A FUEN tiltakozik a vásárhelyi magyar nyelvű orvosképzés tervezett elsorvasztása ellen

MTI 2018. április 25., 12:59 utolsó módosítás: 2018. április 25., 13:11

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) tiltakozik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar nyelvű oktatásának tervezett elsorvasztása, színvonalának csökkentése ellen – közölte szerdán az európai őshonos kisebbségek ernyőszervezete.

Fotó: Boda L. Gergely

Az MTI bukaresti irodájához eljuttatott közlemény szerint a szervezet aggodalommal figyeli a MOGYE és a marosvásárhelyi Petru Maior Tudományegyetem tervezett egyesítésére irányuló fejleményeket. A FUEN emlékeztetett, hogy az intézményegyesítés eddigi lépései megfelelő előkészítés nélkül, és a MOGYE magyar tanárainak és diákjainak a döntéshozatalból való teljes kizárásával, érdekeinek semmibe vételével történtek. Hozzátették:

az orvosi és gyógyszerészeti egyetemen zajló magyar nyelvű oktatás megmaradása és fejlesztése elsődleges fontosságú, a magyar nyelvű kar létrehozása pedig törvényi kötelezettség.

A MOGYE vezetőségének a magyar kar létrehozásában tapasztalt elutasító magatartása arra enged következtetni, hogy mostani célja a magyar nyelvű oktatás súlyának további csökkentése. Ez ellen a terv ellen a leghatározottabban tiltakozunk” – olvasható a közleményben.

Rámutattak: a kisebbségi jogok egyik európai alapelve, tételesen az Európa Tanács Kisebbségi Keretegyezménye világosan mondja ki, hogy megszerzett jog nem csökkenthető és nem vonható vissza. Leszögezték: a FUEN a magyar oktatás számára negatív következményekkel járó valamennyi döntés ellen a leghatározottabban tiltakozni fog a nemzetközi fórumokon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat