HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2018. május 27., 22:41

Védelem a virtuális világtól

Az elmúlt időszakban azok is megismerkedtek a GDPR betűszó mibenlétével és jelentésével, akik általában nemigen mutatnak érdeklődést az Európai Unióban hatályos szabályok és rendeletek iránt.

Május 26-ától hatályos az EU általános adatvédelmi rendelete (GDPR), amely egységesíti az adatvédelmi szabályozást az európai tagállamokban. Az új uniós szabályozás kiterjed minden olyan hatóságra, gazdasági társaságra és szervezetre, amely az EU-ban tartózkodók személyes adatait kezeli vagy feldolgozza.

Az új rendelet alkalmazását megelőzően megannyi szolgáltató, társaság és szervezet különböző csatornákon – villámpostán, telefonos üzenetben vagy postai úton – bombázott minket, fogyasztókat, arról biztosítva bennünket, hogy kizárólag rendeltetésszerűen, a jogszabályi előírásoknak megfelelően kezeli személyes adatainkat, e tekintetben pedig maximális diszkréciót, ugyanakkor átláthatóságot biztosít. Mindez nem véletlen, hiszen az új szabályozás nagymértékben bővíti a személyes adatok körét, ezekhez sorolja például a nevet, a születési és egészségügyi adatokat, a bankszámlaszámot, a jövedelmet, a helymeghatározó adatot (GPS), az e-mail-címet, a vállalati és magántelefonszámot, a levelezési címet, de akár egy IP-címet is.

Nem elég hangsúlyozni az uniós szigorítás megalapozottságát és időszerűségét, elvégre nemcsak arról van szó, hogy a postafiókunkat különböző hirdetésekkel és ajánlatokkal bombázó kereskedelmi társaságok tolakodását kell kivédeni. A legnagyobb közösségi oldalt, a Facebookot megvezető Cambridge Analytica nevű brit–amerikai politikai elemző és tanácsadó cégnek az amerikai elnökválasztási kampányban végrehajtott machinációja bizonyítja, milyen széles körű azoknak a módszereknek a tárháza, amelyekkel manipulálni, visszaélni lehet a polgárok személyes adataival.

Manapság világszerte egész apparátusok dolgoznak azon, hogy politikai, gazdasági, hírszerzési célból minél több információt gyűjtsenek össze rólunk, amit aztán fel is használnak saját érdekükben – és persze ellenünk. No, de valljuk be őszintén: ezek az adatgyűjtések és -szivárgások nagyon sok esetben a mi beleegyezésünk és közreműködésünk útján következtek be.

Az információs robbanásnak, a jelentős mértékben a virtuális térbe átköltöztetett közösségi létnek betudhatóan ma már milliárdok teszik közszemlére képi, írott és hang formájában életük minden mozzanatát, megosztva egyúttal a nyilvánossággal a legszemélyesebb adatokat is. Sok esetben éppen az emberek „kitárulkozása” könnyítette meg az információkkal való megannyi visszaélést az adathalászok számára. Könnyen lehet, hogy sokukat az új adatvédelmi szigor fogja ráébreszteni arra, mekkora veszélyeket rejteget, ha nyitott könyvvé tesszük az életünket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2018. május 27., vasárnap

Hétköznapi korrupciókiáltások

Miközben a Romániában élők elsöprő többsége súlyos problémának tartja a korrupciót, legalább egyharmaduk élt a lefizetés, a csúszó- vagy hálapénzadás lehetőségével a megkérdezésük előtt eltelt egy évben.

Balogh Levente 2018. május 25., péntek

Kirabol a kormány?

Jelen állás szerint ott tartunk, hogy a címben feltett kérdésre könnyen előfordulhat, hogy „igen, valamilyen formában mindenképpen” lesz a válasz.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. május 23., szerda

Halálos lájkvadászat

Döbbenetes, hátborzongató piros felkiáltójelnek tekinthető, hogy a közösségi oldalon való intenzív jelenlét és lájkvadászat miatt veszítette életét kilenc ember egy mikrobuszban, amelynek sofőrje élőben közvetítette vezetés közben az országúton való száguldást.

Rostás Szabolcs 2018. május 21., hétfő

Kódolt politikai válságok

Súlyosan tévedett, aki arra számított, hogy a centenáriumi évre, valamint a közelgő román uniós elnökségre tekintettel a bukaresti politikai osztály képviselői elássák a csatabárdot, és egy időre jegelik a nézeteltéréseiket.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. május 18., péntek

A magyarok mint potenciális terroristák

Még jóformán meg sem emésztettük, hogy az RMDSZ törvénytervezetet készül benyújtani annak érdekében, hogy a magyar közösséget ne lehessen nemzetbiztonsági kockázatnak tekinteni Romániában, máris itt az újabb, hasonló problémát felvető ügy.

Kiss Judit 2018. május 17., csütörtök

Tanügyi csillagállások és arroganciák

Valljuk be, olykor hajmeresztő tud lenni az a pökhendiség, arrogancia és nemtörődömség, amivel tanügyminisztereink viszonyulnak az oktatás egészéhez, kiváltképp annak húzódó-halasztódó, sokszor sokféleképpen elképzelt, de gyakorlatba még mindig nem ültetett reformjához.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. május 15., kedd

Képtelenek centenáriuma

Egyes elemzők szerint aggasztó, hogy a románok mintegy felének semmit nem jelent a „nagy egyesülés” centenáriuma, miközben mások ennél is rosszabb eredményre számítottak.

Balogh Levente 2018. május 14., hétfő

Történelmi nap Jeruzsálemben

Az majd csak az utókor számára derül ki, hogy összességében véve pozitív vagy negatív következményekkel jár a közel-keleti konfliktus rendezése szempontjából az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése.

Rostás Szabolcs 2018. május 14., hétfő

Külpolitikai ballépések

A pápa esetleges jövő évi romániai látogatásával kapcsolatos bejelentésével a bukaresti kormányzati illetékesek rövid idő leforgása alatt másodszorra bizonyítják be, hogy belpolitikai érdekeiknek próbálják alárendelni a román diplomáciát, ezzel párhuzamosan sikerült jól lejáratniuk az országot nemzetközi s

Balogh Levente 2018. május 11., péntek

A kommunizmus áldozatai és a ma is élő gyilkos eszmék

Az embertelen és emberellenes kommunista rendszer megérdemelt bukása után közel három évtizeddel – remélhetőleg csak időlegesen – újabb „sikert” aratott...

HIRDETÉS
Vélemény
Páva Adorján: Hétköznapi korrupciókiáltások

Miközben a Romániában élők elsöprő többsége súlyos problémának tartja a korrupciót, ...

Balogh Levente: Kirabol a kormány?

Jelen állás szerint ott tartunk, hogy a címben feltett kérdésre könnyen előfordulhat, hogy „igen, valamilyen ...

Kiss Judit: Halálos lájkvadászat

Döbbenetes, hátborzongató piros felkiáltójelnek tekinthető, hogy a közösségi oldalon való ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS