Páva Adorján

2018. március 14., 23:16

Emlékező hősök

Ma nemcsak negyvennyolcas hőseinket illeti tisztelet, hanem az emlékezőket is: azokat, akiknek gigabittel száguldó élete még magában hordoz valamit a múlt emberi örökségéből.

Tisztelet azoknak, akik március 15-én méltóságteljesen ünnepelnek, akik a néhol elcsépelt, hamiskásan hangzó politikusszólamok közepette, a számtalan megaláztatásnak és visszaélésnek kitett jelképek gyűrűjében képesek felülemelkedni a mindennapok közéleti szennyén, és örömmel, őszintén ünnepelnek. Minden elismerés azoké, akik hordozói és továbbadói a hovatartozás koordinátáinak egy olyan világban, amelyben folyamatos károkat okoz a mindent elöntő, gyökereket szaggató globális információáradat.

Le a kalappal azok előtt, akik a gyűlölködő, hatalom- és pénzéhes antihősvezérek által uralt jelenünkben legalább szűk családi, baráti, munkahelyi körben képesek példamutatóan élni, tenni-venni. Olyan örök érvényű, a vészterhes időkben a túléléshez nélkülözhetetlen értékek szerint, amelyek nagy része békeidőben nem divatos. Mert ma a hit, a megbecsülés, a megértés, a nyugalom, a mértékletesség háttérbe szorul az általunk hosszú évtizedeken át áhított emberarcú, csúcstechnológiás politikai rendszer, a demokrácia útvesztőiben, helyüket pedig a tespedés, harácsolás, felületesség, magamutogatás virágpenészei lakják be.

A 21. század álságos szabadságeszméje: bármit megtehetek, ha pedig elég erős vagyok, akkor a következményeit is én irányítom. Ebbe a másokkal szemben tiszteletlen és kegyetlen életformába szerelmesedtek bele napjaink elnyomói, akik egyéni és közösségi szinten is képesek megkeseríteni mások mindennapjait. Velük pedig egyre nehezebb felvenni a harcot. A mai ünnep azokról is szól, akik még emlékeznek a kapaszkodókra, és büszkeségük, örömük legalább ilyenkor felülkerekedik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2018. március 13., kedd

De mi lesz a hálapénzzel?

Felháborító esetek és elgondolkodtató kérdések jutnak az ember eszébe, ha akár felületesen rápillant mindarra, ami az egészségügyben történik mostanság.

Balogh Levente 2018. március 12., hétfő

Köszönjük, Bukarest!

Bár furcsán hangozhat, tulajdonképpen mégsem teljesen alaptalan a kijelentés, hogy az erdélyi magyar közösség köszönettel tartozik Bukarestnek, amiért a román hatóságok indoklás nélkül kitiltották az országból Dabis Attilát, az SZNT külügyi megbízottját.

Rostás Szabolcs 2018. március 11., vasárnap

Bukarest bosszúja

Az erdélyi magyar autonómiatörekvésekkel, valamint azok támogatásával szembeni hagyományos, közismert ellenérzések kifejezésén túl egyéb üzenete is van annak, hogy a bukaresti hatóságok kitiltották Romániából Dabis Attilát, az SZNT külügyi megbízottját.

Balogh Levente 2018. március 09., péntek

Kisebbségvédelmi kezdeményezés: nem megengedhető a kudarc

Bár Vincze Loránt, a FUEN erdélyi elnöke derűlátó, azért mi mégis azt mondjuk: aggasztó, hogy a Minority SafePackhez a határidő lejárta előtt kevesebb mint egy hónappal még mindig hiányzik a szükséges támogatói aláírások közel egynegyede.

Páva Adorján 2018. március 07., szerda

Önrendelkezés erő és gyengeség felett

A székely szabadság napján tartandó marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás az első olyan nagyszabású romániai magyar rendezvény, amely a januári hárompárti autonómiamegállapodást követi.

Kiss Judit 2018. március 07., szerda

Monológok és dialógusok a centenárium évében

Annak ellenére, hogy több körültekintően kigondolt, jószándékú kezdeményezés is indult a kultúraközi párbeszéd jegyében, naivitás lenne hinni abban, hogy számottevően megváltozik a román többségnek a kisebbségekhez való viszonyulása a centenárium évében.

Balogh Levente 2018. március 06., kedd

Szájba rágós, ideologikus tanítómese a másságról – filmkritika az Oscar-díjas A víz érintéséről

Az idegen szép, a fehér ember zsigerileg gonosz, de ha férfi, akkor a fekete is. A fehér férfi legfeljebb akkor lehet valamennyire szimpatikus, ha meleg, vagy kommunista – nagyjából így lehet összefoglalni Guillermo Del Toro A víz érintése című filmjét, amelyet vélhetően éppen ezért jutalmaztak idén a legjobb filmnek járó Oscar-díjjal.

Rostás Szabolcs 2018. március 05., hétfő

Jól megoldották

Intenzív kommunikációs kampányba fogott az RMDSZ az elmúlt időszakban annak bizonygatására, hogy igenis indokolt a román balliberális koalícióval a 2016-os parlamenti választásokat követően kötött együttműködés fenntartása, folytatása.

Bálint Eszter 2018. március 05., hétfő

Akar a kormány egyáltalán autópályákat?

Az autópályákat megígérik, nem megépítik, és ebben ő igen hozzáértő – jegyezte meg epésen egy hozzászóló. 

Balogh Levente 2018. március 02., péntek

Kijevi felelősség

Az erőszakos magyarellenes akciók terén általában csupán a magyar feliratok lemázolásában vagy megrongálában, esetleg neonáci hőbörgők utcai randalírozásában kimerülő, „jelentéktelen" megnyilvánulásokat megtapasztaló erdélyi magyar közösség tagjaként döbbenetes azzal szembesülni, mivel kell szembenézniük a k&

Vélemény
Kiss Judit: De mi lesz a hálapénzzel?

Felháborító esetek és elgondolkodtató kérdések jutnak az ember eszébe, ha akár felületesen ...

Balogh Levente: Köszönjük, Bukarest!

Bár furcsán hangozhat, tulajdonképpen mégsem teljesen alaptalan a kijelentés, hogy az erdélyi magyar közösség ...

Rostás Szabolcs: Bukarest bosszúja

Az erdélyi magyar autonómiatörekvésekkel, valamint azok támogatásával szembeni hagyományos, közismert ...

Hallgassa online rádióinkat