HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2018. február 07., 23:09

Tűzoltás

Rendkívül tanulságos foglalatosság megtekinteni Románia parlamentje bármelyik kamarájának ülését, ajánlom mindenkinek, főleg, hogy a technika vívmányainak köszönhetően Bukarestig se kell elutazni érte.

Különösen a nemzeti kisebbségek tagjai, mi, erdélyi magyarok vonhatunk le következtetéseket azzal kapcsolatban, mit gondolnak rólunk, miként viszonyulnak hozzánk a többségi nemzet választottjai. Hogy miként vonják kétségbe például egy nemzeti közösségnek az anyanyelvű oktatáshoz, önálló iskolához való jogát – amely jogot az Ukrajnában élő románok esetében történetesen még teljesen természetesnek neveztek.

Egyszerre nevetséges és hátborzongató, mit tud kihozni választott tisztségviselőkből is az idegengyűlölet és a butaság keveréke, a mindenben szeparatista, irredenta törekvést, a Nagy-Magyarország iránti nosztalgiát, a Románia egysége, oszthatatlansága és nemzetállami jellege elleni törekvést sejtő hagymáz.

Ráadásul a helyzet az, hogy teljesen mindegy, szerdán épp melyik tábor szidta, illetve vette védelmébe a magyarokat, mindez a román politikusok esetében mindössze konjunktúra függvénye. Ugyanazok a szociáldemokraták, akik most teljesen normálisan, európai szemléletmód alapján érveltek a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapítása mellett, pár évvel ezelőtt kormányt buktattak egy szintén marosvásárhelyi oktatási intézet, az orvosi és gyógyszerészeti egyetem magyar karának létrehozása miatt. Másrészt azok a liberálisok, akik korábban teljesen természetesnek nevezték egy kisebbségi kerettörvény elfogadását, ezúttal etnikumközi atrocitásokat vizionáltak a felekezeti iskola újbóli létrehozása okán.

Nevezhetjük-e bármelyik tábort párbeszédkésznek, hiteles partnernek, amikor pillanatnyi politikai érdekeiktől vezérelve bármikor készek a magyarokkal szembeni gyűlöletre, de a hozzánk való dörgölőzésre is? Lehet-e vajon ilyen körülmények között előremutató stratégiáról álmodozni a román–magyar együttélés kereteinek kidolgozására?

Arról nem beszélve, hogy ebben a hol nyílt, hol a hamu alatt szunnyadó magyarellenes közegben a marosvásárhelyi iskola esetében is egy már meglévő, majd megvont jog visszaszerzésének vagyunk kénytelenek örülni. Nem az egyszer már létrehozott intézmény bővítését, gyarapodását ünnepelhetjük, hanem megengedik nekünk, hogy sikerként könyveljük el a megszüntetése előtti állapot helyreállítását. A marosvásárhelyi magyarok szempontjából mindez nyilvánvalóan jelentős lépés, az erdélyi magyar közösség perspektíváit tekintve azonban kevés, inkább sovány vigasznak számít ez az állandó tűzoltás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2018. február 07., szerda

Bérre menő hamis kártyázás

Elérkezett az igazság pillanata: végre kiderül, volt-e, marad-e bármiféle valóságalapja a Szociáldemokrata Párt (PSD) legfőbb választási ígéretének.

Rostás Szabolcs 2018. február 05., hétfő

Csak a voksunk kell?

Felül kívánja vizsgálni, újra akarja építeni a határon túli magyarokhoz fűződő viszonyát a magyarországi baloldal, amelynek két képviselője járt az elmúlt napokban Erdélyben.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. február 04., vasárnap

Mondjunk megálljt a jogtiprásnak!

Ismét bebizonyosodott a romániai hatóságok kettős mércéje, amikor a Bihar megyei törvényszék alapfokon a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ellen döntött a nagyváradi kétnyelvű – román és magyar – utcanévtáblák kihelyezése ügyében.

Balogh Levente 2018. február 01., csütörtök

Juncker beszól

Ha némiképp burkoltan is, azért teljesen érthetően fogalmazott Jean-Claude Juncker.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. január 31., szerda

Ezt nevezzük elszigetelődésnek!

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint 2018-ban roppant kedvezőtlen lenne mindenki számára az RMDSZ elszigetelődése a törvényhozásban, ezért döntöttek úgy, hogy folytatják a balliberális kormánykoalícióval kötött együttműködést.

Kiss Judit 2018. január 30., kedd

Soványka vigaszaink

Hajmeresztőek, elkeserítőek, ugyanakkor már-már tragikomikusak azok a perspektívák, amelyek az új PSD-kormány tagjainak nyilatkozatai nyomán sejlenek föl.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. január 29., hétfő

Még egy biankó csekk

Talán nem csupán mi tartjuk furcsának, hogy azt követően, hogy Kelemen Hunor úgy értékelt, a PSD–ALDE-koalíció harmadik kormányának programja olyan, mintha a mezőgazdasági minisztériumban írták volna két sör között, végül mégis azzal állt ki: az RMDSZ támogatni fogja a kormányt.

Rostás Szabolcs 2018. január 28., vasárnap

Revideálás vagy jópofáskodás?

Nehéz eldönteni, a román szociáldemokratáknak szánt üzenetnek vagy egyszerűen jópofáskodó beszólásnak szánta Kelemen Hunor a leendő bukaresti kormány programjáról tett gúnyos kijelentését.

Balogh Levente 2018. január 26., péntek

Ráérős kormányalakítás

Mintha egy kis zavar támadt volna a kormánykoalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párton (PSD) belül azt követően, hogy Liviu Dragnea pártelnök alig több mint fél éven belül a párt második renitenskedő miniszterelnökét is megbuktatta.

Páva Adorján 2018. január 24., szerda

Autonomista tűzoltás és pótcselekvés

Csupán bő két hétnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy erdélyi magyar politikai szereplő alátámassza azokat a véleményeket-félelmeket, melyek szerint a hárompárti közös autonómianyilatkozat csupán egy újabb hangzatos, ám érdemi tartalom után üvöltő megnyilatkozás.

HIRDETÉS
Vélemény
Páva Adorján: Bérre menő hamis kártyázás

Elérkezett az igazság pillanata: végre kiderül, volt-e, marad-e bármiféle valóságalapja a Szociáldemokrata ...

Rostás Szabolcs: Csak a voksunk kell?

Felül kívánja vizsgálni, újra akarja építeni a határon túli magyarokhoz fűződő viszonyát ...

Bálint Eszter: Mondjunk megálljt a jogtiprásnak!

Ismét bebizonyosodott a romániai hatóságok kettős mércéje, amikor a Bihar megyei törvényszék ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS