Begyűjtik a hulladéktárolóba került karácsonyfákat

Bíró Blanka , Kosztolányi Kata 2018. január 10., 13:10

A polgármesteri hivatal égisze alatt működő vállalatoknak szereznek örömet azok a sepsiszentgyörgyiek és udvarhelyiek, akik vízkereszt után kidobták a karácsonyfájukat.

Fotó: Gecse Noémi

A köztisztasági vállalatok már elkezdték a vízkereszt után kidobott karácsonyfák begyűjtését a lakótelepi szeméttárolókról. Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen a már bevett hagyomány szerint újrahasznosítják a begyűjtött fákat.

Máthé László, a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. igazgatója lapunknak elmondta, egy teherautójuk már vasárnapról hétfőre virradó éjszaka végigjárta a várost, begyűjtötték a tömbházak mellé kidobott fenyőket.

Egyetlen nap alatt 12 köbméter fenyőt szállítottak be a telephelyre, a fát felaprítják, és ezzel fűtik a vállalat irodáit.

Máthé elmondta továbbá, elvétve már az év első napjaiban is dobtak ki karácsonyfát, ám a sepsiszentgyörgyiek többsége legalább vízkeresztig (január 6-ig) vár a karácsonyfa „levetkőztetésével”.

Versenyeztek a guberálókkal

Megjegyezte, korábban kénytelenek voltak a guberálókkal versenyezni a fenyőért, az elmúlt években előfordult, hogy a szemétszállítók már csak a levágott fenyőágakat találták, a fűtőanyagként jobban hasznosítható törzset elvitték. Ez azonban már nem jellemző, mert a külföldről behozott, termesztett fenyők sűrű ágait nehéz levágni, másrészt a város utcáiról már évek óta kitiltották a szekereket, ez pedig megnehezíti a fenyő elszállítását.

Általában január végéig gyűjtik az utcákról a fenyőket, elvétve fordul elő, hogy február közepéig is tartják a karácsonyfát, a lakatlan, fűtetlen szobákban marad meg hosszabb ideig.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint, általában 150-200 köbméter fenyőfát dobnak szemétre ebben az időszakban a sepsiszentgyörgyiek. A kidobott karácsonyfa évek óta viszonylag állandó mennyiségéből ítélve, nem hódított teret a városban sem a műfenyő, sem a cserépben nevelt fenyőfa.

Környezetbarát megsemmisítés

A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársától, Nagy Istvántól megtudtuk, a városlakók hagyományosan a lakótelepi szeméttárolók mellett gyűjtik össze a kidobott fákat, onnan szállítja el a hulladékgazdálkodási vállalat. Amikor erre rákérdeztünk az Urbana Rt. ideiglenes igazgatójánál, Hadnagy Gábornál, kiderült, hogy egyáltalán nem ilyen egyszerű a képlet, elbeszélnek egymás mellett a hatóságok.

Itt még soha nem égettek el fákat, kivéve a tavalyi viharkárok idején. A polgármesteri hivatal műszaki igazgatója megkérdezte, hogy lehetséges volna-e idén, de mondtam, hogy minket nem érdekel ez a dolog, mert sokkal nagyobb a kiadás, mint a megvalósítható haszon.

Mivel nincs saját őrlőnk, el kell vinni, majd onnan visszahozni, és mindez annyiba kerülne, hogy ennek töredékéből kész tüzelőanyagot lehet venni. A hulladékgazdálkodás gazdaságilag abszolút nem rentábilis, fizikailag pedig megterhelő az egész vállalatnak” – részletezte Hadnagy.

Az RDE hulladékgazdálkodási vállalat a polgármesteri hivatal jelére vár. „Azt az utasítást kaptuk tőlük, hogy egyelőre hagyjuk ott a fákat, mert valami céljuk van velük, le akarják csupaszítani és hasznosítani valamilyen szinten. Ami megmarad, azt kell mi elpucoljuk, az majd a szeméttelepre, a komposztba kerül” – tudtuk meg Bálint Lehel műszaki igazgatótól.

Megkérdeztünk egy ökológust is, hogyan néz ki az igazán környezetbarát megsemmisítés. Ambrus László úgy fogalmazott:

A tömbházlakóknak egyértelműen az a legjobb megoldás, ha kiteszik a kukák mellé a fákat, aki pedig magánházban lakik, vagy karót készít belőle, vagy eltüzeli. Háztáji komposztra is tehető, és az is rendben van, ha a hamuját a veteményesben szórják szét a jobb termés reményében.

Környezettudatosság szempontjából igazából az itt a kérdés, hogy mit kezd vele az, aki begyűjti. Eltüzelhetné vagy komposztálhatná, de úgy tudom, mifelénk az illetékes még nincs erre felkészülve. Mindenképp össze kellene aprítani, hogy minél kisebb helyet foglaljon, a szállítás is könnyebb és gazdaságosabb volna” – avatott be Ambrus László.

Fülöp-Székely István, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatója elmondta, idén végül azt a megoldást találták ki az újrahasznosításra, hogy a szociális támogatásban részesülő közmunkásokkal legallyaztatják a fákat, cserébe a törzseket hazavihetik tüzelőanyagnak. Kérdésünkre elmondta, tavaly ilyenkor százhatvan köbméter fahulladék elszállítását kellett megoldani Székelyudvarhelyen.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat