Rostás Szabolcs

2018. május 27., 22:41

Védelem a virtuális világtól

Az elmúlt időszakban azok is megismerkedtek a GDPR betűszó mibenlétével és jelentésével, akik általában nemigen mutatnak érdeklődést az Európai Unióban hatályos szabályok és rendeletek iránt.

Május 26-ától hatályos az EU általános adatvédelmi rendelete (GDPR), amely egységesíti az adatvédelmi szabályozást az európai tagállamokban. Az új uniós szabályozás kiterjed minden olyan hatóságra, gazdasági társaságra és szervezetre, amely az EU-ban tartózkodók személyes adatait kezeli vagy feldolgozza.

Az új rendelet alkalmazását megelőzően megannyi szolgáltató, társaság és szervezet különböző csatornákon – villámpostán, telefonos üzenetben vagy postai úton – bombázott minket, fogyasztókat, arról biztosítva bennünket, hogy kizárólag rendeltetésszerűen, a jogszabályi előírásoknak megfelelően kezeli személyes adatainkat, e tekintetben pedig maximális diszkréciót, ugyanakkor átláthatóságot biztosít. Mindez nem véletlen, hiszen az új szabályozás nagymértékben bővíti a személyes adatok körét, ezekhez sorolja például a nevet, a születési és egészségügyi adatokat, a bankszámlaszámot, a jövedelmet, a helymeghatározó adatot (GPS), az e-mail-címet, a vállalati és magántelefonszámot, a levelezési címet, de akár egy IP-címet is.

Nem elég hangsúlyozni az uniós szigorítás megalapozottságát és időszerűségét, elvégre nemcsak arról van szó, hogy a postafiókunkat különböző hirdetésekkel és ajánlatokkal bombázó kereskedelmi társaságok tolakodását kell kivédeni. A legnagyobb közösségi oldalt, a Facebookot megvezető Cambridge Analytica nevű brit–amerikai politikai elemző és tanácsadó cégnek az amerikai elnökválasztási kampányban végrehajtott machinációja bizonyítja, milyen széles körű azoknak a módszereknek a tárháza, amelyekkel manipulálni, visszaélni lehet a polgárok személyes adataival.

Manapság világszerte egész apparátusok dolgoznak azon, hogy politikai, gazdasági, hírszerzési célból minél több információt gyűjtsenek össze rólunk, amit aztán fel is használnak saját érdekükben – és persze ellenünk. No, de valljuk be őszintén: ezek az adatgyűjtések és -szivárgások nagyon sok esetben a mi beleegyezésünk és közreműködésünk útján következtek be.

Az információs robbanásnak, a jelentős mértékben a virtuális térbe átköltöztetett közösségi létnek betudhatóan ma már milliárdok teszik közszemlére képi, írott és hang formájában életük minden mozzanatát, megosztva egyúttal a nyilvánossággal a legszemélyesebb adatokat is. Sok esetben éppen az emberek „kitárulkozása” könnyítette meg az információkkal való megannyi visszaélést az adathalászok számára. Könnyen lehet, hogy sokukat az új adatvédelmi szigor fogja ráébreszteni arra, mekkora veszélyeket rejteget, ha nyitott könyvvé tesszük az életünket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Hallgassa online rádióinkat