HIRDETÉS
HIRDETÉS

Molnár Judit

2017. július 18., 23:45

Pénzügyi ugrabugra

Fején találta a szöget az államelnök, amikor eddigi hallgatag stílusától eltérően, látszólagos nyugalmát is félretéve, kissé ingerülten vágta oda az épp más miniszterelnökkel újratöltött kormánynak, hogy ideje volna véget vetni a pénzügyi ugrabugrának.

A  szó, amit használt, a ţopăială a balkáni-fanarióta hatás alatt nyögő főváros szlengje, gúnyosabb és közönségesebb a mi ugrabugránknál, de azért nem mi, maiak vagyunk a hibásak, amiért a mi köznyelvünk egy kissé különböző behatásokra alakult az idők során.

A leszavazott, majd visszakérezkedő és elengedhetetlenül fontosként ismét kormányra emelt népségnek láthatóan nem tetszett az elnök szóbeli szurkálódása. Miért is tetszett volna azoknak az embereknek, akik a maguk butaságából kiindulva mindenkit félkegyelműnek néznek, az épphogy kimondott szavaikat a másik pillanatban szemrebbenés nélkül letagadják, és úgy viselkednek, mintha az egész ország családi hűbérbirtokuk volna, tele hemzsegő, alázatoskodó jobbággyal.

Az ilyeneknek fáj leginkább az igazság, de bárhogy is forgatnánk, képtelenség volna rávezetni őket arra, hogy nézzenek már végre a saját tetteik mögé is, és legyen akármennyire nehéz, próbáljanak másokra is gondolni, ne csak a saját zsebük és bankszámláik dagasztására. Talán sikerülhetne is egyiknek-másiknak, de azt nem hiszem, hogy eszükbe jutna: amit december óta művelnek, az tulajdonképpen amolyan pénzügyi élveboncolás.

A váratlanul bedobott, ragyogónak hitt ötleteik, amelyeket – sajnos – az emberek nagy része el is hitt, körülbelül annyit érnek vagy még annyit sem, mint a pitypang bóbitája: pillanatok alatt elszáll a semmibe! A magam részéről hallatlanul erkölcstelennek tartom ezeket az „élveboncolási” kísérleteket, a „lássuk, mit szólnak hozzá” teszteket, melyek egyenes ági rokonaik ugyan a néhai közhangulatot vizsgáló kísérletezéseknek, azok viszont végül csak bekövetkeztek, persze sokkal enyhébb formában – mindenki nagy (!!) örömére.

Ezek a mostani ugrabugrák olyanok, mint a harcművészek pengeváltásai, gyorsak és veszélyesek. És azért is felháborítóak, mert ezekkel csak az idő telik, egy helyben ugrándozunk, de hát ez is a céljuk. Hisz mostanra már világos lett, hogy a fennhéjázásukon, önteltségükön kívül egyebet nem tudnak. Nincs egy igazi szakemberük, vagy ha netán akadna is, azt gyorsan eltávolítják, maradjon elég hely a porondon a szánalmas ugrifüleseknek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. július 17., hétfő

Ortodox „adósok”

Ismét csak megmutatta a PSD–ALDE-koalíció, hogy miközben gazdasági téren irreálisnál irreálisabb ötletekkel áll elő, az államháztartás számára pozitív eredményekkel kecsegtető javaslatokat szilárd magabiztossággal képes lesöpörni az asztalról.

Rostás Szabolcs 2017. július 17., hétfő

Duplán vásárolt biztonság

Románia és a fekete-tengeri térség eddigi legnagyobb hadgyakorlata zajlik az országban annak a katonai akciónak a keretében, amelynek során 25 ezer katonát és több ezer harci eszközt vonultatnak fel három NATO-tagállam területén.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. július 17., hétfő

Gátat az ígérgetéseknek!

Csatlakozom azokhoz, akik szerint nagyon szigorú törvénnyel lehetne meggátolni az eszement ígérgetést.

Balogh Levente 2017. július 14., péntek

Johannis, a magyarok és a hála

A hála nem politikai kategória – sokadszor bizonyosodott be ez azt követően, hogy Klaus Johannis, a német származású, de magát hivatalosan román nemzetiségűnek mondó jelölt a magyarok szavazatainak köszönhetően megnyerte a 2014-es elnökválasztást.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. július 12., szerda

Az elnök székelyei

Klaus Johannis nyugodt lehet: egy államfőnek bármilyen körülmények között kijár a tisztelet, a legendás székely vendégszeretet pedig szintén garanciát jelent arra, hogy nem érik kellemetlen meglepetések Hargita és Kovászna megyei látogatása során.

Kiss Judit 2017. július 12., szerda

A hiányzó garancialevél

Biztosan akadnak, akik jó eredménynek tekintik, hogy a végleges adatok szerint az érettségizők 72,9 százaléka érte el a 6-os fölötti átlagot, és persze olyanok is, akik erre legyintenek.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. július 11., kedd

Delejes nyilvánosság

Ha csökkent is az intenzitása, nem akar megszűnni a több mint hét és fél évvel ezelőtti „baráti” összejövetel körüli hullámverés.

Balogh Levente 2017. július 10., hétfő

A fő célpont: Kövesi

Egyre egyértelműbbnek tűnik, hogy a 2009-es elnökválasztáson állítólag elkövetett választási csalás kivizsgálására létrehozott parlamenti vizsgálóbizottságnak valójában egyetlen célja van: Laura Codruţa Kövesinek a „kilövése.”

Rostás Szabolcs 2017. július 09., vasárnap

Puha román unortodoxia

A román politikusokat időnként a hatalmába keríti egyfajta forradalmi láz, és ilyenkor merészebb – máshol unortodoxnak mondott – kezdeményezéseket is nyíltan fel mernek vállalni.

Molnár Judit 2017. július 09., vasárnap

Tolvajillem

Mielőtt alámerülnénk ebbe a váratlan meglepetésektől sem mentes témába, szeretném felhívni a figyelmet, hogy a cím semmiképpen sem tévesztendő össze a betyárbecsülettel.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Államfő vagy turisztikai ügynök?

Ha a különböző román véleményformálók kommentárjaiból indulnánk ki, akár ...

Balogh Levente: Ortodox „adósok”

Ismét csak megmutatta a PSD–ALDE-koalíció, hogy miközben gazdasági téren irreálisnál irreálisabb ...

Rostás Szabolcs: Duplán vásárolt biztonság

Románia és a fekete-tengeri térség eddigi legnagyobb hadgyakorlata zajlik az országban annak a katonai akciónak ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS