Bocék nem várnak a kormányra: elkészítik Kolozsvár körgyűrűjének megvalósíthatósági tanulmányát

MTI 2017. november 28., 16:32

Kolozsvár polgármesteri hivatala készíti el a román kormány helyett a város körgyűrűjének megvalósíthatósági tanulmányát, így elhárult egy akadály a város fejlődéséhez szükséges egyik legfontosabb beruházás megépítése elől, amelyre az Európai Unió forrásaiból 150 millió eurót különítettek el – jelentette be egy keddi sajtótájékoztatón Emil Boc, Kolozsvár polgármestere.

Emil Boc Fotó: Facebook/Emil Boc

Az elöljáró közölte: sikerült megállapodnia a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társasággal (CNAIR) a munka átvállalásáról. A polgármester korábban sérelmezte, hogy a bukaresti kormányhivatalok immár két éve késlekednek azoknak a feladatoknak elvégzésével, és a város emiatt elveszítheti a legfontosabb infrastruktúrafejlesztési projektje uniós finanszírozását.

Keddi sajtótájékoztatóján Emil Boc elmondta:

a polgármesteri hivatal 2019 végéig elkészíti a körgyűrűépítés megvalósíthatósági tanulmányát, a térségi területrendezési tervet és kidolgozza azokat a technikai részleteket, amelyek az építési engedélyhez szükségesek.

„Az építési engedélyt 2019. december 31-ig át kell adnunk a szállításügyi minisztériumnak, hogy aztán ők versenytárgyalást írjanak ki, és 2020 és 2023 között, négy év alatt megépíttessék a körgyűrűt. 2023. december 31. az utolsó nap, amikor el lehet még számolni az EU-nál az útépítést” – jelentette ki a polgármester.

A terv keretében 38,3 kilométeren építenének körgyűrűt és bekötő utakat, valamint bővítenek ki már meglévő utakat Kolozsvár környékén.

Ezek közül az A3-as autópálya gyalui csomópontját a várossal összekötő út megépítése a legsürgetőbb feladat. Ez ugyanis északon kerülné meg a Kolozsvárral csaknem összeépült Szászfenes községet, melynek lakossága az elmúlt 15 év ingatlanberuházásai következtében megnégyszereződött, és 30 ezer fölé emelkedett. A Szászfenesen áthaladó E60-as európai út ma Románia legforgalmasabb útja: naponta 40 ezer gépkocsi halad át rajta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat