akik tényleg a MOGYE-n szeretnének tanulni, nem pedig olyanok, akiket nem vettek fel más egyetemekre” – állítja a felsőoktatási intézmény rektora, Leonard Azamfirei.

A rendes őszi felvételit szeptember 5-e és 8-a között tartják. Az orvosi karon betöltetlenül maradt 50 helyre 212-en pályáznak, a fogorvosin pedig 40-en versengenek 16 helyért. Idén Németországból, Olaszországból, Magyarországról, Ausztriából, Svédországból, Finnországból, Norvégiából, az Amerikai Egyesült Államokból, Izraelből, Indiából, de Dél-Amerikából és Afrikából is jelentkeztek a MOGYE-ra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat