HIRDETÉS

Balogh Levente

2018. február 16., 09:22

Végső támadás a DNA ellen

Ahhoz sok kétség nem férhet, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és annak vezetője, Laura Codruţa Kövesi ellen hirtelen felpörgött média- és politikai hadjárat nem spontán, véletlenszerű események láncolata.

Összehangolt, előre megtervezett akciót sejtet, hogy a kormányzó szociálliberális koalícióhoz, illetve főleg a Szociáldemokrata Párthoz (PSD) kötődő, a hiteles tájékoztatás helyett a manipulációban sokkal otthonosabban mozgó „hírcsatornák” vasárnap este, a DNA-tól szakmai vétség miatt menesztett ügyész, illetve egy befolyással üzérkedés miatt vizsgált PSD-s képviselő ügyészi visszaélésekről szóló vádjairól adtak hírt, majd már másnap a PSD teljes vezető gárdája mély felháborodásának adott hangot, és a felelősök, mindenekelőtt pedig Kövesi megrendszabályozását követelte.

A cél azonban vélhetően nem csupán a jelenlegi kormánykoalíció pártjainak szemében vörös posztónak számító Kövesi menesztése. Nem valószínű ugyanis, hogy az általa létrehozott apparátus másként járna el a jelenlegi főügyész menesztését követően. A cél inkább az egész DNA ellehetetlenítése, hiteltelenné tétele, mégpedig azáltal, hogy nem csupán a főügyész, hanem más, területi ügyészek alkalmatlanságáról, illetve az általuk elkövetett visszaélésekről szóló vádakkal hintik tele a sajtót.

A korrupcióellenes ügyészség ugyanis egyre több politikust, illetve a politikummal összefonódott üzletembert gyanúsított vagy vádolt meg, illetve juttatott börtönbe korrupciós ügyek, befolyással üzérkedés, hivatali visszaélés, illetve vesztegetés miatt. Ráadásul elkövették azt a „bűnt” is, hogy mindkét kormánypárt elnöke ellen vádat emeltek.

A mostani akció kommunikációs előkészítése már hónapok óta zajlik. A kormánypártok – és a velük ebben a témában a PSD–ALDE koalíció magyar hangjaként együtt masírozó RMDSZ – szinte kötőszóként használják a „párhuzamos állam” és az „ügyészállam” kifejezéseket. Azt állítják, hogy a legitim, választott államhatalmi szervek mellett kiépült egy illegitim, nem a polgárok akaratát, hanem saját érdekeit képviselő árnyékhatalom, amely önös céljai érdekében, koholt vádak alapján állítja félre azokat a választott vezetőket, akik nem hajlandóak együttműködni vele. A mostani, leleplezésként tálalt vádakat bizonyítékul szánják ezen állítások igazolására.

Azt persze egyetlen pillanatig sem állíthatja senki, hogy nem léteznek a szakmaiságot sutba vágó ügyészek, vagy gyanús DNA-vizsgálatok – ezeket a magyar közösség is megtapasztalhatta, legutóbb a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyében. Azonban a mostani, abszurd hadjárat, amelyet a kormánypárti média a koalíciós politikusokkal karöltve folytat, meglehetősen átlátszó. Hiszen ugyanúgy járnak el, mint – főleg a kormánypárti politikusok meggyanúsításakor – a DNA megkérdőjelezhetetlen profizmusát és szeplőtelenségét harsogó ellenzéki médiumok, amelyek már a bűnvádi eljárás elindításának hírére úgy beszélnek az érintettekről, mintha jogerősen el is ítélték volna őket. A PSD vezérkara már az igazságügyi felügyelet belső vizsgálatának kezdete előtt felelősségre vonásokat akar, Kövesi menesztését kéri, Liviu Dragnea pártelnök pedig a párhuzamos állam létezésének bizonyítékaként beszél az ügyekről.

Persze egyáltalán nem tartjuk kizártnak, hogy valóban létezhetnek ügyészi visszaélések, de egy jogállamban ezek kiderítésére és az érintettek felelősségre vonására a médialincselésnél korrektebb, szakmaibb eszközök is léteznek. (Igaz, Kövesi részéről sem korrekt megnyilvánulás, hogy meglehetősen arrogánsan „vádlottak kétségbeesett fesztiváljáról” beszél az ügy kapcsán, mintha az a tény, hogy az érintetteket megvádolták, egyenértékű lenne az elítélésükkel).

A kormányoldal vélhetően abban reménykedik, hogy a visszaélésekről szóló vádakkal a polgárokat és az Európai Bizottságot is meggyőzheti a DNA rosszhiszeműségéről, sőt adott esetben a fölöslegességéről is. A zászló egyelőre nem nekik áll, mivel a mostani akció hitelessége igencsak megkérdőjelezhető. Ám abban szinte biztosak lehetünk, hogy nem adják fel egykönnyen, és lapul még a tarsolyukban néhány hasonló forgatókönyv.

Talán nem hangzik túl demagógnak ha csak annyit fűzünk hozzá: mindenki jobban járna, ha a korrupcióellenes ügyészség elleni küzdelem helyett a gazdaság- és infrastruktúrafejlesztés, az egészségügy és az oktatás rendbetétele terén tennének tanúbizonyságot hasonló kreativitásról. Na jó, már eltekintve azoktól a kormánypárti politikusoktól, akiket ez esetben néhány hónapon vagy éven belül jogerősen elítélnének korrupció miatt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. február 15., csütörtök

Vészjósló gyarapodás

Bár ellentmondásnak tűnik, mégsem véletlen, hogy roppant kevesen törnek ki örömujjongásba, és kezdenek dicshimnuszokba annak hallatán, hogy Románia gazdasága – rekordot rekordra halmozva – hét százalékkal növekedett tavaly az előző évhez képest.

Páva Adorján 2018. február 13., kedd

A sport veresége

Sportellenes időket élünk: Románia európai szinten utolsó helyen áll a rendszeres testmozgást végzők tekintetében, sőt a lakosság egyre inkább ellenzi azt is, hogy az önkormányzatok közpénzeket költsenek a versenysport támogatására, infrastrukturális beruházások megvalósítására.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. február 12., hétfő

Kürtőskalács-diplomácia

Bár Borboly Csaba szerint politikamentesen zajlott a hétvégi csíkszentsimoni farsangbúcsúztató rendezvény, azért az a tény, hogy négy ország nagykövete is jelen volt a mulatságon, jócskán a megszokott farsangi mulatozások szintje fölé emeli az eseményt.

Rostás Szabolcs 2018. február 11., vasárnap

Nem félnek a romántól

Bukaresti politikusok és véleményformálók magyarellenes indulatainak kiélésére adott alkalmat budapesti kormányzati illetékesek múlt heti bejelentése, miszerint egy küszöbönálló kétoldalú megállapodásnak köszönhetően néhány éven belül beindul a gázkivitel Romániából Magyarországra.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. február 09., péntek

Közép-európai szövetségépítés – de kivel és hogyan?

Furcsa kettősségnek lehetünk az utóbbi időben tanúi a magyar–román viszonyban.

Rostás Szabolcs 2018. február 07., szerda

Tűzoltás

Rendkívül tanulságos foglalatosság megtekinteni Románia parlamentje bármelyik kamarájának ülését, ajánlom mindenkinek, főleg, hogy a technika vívmányainak köszönhetően Bukarestig se kell elutazni érte.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. február 07., szerda

Bérre menő hamis kártyázás

Elérkezett az igazság pillanata: végre kiderül, volt-e, marad-e bármiféle valóságalapja a Szociáldemokrata Párt (PSD) legfőbb választási ígéretének.

Rostás Szabolcs 2018. február 05., hétfő

Csak a voksunk kell?

Felül kívánja vizsgálni, újra akarja építeni a határon túli magyarokhoz fűződő viszonyát a magyarországi baloldal, amelynek két képviselője járt az elmúlt napokban Erdélyben.

Bálint Eszter 2018. február 04., vasárnap

Mondjunk megálljt a jogtiprásnak!

Ismét bebizonyosodott a romániai hatóságok kettős mércéje, amikor a Bihar megyei törvényszék alapfokon a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ellen döntött a nagyváradi kétnyelvű – román és magyar – utcanévtáblák kihelyezése ügyében.

Balogh Levente 2018. február 01., csütörtök

Juncker beszól

Ha némiképp burkoltan is, azért teljesen érthetően fogalmazott Jean-Claude Juncker.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Vészjósló gyarapodás

Bár ellentmondásnak tűnik, mégsem véletlen, hogy roppant kevesen törnek ki örömujjongásba, és ...

Páva Adorján: A sport veresége

Sportellenes időket élünk: Románia európai szinten utolsó helyen áll a rendszeres testmozgást végzők ...

Balogh Levente: Kürtőskalács-diplomácia

Bár Borboly Csaba szerint politikamentesen zajlott a hétvégi csíkszentsimoni farsangbúcsúztató rendezvény, ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS