Balogh Levente

2019. március 26., 08:53

Tisztújításból konfliktusba

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a hétvégi tisztújító küldöttgyűlés előtt sem volt könnyű helyzetben, és nincs ez másként az új elnök megválasztása után sem. Csakhogy míg a tisztújítás előtt ez nem csupán rajta múlott, most komoly az esély arra, hogy a saját „kezűleg” hozza még nehezebb helyzetbe magát.

Az már az eseményt megelőzően is tudható volt, hogy a belső ellentétek meglehetősen kiélezettek, a párt székelyföldi szárnya elégedetlen az eddigi vezetéssel. És valljuk be, az EMNP pályafutása valóban nem nevezhető igazi sikertörténetnek. Hiába indult nagy lelkesedéssel, nem sikerült megkerülhetetlen tényezővé válnia az erdélyi magyar politikai palettán.

Ehhez egyrészt a matematika is hozzájárult – a bejáratott, hagyományosan jelentős támogatottsággal rendelkező RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) mellett harmadik erőként jelent meg a politikai térben, márpedig az egy hatszázalékos közösség esetében egyértelmű, hogy a románok nemigen tudnak olyan alacsony arányban részt venni a választásokon, hogy mindhárom magyar párt meg tudja ugrani az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Nem is ez volt a cél – az EMNP-t az RMDSZ-szel elégedetlen politikusok azon csoportja hozta létre, amely szerint az MPP sem úgy képviseli az autonómia ügyét, ahogy az szerintük elvárható. Ugyanakkor több ízben is javaslatot tettek a két párt erőinek egyesítésére, ami nemhogy nem sikerült, de végül az RMDSZ-nek sikerült magához édesgetnie a polgáriakat, megszelídítve őket két parlamenti mandátummal, és légüres térbe taszítva a néppártot.

Ehhez az is hozzájárult, hogy a korábban az RMDSZ magyar politikai ellenzékét felkaroló magyar kormány a szövetségen belüli vezetőváltás és számos régi RMDSZ-es arc visszavonulása után, illetve az RMDSZ választási eredményeit tudomásul véve új alapokra helyezte a vele való kapcsolatot – magyarán „kibékültek”.

Mindeközben a néppárt, illetve a hozzá kapcsolódó civil szervezetek számos sikeres rendezvényt és kezdeményezést indítottak útjára, a tízezreket megmozgató fesztiváloktól a magyar gazdák megszervezéséig – ám paradox módon ezeket egyszer sem sikerült komolyan értékelhető választási eredménnyé konvertálni. Hogy ennek mi az oka, annak kiderítése a párt eddigi és frissen helyzetbe került vezetői számára is elsődleges feladat kell hogy legyen, hiszen mindannyian felelősséget viselnek érte, a párt ranglétráján betöltött pozíciójuk függvényében.

Az ugyanis egyszerűen elfogadhatatlan, hogy még az újonnan alakult román pártok is könnyebben utat találnak az RMDSZ-szel elégedetlen magyar választópolgárokhoz, és képesek meggyőzni őket – még úgy is, hogy nemhogy nem vállalják fel az autonómiát, hanem egyértelműen elutasítják azt, ehelyett technokrata alapállású, neoliberális eurokrata maszlaggal szédítik a polgárokat.
Ennek átgondolása, az okok felderítése és a lehetséges kiút megtalálása az erdélyi magyar közösség jövője szempontjából olyan sürgető és nélkülözhetetlen feladat, amelyet egyébként a néppárt mellett a másik két magyar pártnak is kötelessége lenne elvégezni.

Ehelyett azonban a néppárt a jelek szerint egyelőre a haladó magyar hagyományok szellemében inkább a belső konfliktusokban való dagonyázást készül választani – legalábbis ezt vetíti előre, hogy a tisztújító szavazáson egyetlen szavazattal alulmaradt jelölt eljárási szabálytalanságokra hivatkozva az eredmény megóvását fontolgatja. Mivel nagyjából biztosak vagyunk a válaszban, csak költőinek szánjuk a kérdést, hogy vajon akkor is így gondolkodna, ha ő nyert volna egyetlen szavazattal? Mindemellett a legkevésbé sem utolsó szempont, hogy a kiútkeresés helyett a belharcokba bonyolódást választva tovább csökkentik az esélyt arra, hogy kikerüljenek a nehéz helyzetből. Viszont legalább kiváló szórakozást biztosítanak ellenfeleik és ellenségeik számára.
Az EMNP illetékeseinek most gyakorlatilag azt kell eldönteniük, hogy mit tartanak fontosabbnak. Hogy saját magukkal, vagy inkább az erdélyi, partiumi és bánsági magyar közösség helyzetével, jövőjével akarnak foglalkozni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. március 25., hétfő

A románokon múlhat az RMDSZ sikere

Kampányüzembe kapcsolt a román politikum, pedig két hónap van még az európai parlamenti választásokig. A pártok vezetői úgy járják az országot, mintha országos megmérettetés következne.

Balogh Levente 2019. március 22., péntek

Johannis kampányízű pótcselekvése

Ki az, aki nem igennel válaszolna, ha egy népszavazáson azt a kérdést tennék fel: Szeretné-e, ha jövő hónaptól mindent ingyen kaphatna meg, amit csak akar? 

-- Külsős szerző -- 2019. március 21., csütörtök

Muszlim kancellár Németországban? – Az Európai Néppárt jövőjéről

„Az Európai Néppárt elnöksége és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz felfüggeszti tagságát az EPP-ben, amíg az értékelő bizottság jelentése elkészül” – ez a kompromisszumos megoldás született az európai ernyőszervezet szerdai brüsszeli tanácskozásán.

Páva Adorján 2019. március 21., csütörtök

Március 15-ei hazugságok

Románia miniszterelnöke jobban tenné, ha Klaus Johannis államfőhöz hasonlóan meg se szólal március 15-én mindaddig, amíg nem igaz, amit mond.

Kiss Judit 2019. március 20., szerda

Madártávlat, rögvalóság

Ha egy ország turistacsalogató kisfilmet akar készíteni magáról, természetes, hogy a szebbik oldalát villantja fel, lévén, hogy a világ minden sarkából vonzani akarja a mozgóképfogyasztó nagyközönséget.

Rostás Szabolcs 2019. március 19., kedd

Politikai előjátékká silányított EP-választás

Bár a bukaresti balliberális koalíció pártjai még nem véglegesítették jelöltlistájukat, a kampány máris teljes üzemmódban dübörög, és nagy vonalakban már kirajzolódnak a pártoknak a májusi európai parlamenti választások alkalmából közvetített üzenete, stratégiája.

Bálint Eszter 2019. március 18., hétfő

Sztrádaszabadságharc

Minden valószínűség szerint csak a 15-ös szám „misztikáját” (március 15-én 15 órakor 15 perces munkabeszüntetés) tartotta szem előtt az a suceavai vállalkozó, aki meghirdette a „Románia autópályákat akar” akciót, és fogalma sem volt az időpont szimbólumértékéről.

Balogh Levente 2019. március 15., péntek

Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét továbbra is rossz szemmel néző román pártok és illetékesek.

Pataky István 2019. március 14., csütörtök

Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz azzal a szerencsétlen állattal? – kérdi tőle megrökönyödve Józsi. Jót teszek vele. Na, nem most, hanem amikor elengedem – érkezik a válasz.

Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Vélemény
Pataky István: A románokon múlhat az RMDSZ sikere

Kampányüzembe kapcsolt a román politikum, pedig két hónap van még az európai parlamenti választásokig. ...

Balogh Levente: Johannis kampányízű pótcselekvése

Ki az, aki nem igennel válaszolna, ha egy népszavazáson azt a kérdést tennék fel: Szeretné-e, ha jövő ...

-- Külsős szerző --: Muszlim kancellár Németországban? – Az Európai Néppárt jövőjéről

„Az Európai Néppárt elnöksége és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz felfüggeszti tagságát ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat