Páva Adorján

2017. május 25., 16:25

Szellemes parlament

Újabb hitelrontó példát szolgáltat a bukaresti törvényhozás: hiába lépett hatályba az élelmiszer-pazarlás visszaszorítását célzó jogszabály, alkalmazási módszertan hiányában olyan, mintha nem is lenne.

Sajnos egyre több szellemtörvény kísért a parlamentben – érthetetlen, hogy a romániai jogrend miért ad lehetőséget fantomintézkedések meghozatalára, ugyanakkor felháborító, hogy a honatyák szívesen élnek vele, és előszeretettel kreálnak alkalmazhatatlan törvényeket.

Persze rendszerint olyan jogszabályokról van szó, amelyek kifelé jól mutatnak, azonban a háttérből semmi perc alatt kiszipolyozzák a mindent átszövő politikai-gazdasági érdekek. Az élelmiszer-pazarlást visszaszorítani hivatott törvénytervezetet még tavaly októberben fogadta el a parlament, és féléves határidőt szabtak arra, hogy az illetékesek kidolgozzák az alkalmazási módszertant. Csakhogy ez nem történt meg.

Nem történt meg, mert Romániában dübörög a gazdaság, húzóágazata pedig a fogyasztás. Mert mi csak mostanában nyertünk felvételt abba az elitkörbe, amelyben a nyugati társadalmak már hosszú évtizedek óta dőzsölnek. Immár nálunk is generációk nőttek fel rózsaszín reklámokon, végsőkig küzdve a környezetük által diktált trendiversenyben. A felesleges javak és szolgáltatások tárháza kimeríthetetlen, az önmegvalósítást mindezek halmozásában kiélő vásárló étvágya pedig csillapíthatatlan. A fogyasztói piac csúcsokat dönt, ugyanis már velünk is sikerült elfelejtetni, valójában mire is van szükségünk, és hol az a pont, amikor azt kell mondani: ennyi elég.

Ma már Romániában is évente több millió tonna élelmiszert dobnak a szemétbe. Mert túl sok volt és megromlott, vagy csak megbarnult. Természetesen élen járnak ebben a nagy bevásárlóközpontok – ezt a pazarlást szeretné csökkenteni az említett törvény, amely arra kötelezné a hipermarketeket, hogy három nappal az élelmiszerek szavatossági idejének lejárta előtt adják át azokat a rászorulókat támogató szervezeteknek, vagy szinte ingyen bocsássák áruba.

Igazán emberi kezdeményezés, ám a honatyák, a minisztériumok arra már nem fordítottak energiát, hogy alkalmazhatóvá tegyék az amúgy dicséretes törvényt. Ugyanez a helyzet a helyi termékeket előnyben részesítő jogszabállyal, amely hónapok óta hatályos – de csak papíron, mert túl erős a brüsszeli irodákból, a multik toronyépületeiből fújó ellenszél.

A fogyasztói társadalom fenntarthatatlanságáról, az álságos boldogságképek önpusztító hajszolásáról régóta értekeznek a nyugati világban, de ez minden bizonnyal a „megszokott” késlekedéssel válik nálunk is fajsúlyos, a közbeszédet meghatározó problémává. Addig büszkélkedjünk csak az uniós szinten rekordot jelentő GDP-növekedésünkkel, amely egy adott ponton túl a bővüléssel egyenes arányú környezetrombolást jelent, azaz hosszú távon nem ad, hanem elvesz. És bízzunk választottainkban, akik – szellemesen szólva – pazar törvényeket gyártanak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Hallgassa online rádióinkat