Családmeghatározás: „erdélyi magyarként érdekünk, hogy empatikus legyen a társadalom”

Krónika 2017. május 24., 17:48 utolsó módosítás: 2017. május 24., 18:28

Elfogadhatatlan, hogy az alkotmánymódosítás nem a hagyományos családot védi, hanem az azonos neműek házasságának ellehetetlenítését szolgálja – hívja fel a figyelmet a Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért – Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI).

A kolozsvári szervezet szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében úgy véli, diszkrimináció történik. „Ez pont olyan diszkrimináció, mint a magyar nyelv és közösség, vagy a felekezeti kisebbségek hátrányos megkülönböztetése" – fogalmaz a szervezet.

Rámutatnak,

az intézkedés indokolatlan, mert a homoszexuálisok házassága nem veszélyezteti mások alapjogait.

Ugyanakkor hátrányos is, hiszen a polgári házasság számos gyakorlati előnyt von maga után, amelyből így a homoszexuális párok nem részesülhetnek.

„Logikáját és legitimitását tekintve az a megállapítás, hogy a tágabb társadalmat joggal sértené az azonos neműek házassága egyenértékű azzal a kijelentéssel, hogy Romániában nem kívánatos a magyar nyelv használata nyilvános helyeken" – mutat rá állásfoglalásában az AGFI.

Kifejtik, az a társadalom, amely nem képes elfogadni a homoszexuális párok másságát, boldogságkeresését és jogegyenlőségét, nem fogja elfogadni a nemzeti kisebbségek törekvéseit és jogegyenlőségét sem.

Erdélyi magyarként így alapvető érdekünk fűződik ahhoz, hogy a társadalom minél empatikusabb legyen,

és hogy a többség ne érezze úgy, hogy a kisebbség akaratától függetlenül jogában áll dönteni a kisebbségek sorsáról" – fogalmaz a jogvédő csoport. Hangsúlyozzák, egy alkotmánymódosításnak nem szabadna bővíteni a kiváltságos és hátrányosan megkülönböztetett polgárok körét, hanem épp ellenkezőleg, az általános jogegyenlőséget kéne kiterjesztenie az egyenlő emberi méltóság egyetemes értéke jegyében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat