Krónika Online
2017. március 29., szerda; Ma Auguszta napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Boc: alaptalanul vádolja a Számvevőszék az önkormányzatot

Kiss Előd-Gergely | 2017.02.17. [13:02] | Utolsó módosítás: 2017.02.17. [14:10]

Alaptalannak tartja Emil Boc kolozsvári polgármester a Számvevőszék azon vádját, miszerint a helyi önkormányzat 6 millió lejjel károsította meg a városi költségvetést azzal, hogy 2015-ben közpénzből támogatott olyan rendezvényeket, amelyeken fizetni kellett a jegyekért, vagyis amelyek nyereséget termeltek.

varoshaza dec 9_b

Az elöljáró a Realitatea FM rádió műsorában kijelentette: az, hogy egy kulturális rendezvényen pénzért árulnak jegyet, még nem jelenti azt, hogy profitot termelnek, és nem lehet támogatni a szervező egyesületeket. Boc jogtalannak tartja a Számvevőszék támadását, szerinte a vonatkozó dokumentumot meg fogja semmisíteni a bíróság.

A polgármester kifejtette: nem lehet egyenlőségjelet tenni egy nyereséget termelő kereskedelmi társaság – amelynek tulajdonosa kiveszi a neki járó osztalékot, és „egzotikus helyeken nyaral belőle” – és egy civil szervezet között, amelynek ha profitja is keletkezik, a pluszpénzt nem osztalékokra, hanem más kulturális rendezvények szervezésére fordítják. „Ha a Számvevőszék fenntartja álláspontját, az rendkívül negatívan fogja érinteni a kulturális tevékenységeket, amelyek az országban épp Kolozsváron fejlődnek a legdinamikusabban” – magyarázta a városvezető. Hangsúlyozta: az önkormányzat által nyújtott finanszírozás nem fedezi a rendezvények teljes költségét, így az összeget szponzori támogatásokkal és a jegybevételekből származó pénzzel kell pótolni.

A Számvevőszék február elejei jelentése szerint a polgármesteri hivatal jogtalanul nyújtott támogatást az Untold elektronikus zenei fesztiválnak, a Colours of Cluj elnevezésű rendezvénynek, a Transilvania Music Eventnek, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak (TIFF), valamint az Erdélyi Nemzetközi Zene- és Művészeti Fesztiválnak (TiMAF). Az ügyben a kolozsvári és a megyei önkormányzat is pert indított, és a Számvevőszéknek is jelezték, az indoklás nem világos.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét