HIRDETÉS

Páva Adorján

2017. május 25., 16:25

Szellemes parlament

Újabb hitelrontó példát szolgáltat a bukaresti törvényhozás: hiába lépett hatályba az élelmiszer-pazarlás visszaszorítását célzó jogszabály, alkalmazási módszertan hiányában olyan, mintha nem is lenne.

Sajnos egyre több szellemtörvény kísért a parlamentben – érthetetlen, hogy a romániai jogrend miért ad lehetőséget fantomintézkedések meghozatalára, ugyanakkor felháborító, hogy a honatyák szívesen élnek vele, és előszeretettel kreálnak alkalmazhatatlan törvényeket.

Persze rendszerint olyan jogszabályokról van szó, amelyek kifelé jól mutatnak, azonban a háttérből semmi perc alatt kiszipolyozzák a mindent átszövő politikai-gazdasági érdekek. Az élelmiszer-pazarlást visszaszorítani hivatott törvénytervezetet még tavaly októberben fogadta el a parlament, és féléves határidőt szabtak arra, hogy az illetékesek kidolgozzák az alkalmazási módszertant. Csakhogy ez nem történt meg.

Nem történt meg, mert Romániában dübörög a gazdaság, húzóágazata pedig a fogyasztás. Mert mi csak mostanában nyertünk felvételt abba az elitkörbe, amelyben a nyugati társadalmak már hosszú évtizedek óta dőzsölnek. Immár nálunk is generációk nőttek fel rózsaszín reklámokon, végsőkig küzdve a környezetük által diktált trendiversenyben. A felesleges javak és szolgáltatások tárháza kimeríthetetlen, az önmegvalósítást mindezek halmozásában kiélő vásárló étvágya pedig csillapíthatatlan. A fogyasztói piac csúcsokat dönt, ugyanis már velünk is sikerült elfelejtetni, valójában mire is van szükségünk, és hol az a pont, amikor azt kell mondani: ennyi elég.

Ma már Romániában is évente több millió tonna élelmiszert dobnak a szemétbe. Mert túl sok volt és megromlott, vagy csak megbarnult. Természetesen élen járnak ebben a nagy bevásárlóközpontok – ezt a pazarlást szeretné csökkenteni az említett törvény, amely arra kötelezné a hipermarketeket, hogy három nappal az élelmiszerek szavatossági idejének lejárta előtt adják át azokat a rászorulókat támogató szervezeteknek, vagy szinte ingyen bocsássák áruba.

Igazán emberi kezdeményezés, ám a honatyák, a minisztériumok arra már nem fordítottak energiát, hogy alkalmazhatóvá tegyék az amúgy dicséretes törvényt. Ugyanez a helyzet a helyi termékeket előnyben részesítő jogszabállyal, amely hónapok óta hatályos – de csak papíron, mert túl erős a brüsszeli irodákból, a multik toronyépületeiből fújó ellenszél.

A fogyasztói társadalom fenntarthatatlanságáról, az álságos boldogságképek önpusztító hajszolásáról régóta értekeznek a nyugati világban, de ez minden bizonnyal a „megszokott” késlekedéssel válik nálunk is fajsúlyos, a közbeszédet meghatározó problémává. Addig büszkélkedjünk csak az uniós szinten rekordot jelentő GDP-növekedésünkkel, amely egy adott ponton túl a bővüléssel egyenes arányú környezetrombolást jelent, azaz hosszú távon nem ad, hanem elvesz. És bízzunk választottainkban, akik – szellemesen szólva – pazar törvényeket gyártanak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2017. május 24., szerda

Problémák térképe

Rengeteg papírunk, sőt papírhegyeink vannak már arról, hogy hány szempontból hagy kívánnivalót maga után a hazai oktatás.

Molnár Judit 2017. május 23., kedd

Körbeárulás

Bármennyire is áhított a hatalom, hatása rosszabb a jégesőnél, tornádónál, árvizeknél, aszályoknál: előbb koptat, majd tönkretesz.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. május 23., kedd

Üzenjük Bukarestnek!

Több mint két évtizeden keresztül az RMDSZ egyik legfőbb hiányosságai közé tartozott, hogy nem volt külpolitikája.

Bálint Eszter 2017. május 21., vasárnap

Sok az üröm az örömben

Dübörög a román gazdaság, a nemzetközi hitelezők felfelé módosították Románia növekedési kilátásait – ilyen és ehhez hasonló szalagcímeket láthattak mindazok, akik az elmúlt időszakban figyelemmel követték a romániai sajtóhíreket.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. május 21., vasárnap

Az azonosság útvesztői

 Amikor a 90-es években végre rábólintottak a jogtalanul elvett ingatlanok visszaszolgáltatásának megkezdésére, akkor derült ki, hogy az államosításnak nevezett bosszúálló szabadrablás esetleges jóvátételének legnagyobb akadálya tudatlanság.

Balogh Levente 2017. május 18., csütörtök

Szimbolikus győzelem

Szimbolikus győzelmet aratott a magyar közösség azzal, hogy a héten kikerült az első olyan helységnévtábla Kolozsvár határába, amelyen a román megnevezés mellett magyarul és németül is olvasható a város neve.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. május 17., szerda

Virtuális útravalók

Épp szerdán volt az információs társadalom és telekommunikáció világnapja, amely – mi másra – az internet fontosságára összpontosít.

Páva Adorján 2017. május 16., kedd

Egy iskola abszurd drámája

Az elmúlt években, évtizedekben jó néhány „magyar ügy” is rávilágított a Romániában uralkodó beteges politikai-társadalmi viszonyokra, de talán egyiket sem övezte akkora káosz, mint a marosvásárhelyi iskolaügyet. 

Molnár Judit 2017. május 16., kedd

Csak azért sem!

Nem hagyják ezek magukat, csak azért sem. Hajba kapnak, civakodnak, de amikor arról van szó, olyan simán megszavazzák az aljasságaikat, mint kés a vajban.

Balogh Levente 2017. május 15., hétfő

Dragnea „lánykérése”

Gyakorlatilag kormányra lépésre kérte fel a Szociáldemokrata Párt az RMDSZ-t – mindenki így értelmezte Liviu Dragnea szombati, az RMDSZ zilahi kongresszusán elhangzott szavait.

HIRDETÉS
Vélemény
Kiss Judit: Problémák térképe

Rengeteg papírunk, sőt papírhegyeink vannak már arról, hogy hány szempontból hagy kívánnivalót ...

Molnár Judit: Körbeárulás

Bármennyire is áhított a hatalom, hatása rosszabb a jégesőnél, tornádónál, árvizeknél, ...

Rostás Szabolcs: Üzenjük Bukarestnek!

Több mint két évtizeden keresztül az RMDSZ egyik legfőbb hiányosságai közé tartozott, hogy nem volt ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS