Bűnvádi eljárás indult a Szekuritáté által meggyilkolt, jeltelen sírba temetett ellenálló ügyében

MTI 2017. szeptember 27., 21:46

A román katonai ügyészség bűnvádi eljárást indított egy férfi halálával kapcsolatban, akit a vádhatóság gyanúja szerint az egykori kommunista titkosszolgálat, a Szekuritáté emberei végeztek ki 1950-ben.

Az ügyről a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) számolt be azt követően, hogy kutatások, valamint a még életben maradt tanúk vallomása alapján sikerült megtalálniuk a kivégzett férfi földi maradványait – írta az Agerpres hírügynökség.

A kutatást irányító Gheorghe Petrov, az IICCMER szakértője elmondta: a kivégzéskor 73 éves Ioan Andreșel maradványait az Erdélyi-érchegységben találták meg a Fehér megyei Bisztra község egy elszigetelt, lakatlan részén. A holttestet alig hetven centiméter mélyen hantolták el.

 

Andreșelt azért üldözte a hírhedt kommunista titkosszolgálat, mert nem értett egyet a kollektivizálással, valamint a hatalomra került román kommunistákkal. A Szekuritáté feltételezése szerint támogatta az Érchegységben megbújt ellenállók egyik csoportját. A Szekuritáté kuláknak tekintette Andreșelt.

Az intézet szakértői megállapították, hogy a titkosszolgálat tordai emberei megfélemlítő szándékkal kiszálltak 1950 augusztusában a Fehér megyei településre, 35 embert vettek őrizetbe és hallgattak ki, többnyire a bujkáló ellenállók rokonait. A Szekuritáté a kialakult helyzetért három kulákot tett felelőssé, köztük Andreșel is.

A titkosrendőrség mindhármukat kivégezte, előtte megkínozták őket. Példát akartak statuálni, ezért Andreșelt az ellenállók rokonaival és más falubeliekkel temettették el.

Kilátásba helyezték, hogy más is hasonlóképpen jár, ha nem fogadják el a kommunista párt irányvonalát. Megtiltották nekik, hogy megjelöljék a sírhelyet, ezért okoz most nehézséget a kivégzettek földi maradványainak megtalálása.

Az IICCMER tavaly júliusban a Duna-deltában is elkezdte felkutatni az egykori peripravai kényszermunka-táborban megölt politikai foglyok földi maradványait. Az intézet feljelentései nyomán több büntetőjogi eljárás indult a kommunista munkatáborok egykori parancsnokai ellen. Ennek következtében márciusban emberiesség elleni bűncselekményekért jogerősen húsz év börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság Ion Ficiort, a peripravai munkatábor egykori parancsnokát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat