Balogh Levente

2018. február 16., 09:22

Végső támadás a DNA ellen

Ahhoz sok kétség nem férhet, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és annak vezetője, Laura Codruţa Kövesi ellen hirtelen felpörgött média- és politikai hadjárat nem spontán, véletlenszerű események láncolata.

Összehangolt, előre megtervezett akciót sejtet, hogy a kormányzó szociálliberális koalícióhoz, illetve főleg a Szociáldemokrata Párthoz (PSD) kötődő, a hiteles tájékoztatás helyett a manipulációban sokkal otthonosabban mozgó „hírcsatornák” vasárnap este, a DNA-tól szakmai vétség miatt menesztett ügyész, illetve egy befolyással üzérkedés miatt vizsgált PSD-s képviselő ügyészi visszaélésekről szóló vádjairól adtak hírt, majd már másnap a PSD teljes vezető gárdája mély felháborodásának adott hangot, és a felelősök, mindenekelőtt pedig Kövesi megrendszabályozását követelte.

A cél azonban vélhetően nem csupán a jelenlegi kormánykoalíció pártjainak szemében vörös posztónak számító Kövesi menesztése. Nem valószínű ugyanis, hogy az általa létrehozott apparátus másként járna el a jelenlegi főügyész menesztését követően. A cél inkább az egész DNA ellehetetlenítése, hiteltelenné tétele, mégpedig azáltal, hogy nem csupán a főügyész, hanem más, területi ügyészek alkalmatlanságáról, illetve az általuk elkövetett visszaélésekről szóló vádakkal hintik tele a sajtót.

A korrupcióellenes ügyészség ugyanis egyre több politikust, illetve a politikummal összefonódott üzletembert gyanúsított vagy vádolt meg, illetve juttatott börtönbe korrupciós ügyek, befolyással üzérkedés, hivatali visszaélés, illetve vesztegetés miatt. Ráadásul elkövették azt a „bűnt” is, hogy mindkét kormánypárt elnöke ellen vádat emeltek.

A mostani akció kommunikációs előkészítése már hónapok óta zajlik. A kormánypártok – és a velük ebben a témában a PSD–ALDE koalíció magyar hangjaként együtt masírozó RMDSZ – szinte kötőszóként használják a „párhuzamos állam” és az „ügyészállam” kifejezéseket. Azt állítják, hogy a legitim, választott államhatalmi szervek mellett kiépült egy illegitim, nem a polgárok akaratát, hanem saját érdekeit képviselő árnyékhatalom, amely önös céljai érdekében, koholt vádak alapján állítja félre azokat a választott vezetőket, akik nem hajlandóak együttműködni vele. A mostani, leleplezésként tálalt vádakat bizonyítékul szánják ezen állítások igazolására.

Azt persze egyetlen pillanatig sem állíthatja senki, hogy nem léteznek a szakmaiságot sutba vágó ügyészek, vagy gyanús DNA-vizsgálatok – ezeket a magyar közösség is megtapasztalhatta, legutóbb a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyében. Azonban a mostani, abszurd hadjárat, amelyet a kormánypárti média a koalíciós politikusokkal karöltve folytat, meglehetősen átlátszó. Hiszen ugyanúgy járnak el, mint – főleg a kormánypárti politikusok meggyanúsításakor – a DNA megkérdőjelezhetetlen profizmusát és szeplőtelenségét harsogó ellenzéki médiumok, amelyek már a bűnvádi eljárás elindításának hírére úgy beszélnek az érintettekről, mintha jogerősen el is ítélték volna őket. A PSD vezérkara már az igazságügyi felügyelet belső vizsgálatának kezdete előtt felelősségre vonásokat akar, Kövesi menesztését kéri, Liviu Dragnea pártelnök pedig a párhuzamos állam létezésének bizonyítékaként beszél az ügyekről.

Persze egyáltalán nem tartjuk kizártnak, hogy valóban létezhetnek ügyészi visszaélések, de egy jogállamban ezek kiderítésére és az érintettek felelősségre vonására a médialincselésnél korrektebb, szakmaibb eszközök is léteznek. (Igaz, Kövesi részéről sem korrekt megnyilvánulás, hogy meglehetősen arrogánsan „vádlottak kétségbeesett fesztiváljáról” beszél az ügy kapcsán, mintha az a tény, hogy az érintetteket megvádolták, egyenértékű lenne az elítélésükkel).

A kormányoldal vélhetően abban reménykedik, hogy a visszaélésekről szóló vádakkal a polgárokat és az Európai Bizottságot is meggyőzheti a DNA rosszhiszeműségéről, sőt adott esetben a fölöslegességéről is. A zászló egyelőre nem nekik áll, mivel a mostani akció hitelessége igencsak megkérdőjelezhető. Ám abban szinte biztosak lehetünk, hogy nem adják fel egykönnyen, és lapul még a tarsolyukban néhány hasonló forgatókönyv.

Talán nem hangzik túl demagógnak ha csak annyit fűzünk hozzá: mindenki jobban járna, ha a korrupcióellenes ügyészség elleni küzdelem helyett a gazdaság- és infrastruktúrafejlesztés, az egészségügy és az oktatás rendbetétele terén tennének tanúbizonyságot hasonló kreativitásról. Na jó, már eltekintve azoktól a kormánypárti politikusoktól, akiket ez esetben néhány hónapon vagy éven belül jogerősen elítélnének korrupció miatt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Hallgassa online rádióinkat