Molnár Judit

2017. augusztus 20., 23:04

Tiszta mocsok!

Sokszor eszembe jut szegény Caragiale, akit a maihoz félelmetesen hasonlító, kettős mércével mérő, a mindenkori valóságtól messzire rugaszkodó, de az igazmondó írástudókkal szemben szigorú szájkosár-politikát alkalmazó hatalom arra kényszerített, hogy élete utolsó éveit emigrációban élje le, és szülőföldjétől távol haljon meg.

Szomorú lenne most Iancu uraság, ha látná: száz évnél is több idő elteltével sem változott a román közélet. Viszont szórakozna is vígan, mikor kiderülne, még sincs éppen úgy, ahogy első ránézésre búsan megállapította: ma már ugyanis kitalálnak olyasmiket, amire ő akkortájt legföljebb, ha gondolni mert volna, de azonnal el is veti, hisz akkoriban még az abszurd csak a távoli zene volt.

Most viszont megtörtént: az ötletgazdát nem nevesítették – talán majd rendeznek e témában egy össznépi fejtörőversenyt, s a győztestől megvonják a győzelem havában a fizetést vagy a nyugdíjat, hadd menjen el a kedve az okoskodástól! Tény, hogy a törvényhozóknak járó rengeteg különjuttatás mellett, ezentúl a parlamentben dolgozó takarítónők, pincérek és sofőrök is különleges jövedelem­elbírálásban részesülnek.

Szinte hallom Caragiale hahotáját, és ahogy ismételgeti egyik kedvenc mondását: Curat murdar! Így van bizony, tiszta mocsok! Első megdöbbenésem múltával én is hangosan röhögtem, hisz ekkora butaság már egy babérkoszorút is megérdemel. Ha szerették volna leplezni ezt az újabb húzást, akkor azt mondják: a kiszolgáló személyzet. Csakhogy a kitaláló(k) előtt nagyon konkrét mocsokságok eltakarítása lebeghetett, valami nagy-nagy lakoma előtt, után vagy helyett, miközben a pincérek haptákban álltak, karjukon tálcákkal és várták, hogy a hölgyemények és uraságok méltóztassanak megengedni a kiszolgálásukat.

A sofőrök díjazásán pedig nincs is mit csodálkozni, hisz ők azok, akik uruk és parancsolójuk legintimebb ügyeiben és ügyleteiben is jártasak. Elszórtan már eddig is hallottunk jutalmazásaikról: igazgatók, államtitkárok, sőt talán még miniszterek is lettek a sokat tudó kocsivezetőkből. Ám úgy látszik, eljött a demokrácia ideje, és nemcsak egyes sofőröknek, hanem mindeniknek meg kell tömni a zsebét. A mi pénzükkel!

Szép dolog, valóban tiszta mocsok! Csak arra volnék kíváncsi, ha mindezt a kackiás bajszú hőscincér egy választás előtti kampánybulin is elmondja, hányan rohantak volna megszavazni a pártját?! A kivételezett személyzet mindenképpen, reménykedve, hátha még ők is be tudnak csusszanni valahogy a pikszisbe.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. augusztus 18., péntek

Ünnepi együttlét, ünnepi szembenállás

A Kolozsvári Magyar Napok az egész kolozsvári magyar közösség ünnepe, pártállástól, politikai szimpátiától függetlenül.

Páva Adorján 2017. augusztus 17., csütörtök

Aszfaltbetyárok lassúsági versenye

Talán immár senki nem lepődik meg azon, hogy a szociálliberális kormány csak a levegőbe beszélt 2017 elején, amikor 90 kilométernyi új autópálya-szakasz átadását ígérte év végéig. 

Kiss Judit 2017. augusztus 16., szerda

Karnyújtásnyira Kolozsvár

Térben és időben is összefog, egyesít, ugyanakkor szerteágazik mindaz, ami az immár nyolcadik alkalommal szervezett Kolozsvári Magyar Napok hozadéka.

Bálint Eszter 2017. augusztus 14., hétfő

Ki fizet a végén?

A szociálliberális kormány tulajdonképpen bevallotta kudarcát azzal, hogy bejelentette, szeptembertől megemeli az üzemanyagokra kivetett jövedéki adót.

Molnár Judit 2017. augusztus 14., hétfő

Az ajándék ló fogai

Csak a kis színes hírek sorát gazdagította, nem rengetett eget-földet, az egyszeri bejátszás mégis jól felvidított: a fővárosi főpolgármester asszonyság, dicséretes előrelátással kieszelte, hogy ne az újabb választási kampányában kezdjen el majd kapkodva ígérgetni össze-vissza, hanem biztosítsa be már most az akkori sikeré

Balogh Levente 2017. augusztus 11., péntek

Korszerű soviniszták koalíciója

Újabb nemzetmentő szervezet szállt versenybe a Romániát a magyarveszélytől lassan száz éve megóvni akaró pártok, civil szervezetek és egyéb gittegyletek amúgy sem gyenge mezőnyében.

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. augusztus 10., csütörtök

Pénz, foci, nyújtózkodás

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér – leegyszerűsítve ezt jelenti az Európai Labdarúgó-szövetség által korábban bevezetett pénzügyi fair play, amely arra kötelezi a klubokat, hogy sportból származó bevételeiknél ne költsenek jelentősen többet.

Páva Adorján 2017. augusztus 09., szerda

Panaszkodj vagy vígan told?

Sokak, sokunk számára egyszerűen felfoghatatlan, mi zajlott az elmúlt hét utolsó négy napján, egészen hétfő hajnalig Kolozsváron.

Molnár Judit 2017. augusztus 09., szerda

Bű(n)vészmutatványok

A néhai világhíres Houdini szabadulóművészről, illetve későbbi tanítványáról, Copperfieldről ma már jóformán semmit nem hallani: kiment a divatból a cseles szabadulás.

Balogh Levente 2017. augusztus 07., hétfő

Operettkisebbség

Egyszerre volt morbid és szomorú az erdélyi szászok szombati nagyszebeni ünnepe, amely pontos látleletet ad arról, hogyan is viszonyul, illetve viszonyult 19. század végi létrejötte óta Románia a területén élő nem román közösségekhez.

Vélemény
Balogh Levente: Ünnepi együttlét, ünnepi szembenállás

A Kolozsvári Magyar Napok az egész kolozsvári magyar közösség ünnepe, pártállástól, ...

Páva Adorján: Aszfaltbetyárok lassúsági versenye

Talán immár senki nem lepődik meg azon, hogy a szociálliberális kormány csak a levegőbe beszélt 2017 elején, ...

Kiss Judit: Karnyújtásnyira Kolozsvár

Térben és időben is összefog, egyesít, ugyanakkor szerteágazik mindaz, ami az immár nyolcadik alkalommal szervezett ...

Hallgassa online rádióinkat