„Megmenekült” a váradi sürgősségi: visszavonják kollektív felmondásukat az orvosok

Kőrössy Andrea 2018. május 09., 16:38

Megállapodásra jutottak a nagyváradi megyei kórház vezetőségével, ezért mégsem mondanak fel a sürgősségi osztályon és a rohammentő-szolgálatnál (SMURD) dolgozó orvosok és asszisztensek, az ügyben azonban folytatódik az éles politikai vita.

Fotó: Veres Nándor

Hadrian Borcea osztályvezető főorvos – aki múlt héten elsőként nyújtotta be felmondását, miután a helyi önkormányzat csökkentette az alkalmazottak bérpótlékát – az Ebihoreanul.ro hírportálnal azt nyilatkozta: az igazgatóval folytatott tárgyaláson megállapodtak abban, hogy

a kormány mindegyik asszisztensnek biztosítja az adott alkalmazotti kategóriának előírt minimális pótlékot. Az orvosok ugyanakkor egyelőre azzal a többletjuttatással maradnak, ami az önkormányzat által múlt csütörtökön elfogadott határozatában szerepel.

Borcea hangsúlyozta: a kollégáival megbeszélték, hogy visszavonják felmondásukat, ugyanakkor elvárják a felelősöktől, hogy legalább ismerjék el hibájukat, ami miatt az alkalmazottak szélsőséges lépésre szánták el magukat, amely kis híján katasztrófához vezetett.

Miután múlt héten Borcea benyújtotta felmondását, a hét elején a sürgősségi és a SMURD mind a 40 orvosa és az asszisztensek mintegy 80 százaléka kollektív felmondást iktatott a kórház titkárságán. Erre azért került sor, mert múlt csütörtökön a helyi önkormányzat határozatot fogadott el arról, hogy az orvosoknak járó pótlékot 60 százalékkal, az asszisztensek többletjuttatását pedig 25 százalékkal csökkentik.

Mindezek ellenére úgy tűnik, a politikai szintű vita csak most kezdődik, a Bihar megyei prefektúra ugyanis szerdán közleményben jelezte, hogy megvizsgálták a szóban forgó – 2018/439-es számú – tanácshatározatot, és mivel törvényellenesnek találták, bíróságon támadták meg azt.

A kormányhivatal rámutatott: a jogszabályok értelmében a helyi önkormányzat által elfogadott határozat nem írhat felül magasabb rangú dokumentumot, így törvényt, kormányhatározatot vagy kormányrendeletet, az egészségügyi alkalmazottak bérére vonatkozóan pedig már létezik ilyen.

A prefektúra azt is kifogásolta, hogy a határozat nem tartalmaz érdemi indoklást. A közlemény szerint a határozatba foglalt előírások alkalmazását addig felfüggesztik, amíg az ügyben jogerős ítélet születik.

Kedd esti nyilatkozatában Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter is felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyváradi önkormányzat lépése egyszerűen törvénytelen. Erre reagálva viszont Ilie Bolojan, a megyeszékhely nemzeti liberális (PNL) polgármestere a Digi 24 hírtelevíziónak azt nyilatkozta: a tárcavezető nem tudja, miről beszél, a határozat pedig szerinte megfelel a jogszabályoknak. Az elöljáró azért is bírálta Vasilescut, valamint Sorina Pintea egészségügyi minisztert, hogy „miután két hónapig szédítették az egész egészségügyi rendszert, most még arra sem képesek, hogy bocsánatot kérjenek az alkalmazottaktól”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat