HIRDETÉS

Bálint Eszter

2017. július 03., 10:17

Tűzoltók az ország élén

A világ – legalábbis szűk térségünk – legröhejesebb és sajnos egyben legtöbb kárt okozó kormánypártjaként vonulhat be a Szociáldemokrata Párt (PSD) a történelembe.

Ki ne nevetné ki azt a kormánypártot, amelyik bizalmatlansági indítvánnyal buktatja meg saját kormányát, miután annak miniszterelnöke nem hajlandó a Pártelnök (így, nagybetűvel) utasítására távozni?

Csakhogy ez a „vicces kis jelenet” a gazdasági szakemberek szerint az év végéig 2 milliárd eurós pluszkiadást jelent a költségvetés számára, a bohóckodás miatti bizalomvesztés nyomán ugyanis az ország drágábban fog hitelekhez jutni, ráadásul a rekordgyenge lej mellett az import is drágább a vártnál.

Mindez pedig arra a költségvetésre nehezedik rá, amelyik már amúgy is óriási bajban van, hiszen a már megadott bér- és nyugdíjemelésekre sem igen futja, és akkor a jövőbeniekről még nem is beszéltünk.

Erre mintha bő hét hónapnyi késéssel az emeléseket a kampányban nagy garral bejelentő, majd azt tűzön-vízen át gyakorlatba ültetni akaró szociáldemokraták is hirtelen rádöbbentek volna: előbb „csak” a fizetésemeléseket halasztották el fél évvel, az újonnan megalakult kormány viszont konkrét adóemeléssekkel, új adónemmel is előrukkolt, arról nem is beszélve, hogy a beígért áfacsökkentést is elhalasztották egy évvel. (Nem akarjuk azt mondani, hogy megmondtuk, de megmondtuk – és remény sem volt arra, hogy ez másképp alakuljon, hiszen a napnál is világosabb volt, hogy adóemelések vagy újabb adók nélkül nem lesz pénz a választások utáni kampányadakozásra.)

Az meg már csak hab a tortán, hogy a vállalkozásokat az üzleti forgalmuk alapján készülnek megadóztatni a nyereségük helyett, magyarán minden befolyó lejből 1–3 százalékot az államnak kell adniuk. Ennyit a fennhangon hirdetett vállalkozóbarát kormányzásról. Hiszen ki akarna ilyen körülmények között vállalkozást indítani, a már működő cégek tulajdonosai közül ki lenne kész ilyen körülmények között is beruházásokat eszközölni, fejlesztésekre költeni?

A kormányprogramot szentírásnak tekintő Liviu Dragnea pártelnök az elmúlt napok bejelentései révén beismerte tehát, hogy tévedett, s a második Dragnea-kormánnyal tüzet akart oltatni.
És arra is megvan a forgatókönyve, hogy mi lesz, ha a hivatalosan bejelentett intézkedések nem hoznák meg a remélt hatást: egyszerűen államosítják a magánnyugdíjakat. Mert ugye senkinek sincsenek illúziói arra nézve, hogy az újonnan kinevezett pénzügyminiszter ezt magától találta ki, majd vonta vissza?

Már csak azon csodálkozunk, hogy valamelyik miniszter nem kotyogta ki azt is, hogy hitelmegállapodást készülnek kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2017. július 02., vasárnap

Séta a piramisban

Dicséretes, ahogy a nagyváradi városvezetés gondoskodik a lakosság fizikai erőnlétéről.

Balogh Levente 2017. június 30., péntek

Dragnea régi-új kormánya

Teljesen fölösleges, de legalább annál ártalmasabb közjáték végére került pont azzal, hogy a parlamenti többség az RMDSZ közreműködésével bizalmat szavazott Mihai Tudose kormányának.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. június 28., szerda

Bukaresti vizsgaidőszak

Liviu Dragnea nem haragszik az RMDSZ-re. Immár kiderült, a Sorin Grindeanu kormányfő kicsinálása érdekében indított flúgos hadjárat utolsó csatája előtt a magyar szövetség a véltnél jóval kevesebbet kockáztatott.

Kiss Judit 2017. június 28., szerda

A hivatástudat hatványai

– Annyi mesét tudok, hogy három nap es kéne, amíg összeszámlálnám. – Tudok eleget, de nincs kinek mondjam – jegyezték meg azok a moldvai csángó idős asszonyok, akik a Bákó megyei Lujzikalagorban gyűltek össze nemrég egy mesemondó rendezvényen.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. június 26., hétfő

Helyből bukás

Siralmas. Ez a jelző a legalkalmasabb annak kommentálására, hogy a román balliberális koalíció Mihai Tudosét terjesztette fel a miniszterelnöki tisztségre.

Rostás Szabolcs 2017. június 25., vasárnap

Ünnep, gyász

„Megértem és tisztelem azt a büszkeséget, ami a magyarokat eltölti ezen a rendkívüli napon, ebben osztozom Önökkel”.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. június 25., vasárnap

Méregdrága ingyenesség

Akárhogy is forgatjuk, bármerről is nézzük, az elmúlt napok eseményeit ingyen­cir­kuszként értelmezhetjük: ismét bebizonyosodott, hogy Románia a korlátlan lehetőségek hazája, hisz olyan attrakciót is be tud mutatni, amit máshol el sem tudnának képzelni.

Balogh Levente 2017. június 22., csütörtök

Kedves RMDSZ, akkor ennyit a kis lépések és a kijárás politikájáról

Az elmúlt napok romániai politikai válsága, háttéralkui és machinációi, amelyeknek az RMDSZ is aktív részese volt, végképp megmutatták, mennyit ér a magyar szervezet immár több mint két és fél évtizede hirdetett elmélete.

Rostás Szabolcs 2017. június 21., szerda

Vereséggel felérő győzelem

Megtörténhet, Liviu Dragnea úgy jár a saját miniszterelnöke ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványa sikerével, mint a tábornok, aki megnyeri ugyan az ütközetet, ám a vérre menő csata után kénytelen rádöbbenni, hogy hadsereg nélkül maradt.

Páva Adorján 2017. június 20., kedd

Az ördög és a magyargyűlölők

Micsoda káosz, csillapíthatatlan hataloméhség, eszement erőfitogtatás, a parlamentben és a kormánypalotában eluralkodó politikai idiotizmus kellett ahhoz, hogy az RMDSZ az elmúlt bő másfél évtized legfontosabb megvalósításainak kapujába kerüljön!

HIRDETÉS
Vélemény
Molnár Judit: Séta a piramisban

Dicséretes, ahogy a nagyváradi városvezetés gondoskodik a lakosság fizikai erőnlétéről.

Balogh Levente: Dragnea régi-új kormánya

Teljesen fölösleges, de legalább annál ártalmasabb közjáték végére került pont ...

Páva Adorján: Bukaresti vizsgaidőszak

Liviu Dragnea nem haragszik az RMDSZ-re. Immár kiderült, a Sorin Grindeanu kormányfő kicsinálása érdekében ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS