Balogh Levente

2018. április 13., 09:57

Természetes természetellenesség

„Nem utasíthatják el a közösségünket megillető kollektív jogokat” – mondta Korodi Attila, az RMDSZ frakcióvezetője a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezet képviselőházi vitáján.

A képviselőház ezt követően természetesen azonnal elutasította a kollektív jogokról szóló tervezetet – ezzel a rejtői stílusú beszámolóval írhatjuk le a legjellemzőbben mindazt, ami szerdán a bukaresti parlament alsóházában történt. A bombahír ugyanis az lenne, ha a román parlament – belátva azt, hogy a magyar közösség autonómiakövetelései jogosak, és identitásának, kultúrájának megőrzéséhez a többszintű, személyi elvű, kulturális és területi önrendelkezés szavatolása a legjobb eszköz – támogatta volna a javaslatot.

Ehelyett a már szokásos, borítékolható tartalmú és stílusú hablaty következett az amúgy fiktív egységes nemzetállamiságról és az autonómia révén létrejövő „párhuzamos kormányzatról”. Sőt még a nem magyar nemzeti kisebbségeket tömörítő frakció is beállt a mélyromán „hazafiak” sorába, és – minden bizonnyal a román állam által a legitimnek elismert kisebbségi szervezeteknek járó apanázst féltve – leszavazta a tervezetet.

Nem mintha amúgy a magyar közösség politikai és civil szervezetei egységesen kiálltak volna mellette. Nem arról van szó, hogy ne akarná mind egyöntetűen az autonómiát, ebben gyaníthatóan nincs különbség. Az alapelvekről azonban még mindig nem sikerült megegyezni, a parlamenti képviselettel rendelkező RMDSZ továbbra is saját koncepciójához ragaszkodik, míg a Székely Nemzeti Tanács a maga elképzeléseit vinné keresztül – így aztán még azt sem tudjuk, milyen területen is lenne a legjobb az autonómiát kérni: a jelenlegi megyehatárok mentén, vagy a történelmi Székelyföld számára.

Az RMDSZ-es színekben parlamentbe jutott magyar polgári párti Kulcsár-Terza József által úgymond „becsületből” benyújtott tervezet sorsa így aztán borítékolható volt, mint ahogy arra sem túl rizikós fogadni, hogy a szenátusban is hasonló fogadtatásban részesül.

Sovány vigasz lehet, hogy a döntés eredményét ismét lobogtathatjuk a nemzetközi intézmények előtt és a nyugati kancelláriákon, miszerint íme az újabb bizonyíték, hogy Románia nem a kisebbségek paradicsoma, de ez nem sokra elég. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: amíg nem sikerül kidolgozni egy olyan, egységes autonómiastatútumot, amely mögé minden magyar szervezet felsorakozik, hogy minden fórumon küzdjön annak sikeréért, addig az egész nem több vergődésnél, amellyel jó szórakozási lehetőséget nyújtunk a téma kapcsán egymással is marakodó magyar szervezeteken mulató román sovinisztáknak.

És ami ugyanilyen fontos: már jóval a parlamenti beterjesztés előtt el kéne indítani végre azokat a tájékoztató kampányokat, ismert román személyiségeket is felvonultató beszélgetéseket, vitafórumokat, amelyeken a lehetőségekhez mérten népszerű, közérthető formában ismertetnénk meg a román társadalommal, hogy az autonómia nem ördögtől való, nem párhuzamos államot hoz létre az államban, sőt épp hogy a román állam stabilitásának a záloga lehet.

A lényeg az, hogy mind az egyszerű polgárokban, mind a román politikusokban tudatosuljon: az autonómia nem az elszakadás előszobája. Éppen ellenkezőleg: a szeparatista törekvések alternatívája.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2018. április 11., szerda

Amikor a magyarellenesség visszarúg

Újabb szintet lépett a sportban tapasztalható magyarellenesség, most azonban úgy tűnik, ez már nemcsak a megalázott kisebbség számára elfogadhatalan.

Kiss Judit 2018. április 10., kedd

Visszásságok, függőségek

Úgy tűnik, az Európai Bizottság által indított kezdeményezés jóvoltából belátható időn belül Románia számos településén is hozzáférhető lesz az ingyenes, vezeték nélküli internet a közösségi élet főbb színterein: könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken.

Balogh Levente 2018. április 10., kedd

Óriási legitimitás

A magyar választópolgárok elsöprő többsége úgy értékelte, az elmúlt nyolc év teljesítménye alapján az Orbán Viktor vezette kormánynak nem hogy távoznia kell a hatalomból, hanem minden eddiginél erősebb felhatalmazást adott arra, hogy folytassa.

Rostás Szabolcs 2018. április 09., hétfő

Justitia feddhetetlensége

Meglehetősen szokatlan időpontban, ugyanakkor érdekes hasonlattal élve hívták fel a figyelmet a független és pártatlan igazságszolgáltatás fontosságára ezekben a napokban a román igazságszolgáltatás jeles képviselői.

Balogh Levente 2018. április 06., péntek

Második választók

Vasárnap már a második olyan országgyűlési választást rendezik Magyarországon, amelyet a külhoni magyarok nem csupán kibicként asszisztálnak végig, hanem magyar állampolgárként – amennyiben élni kívánnak szavazójogukkal – tevőlegesen is részt vehetnek.

Páva Adorján 2018. április 04., szerda

Utcafrontok Marosvásárhelyen és Brüsszelben

Hamarosan új fejezet nyílik a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák regényes, végeláthatatlan történetében: az önkormányzat bíróságon próbálja megvédeni a prefektus által megtámadott határozatait.

Rostás Szabolcs 2018. április 03., kedd

Brüsszelben pattog a labda

Bár a szervezők csak szerdán ismertetik a pontos és végleges adatokat, már kijelenthető, hogy sikerrel járt a Minority SafePack nemzeti kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés kedden éjfélkor lezárult aláírásgyűjtése.

Balogh Levente 2018. március 30., péntek

„Magyarbarát” román–moldovai egyesülés?

Mintha nem is abban az országban lennénk, amely következetesen ellenez minden határmódosítást Európában, és sem Koszovó függetlenné válását nem hajlandó elismerni, sem a katalán önállósodási törekvéseket.

Páva Adorján 2018. március 28., szerda

Álomvilágok találkozása a centenáriumi mesében

Nem lacafacázott Románia erős embere a Besszarábiával történt egyesülés 100. évfordulója alkalmából kedden megtartott parlamenti díszülésen.

Kiss Judit 2018. március 27., kedd

Mindannyiunk tükre, a színház

Nézők és színészek együtt ünneplik a színpadon megszülető mindenkori csodát a március 27-i világnap apropóján.

Vélemény
Páva Adorján: Amikor a magyarellenesség visszarúg

Újabb szintet lépett a sportban tapasztalható magyarellenesség, most azonban úgy tűnik, ez már nemcsak a ...

Kiss Judit: Visszásságok, függőségek

Úgy tűnik, az Európai Bizottság által indított kezdeményezés jóvoltából belátható ...

Balogh Levente: Óriási legitimitás

A magyar választópolgárok elsöprő többsége úgy értékelte, az elmúlt nyolc év ...

Hallgassa online rádióinkat