Egy 15 éves szilágysági gyerek az influenza idei második áldozata – folytatják az oltáskampányt

Hírösszefoglaló 2018. január 18., 13:57 utolsó módosítás: 2018. január 18., 14:27

Újabb személy halt meg influenzában – jelentette be csütörtökön az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) járványtani osztálya.

Fotó: Tamás Attila

A 15 éves szilágysági fiú nem kapott influenza elleni védőoltást – tájékoztat az INSP közleménye, amelyet az Agerpres idézett.

Idén ez a második, B típusú influenza okozta haláleset – tavaly kilencen estek áldozatául a grippe A típusú (H3) vírusának.

Florian Bodog egészségügyi miniszter csütörtökön felkérte a háziorvosokat, hogy folytassák az influenza elleni oltáskampányt január folyamán is, tekintve hogy később kezdődött a betegséghullám, mint tavaly.

Az Agerpres hírügynökségnek küldött közleményből kiderült, hogy az egészségügyi minisztérium felhívta a megyei közegészségügyi igazgatóságok figyelmét, hogy fokozzák a beoltások ütemét, főként a megbetegedésre hajlamosabb személyek esetében.

Florian Bodog szerint eddig 700 ezer személyt oltottak be, ami azt jelenti, hogy még 300 ezer dózis vakcina áll a családorvosok rendelkezésére. Az idézett forrás szerint 2018. január 8-a és 14-e között 80 influenzás esetet jegyeztek, míg tavaly ugyanebben a periódusban 306 beteget regisztráltak.

Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke azt nyilatkozta,

fontos, hogy januárban is folytatódjon a beoltás, ugyanis az influenzás megbetegedések akár tavasszal is jelentkezhetnek.

Az egészségügyi minisztérium képviselői szerint az influenzás megbetegedések elkerülésére a legbiztonságosabb módszer az influenza elleni oltás beadatása, és a veszélyeztetett csoportok számára azt ajánlják, hogy adassák be maguknak az ingyenes védőoltást. A minisztérium minél több személy számára szeretné elérhetővé tenni a védőoltást, ezért idén egymillió adag influenza elleni oltóanyagot rendelt, ez duplája a tavalyi mennyiségnek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat