Balogh Levente

2019. április 26., 13:55

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Az alkotmányos berendezkedés – amelynek egyik legfontosabb eleme a közvetlenül választott, erős elnök, akinek vétójoga van a kormánytagok kinevezésében, és jelentős beleszólást kap a fontos ügyekbe – persze már eleve kódolja az államfő és a kormány közötti konfliktust, főleg az olyan az esetekben, mint a jelenlegi is, amikor az államfő és a kormány egymással ellentétes politikai oldalt képvisel.

Ahová azonban mostanra fajultak a dolgok, az még ebben a rendszerben is brutális. Oda jutottunk, hogy a kormányt – még – ténylegesen irányító PSD-elnök, Liviu Dragnea kényére-kedvére cserélné a neki nem tetsző minisztereket, miközben a volt pártja, az ellenzékben politizáló nemzeti liberálisok EP-választási sikere, illetve a saját év végi újraválasztása érdekében pedálozó Klaus Johannis államfő – egyszeri vétójogát kihasználva – valamennyi, a kormányfő által először javasolt új minisztert elutasít. E pótcselekvések miatt pedig – amelyért a felelősség mindkét felet terheli – a tényleg fontos ügyek háttérbe szorulnak.

A legutóbbi minisztercserék mozgatórugója egyértelműen az, hogy Dragnea továbbra is demonstrálni akarja: igenis ő irányítja a kormányt. Ennek érdekében az elmúlt két és fél évben már két, neki ellenszegülő miniszterelnöktől is megszabadult, most viszont – legalábbis egyelőre – megelégedett egy kisebb áldozattal, Tudorel Toader igazságügy-miniszterrel is, akinek „bűne” annyi, hogy nem volt hajlandó sürgősségi kormányrendeletet kidolgozni a büntető törvénykönyv és a büntető perrendtartás alkotmánybíróság által alkotmányosnak talált módosításainak hatályba léptetéséről. Amelyek között bizony olyan is akad, amely Dragnea számára is mentőövet jelenthet az ellene zajló korrupciós eljárásban, miután választási csalás miatt korábban egyszer már jogerősen elítélték.

A sürgősségi kormányrendelet kapcsán a korábban Dragnea hűséges kiszolgálójaként működő Viorica Dăncilă miniszterelnök részéről is érezhető volt némi húzódozás, főleg azt követően, hogy az Európai Bizottság részéről neki kellett lenyelnie a kritikákat és dorgálásokat, sőt a megtorló lépésekkel való fenyegetőzéseket a rendeletek útján történő igazságügyi módosítások lehetősége miatt.

Persze Dragnea végül ki tudta kényszeríteni, hogy a PSD megvonja a bizalmat az igazságügy-minisztertől, így vele vitették el a balhét, ám úgy tűnik, hogy a pártelnök továbbra is neheztel a kormányfőre.

Miután Dragnea a minisztercserékkel újabb esélyt adott Klaus Johannisnak arra, hogy az utódjukul javasolt jelöltek, illetve az egész kormányzat alkalmatlanságára hivatkozva elutasítsa őket, és ezzel kampányoljon, most elégedetlennek tűnik azzal, hogy a miniszterelnök belement abba az államfői javaslatba, hogy ideiglenes minisztereket nevezzenek ki ahelyett, hogy a kormány struktúrájának átalakításával az államfőt megkerülve, a parlament voksaival bonyolítsák le a minisztercseréket. Ez szűrhető le abból, hogy megjegyezte: a kormányoldal többségben van, így még megfontolhatja, hogy a parlament elé vigye a minisztercserék ügyét.

Csakhogy ebben nem biztos, hogy igaza van. A Btk. módosításainak szerdai szavazásakor az RMDSZ még támogatta a kormányoldalt – ha már maga is részt vett a módosítások kidolgozásában –, azonban azt már jelezték, hogy egy esetleges, a kormányról szóló voksoláson nem számíthatnak a szavazataikra. A taktikázással az RMDSZ azt próbálja jelezni: nem kritikátlan függeléke a sokat bírált kormánypártoknak – és persze azt is, hogy megvan még a zsarolási potenciálja. Viszont döntésével bizonytalanságba taszítja a kormányoldalt, amelynek így legfeljebb csak nagyon szűken lenne meg a minisztercserék megszavazásához szükséges többsége.

A kérdés az, miért forszírozná mindennek ellenére Dragnea a kormányról szóló szavazást. Egy esetleges leszavazott szerkezeti átalakítás ugyanis nemcsak a miniszterelnök számára lenne kínos, hanem a kormánypártok számára is minden eddiginél nagyobb presztízsveszteséget jelentene.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Pataky István 2019. április 16., kedd

Bezzeg Szerbia

Viorica Dăncilă miniszterelnök elnézést kért az erdélyi magyaroktól Dan Tanasă cinikus, gyűlöletkeltő, magyarellenes feljelentéseiért. Klaus Johannis államfő pedig Rareș Bogdan korábbi tévés uszításaiért fodult bocsánatkéréssel a magyarokhoz.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...