Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Cáfolja Johannis kijelentéseit a Székely Nemzeti Tanács

Krónika | 2017.02.14. [16:24] | Utolsó módosítás: 2017.02.14. [20:03]

Az Európa Tanács főtitkárához, Thorbjørn Jaglandhoz fordult levélben Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, melyben cáfolja Klaus Johannis államfőnek a sikeres interkulturális román modellre vonatkozó, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén elhangzott kijelentését.

johet65_bKlaus Johannis

Izsák levelében összefoglalta mindazokat a jogsértéseket, a romániai magyarságot sújtó hátrányokat, amelyeket az Európa Tanács keretében működő monitoring eljárások említenek, a január 25-ei közgyűlésen elmondott államfői beszédből azonban kimaradtak. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott SZNT-közlemény szerint az államelnök megkerülte az egyenes választ, amikor Jokin Bildarratz Sorron baszk képviselő megkérdezte, együttműködik-e a magyar nemzeti identitás védelmét felvállaló szervezetekkel, például az SZNT-vel.

„A valóságnak megfelelő válasz az lett volna, hogy a román állam intézményei semmilyen párbeszédre nem hajlandóak sem a Székely Nemzeti Tanáccsal, sem a romániai magyar társadalom más civil szervezeteivel, amelyek a nemzeti önazonosság védelmét felvállalják" – jegyzi meg a közleményben az SZNT elnöke. Az Európa Tanács főtitkárának címzett levél kitér továbbá a román hatóságok megfélemlítő célzatú, a gyülekezési jogot sértő fellépésére, amelynek során több mint 80 személyt büntettek meg 2016. március 10-én, a székely szabadság napja alkalmából szervezett felvinuláson Marosvásárhelyen.

Az SZNT rámutat, Johannis a parlamenti közgyűlés magyar delegációját vezető Németh Zsoltnak is elégtelen választ adott az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának helyzetére vonatkozó kérdésre. „Levelünk fölhívja a főtitkár figyelmét arra, hogy míg az államelnök épületek visszaadásáról beszélt, addig az Európa Tanács 1993/176-os számú, Románia csatlakozására vonatkozó véleményezése az egyházi iskolák visszaállítására szólítja fel a román államot" – olvasható az SZNT-közleményben. Izsák azt kéri az Európa Tanács főtitkárától, hogy tavaszi bukaresti látogatása alkalmával kérje fel a román hatóságokat, tegyenek eleget a nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozó vállalásaiknak.

Korábban Korodi Attila RMDSZ-es képviselő – aki jelen volt az Európa Tanács fentiekben említett parlamenti közgyűlésén – lapunknak elmondta, ugyan Klaus Johannis államfő valós dolgokról beszélt Strasbourgban, amikor a romániai kisebbségek helyzetét ecsetelte, azért nem minden kérdésben vázolta maradéktalanul a valós helyzetet. Biró Zsolt parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Párt elnöke ugyanakkor nyílt levélben nehezményezte, hogy Johannis modellértékűnek nevezte a romániai kisebbségvédelmet.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
Balazs II
2017.02.15., szerda [12:43]
Izsak Ur nyugdijba lehetne vonulni,mert annyi roszat tesz hogy borszaszto!
https://www.youtube.com/watch?v=vuHEYVvzcS4
jobban hiszek a magyar-roman baratsagba mind az On szethuzo magyar magyar meg magyar-roman politikaba amit csinal!
https://www.youtube.com/watch?v=o7fuITwdPx4
Izsak Ur on fonoke ott ahol lakik,de Erdely teruleten nem fonok es soha nem is lesz az akarmenyire is akar fonokoskodni!!!!!!!!!
Hozzászólások1