HIRDETÉS

Kiss Judit

2017. május 17., 23:22

Virtuális útravalók

Épp szerdán volt az információs társadalom és telekommunikáció világnapja, amely – mi másra – az internet fontosságára összpontosít.

Ha úgy vesszük, már maga az vicces, hogy manapság az égvilágon mindennek van világnapja a takarítástól a lemezlovasokig, másrészt megmosolyogtató, hogy az év egy kiemelt napján fel akarják hívni a figyelmet a világhálóra, mintha egyáltalán szükség lenne erre. Hiszen immár elválaszthatatlan mindennapjaink legtöbb szegmensétől az internet, a virtualitás – az emberi kapcsolatok fenntartásától a napi teendőink elvégzéséig.

Természetes, hogy a „digitális bennszülöttnek” nevezett nemzedék, amely a képernyőből rázúduló információkon nőtt fel és szocializálódott, a tanulási folyamatban is folyamatosan használja az internetet. Ez a generáció az információk tetemes részét képernyőkön keresztül kapta, a pici kori esti mesétől kezdve az érettségire való felkészülésig.

Az a virtuális és valóságos világ ellentmondásos és komplex kapcsolatának külön fejezete, hogy előbbi dominanciájának mik lehetnek a hátrányai gyerekkorban, hiszen egészen bizonyos, hogy nemcsak pozitívak a hatásai. Mindazonáltal az idősebb, „digitális bevándorlónak” nevezett nemzedéknek óhatatlanul hozzá kell szoknia a gondolathoz, hogy az oktatás immár nem képzelhető el a képernyők jelenléte és segítsége nélkül. Idevág a mai iskolarendszerre vonatkozó frappáns megfogalmazás, miszerint a diákoknak a régi módszereket, a tanároknak pedig az újakat kell megtanulniuk.

Szerte a világon teret hódít a digitális oktatás, így például ma már az antropológiát hallgatók a legeldugottabb afrikai falvakban is „sétálhatnak”, az orvostanhallgatók virtuálisan műthetnek betegeket, sőt létezik virtuális gépjárművezetési oktatás is. Egy konstancai iskolában az előkészítősök számára digitális lehetőséget dolgoztak ki pszichológusok, amelynek segítségével a leendő kisdiák körbejárhat a tanteremben, hozzászokhat az iskola világához – képernyőn keresztül.

Az, hogy a valós élethelyzetekre való effajta fel- vagy előkészítés mennyiben bizonyul hasznosnak a 4 dimenziós valóságban, természetesen sok mindennek a függvénye, és esetleges lehet. Akkor is, ha a posztmodern korban a virtualitás immár maga a realitás, a határ köztük egyre inkább elmosódni látszik, sőt lassan értelmét veszti a kettő megkülönböztetése.

Visszatérve az oktatáshoz, Romániában egyelőre kezdeti fázisában van a digitális eszközök használatának meghonosítása, bár a jelek szerint igyekeznek felgyorsítani. Pár éve már léteznek digitális tankönyvek – az oktatási minisztérium szaktanácsadója a minap kifejtette, cél, hogy az elektronikus kiadványok a diákok visszajelzéseit is regisztrálják és begyűjtsék, ugyanakkor virtuális könyvtárat hoznának létre, ahonnan a tanárok letölthetnek információkat és az órán felhasználhatják ezeket. Kérdés, mikor fog mindez megvalósulni, hiszen a hazai oktatás egészét nézve az elmúlt évtizedekben aligha lehet következetességről, érdemi pozitív változásokról, számottevő sikertörténetekről beszélni.

Úgyhogy lényegi kérdések megmaradnak továbbra is: vajon felkészíti a gyerekeket az iskola a valós élethelyzetekre? Mennyire hidalja át az oktatás a szakadékot a gyerekek mindennapjait uraló virtuális világ és a hagyományos, papíralapú információátadás között? Mivel tarisznyálja fel őket, és hogyan boldogulnak majd az (információs) társadalomban? Mindez továbbra is kérdés, világnapokon, virtuális és valóságos iskolákon innen és túl.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2017. május 16., kedd

Egy iskola abszurd drámája

Az elmúlt években, évtizedekben jó néhány „magyar ügy” is rávilágított a Romániában uralkodó beteges politikai-társadalmi viszonyokra, de talán egyiket sem övezte akkora káosz, mint a marosvásárhelyi iskolaügyet. 

Molnár Judit 2017. május 16., kedd

Csak azért sem!

Nem hagyják ezek magukat, csak azért sem. Hajba kapnak, civakodnak, de amikor arról van szó, olyan simán megszavazzák az aljasságaikat, mint kés a vajban.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. május 15., hétfő

Dragnea „lánykérése”

Gyakorlatilag kormányra lépésre kérte fel a Szociáldemokrata Párt az RMDSZ-t – mindenki így értelmezte Liviu Dragnea szombati, az RMDSZ zilahi kongresszusán elhangzott szavait.

Rostás Szabolcs 2017. május 14., vasárnap

Vita nélkül

Ha az RMDSZ hétvégi zilahi kongresszusán már-már zavaróan sokszor megidézett báró Wesselényi Miklós valami csoda folytán a küldöttek közé toppan, bizonyára elcsodálkozik a hallottakon.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. május 14., vasárnap

Idült állapot

A történtek alapján most már biztos, hogy a hazai egészségügy bekerült az elfekvőbe, idült állapota ugyanis semmiféle javulást nem mutat.

Balogh Levente 2017. május 12., péntek

A román soviniszták kudarca

Jelentős csapást mért a bukaresti alkotmánybíróság a nyelvi jogok ellen tűzzel-vassal küzdő magyargyűlölőkre.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. május 10., szerda

Kiváló diplomaták

Nem várt dicséretet kapott a napokban Kovászna megye prefektusa: Magyar Anna, az Európa Tanács raportőre szerint Sebastian Cucu kiváló diplomata.

Molnár Judit 2017. május 10., szerda

Alacsonyan röpködő kísértet

Ahogy százötven éve már annyiszor, most ismét feltűnt egy kísértet és rajtaütésszerűen bukkan fel itt-ott a világ egén.

Kiss Judit 2017. május 09., kedd

Csoda a kaszárnyában, avagy a könyv feltámadása

„A kaszárnyában csodák történtek. Az óberszt úr megtiltott a katonáknak mindenféle olvasást, még a Prágai hivatalos újságot is.”

Rostás Szabolcs 2017. május 09., kedd

Közbeszéd, szegénység

Sokan felkapták a fejüket a hírre, miszerint a Beszterce-Naszód megyei rendőrök a közösségi oldalon publikált válogatott szitkok miatt bírságoltak meg egy felhasználót.

HIRDETÉS
Vélemény
Páva Adorján: Egy iskola abszurd drámája

Az elmúlt években, évtizedekben jó néhány „magyar ügy” is rávilágított ...

Molnár Judit: Csak azért sem!

Nem hagyják ezek magukat, csak azért sem. Hajba kapnak, civakodnak, de amikor arról van szó, olyan simán megszavazzák ...

Balogh Levente: Dragnea „lánykérése”

Gyakorlatilag kormányra lépésre kérte fel a Szociáldemokrata Párt az RMDSZ-t – mindenki így értelmezte ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS