HIRDETÉS
HIRDETÉS

Balogh Levente

2017. július 17., 23:07

Ortodox „adósok”

Ismét csak megmutatta a PSD–ALDE-koalíció, hogy miközben gazdasági téren irreálisnál irreálisabb, a gazdasági egyensúly veszélyeztetése nélkül nemigen megvalósítható béremelési és adózási ötletekkel áll elő, az államháztartás számára pozitív eredményekkel kecsegtető javaslatokat szilárd magabiztossággal képes lesöpörni az asztalról.

Eugen Teodorovici volt pénzügyminiszter – aki péntekig Mihai Tudose jelenlegi kormányfő tanácsadójaként tevékenykedett – a jelek szerint tévesen hitte, hogy alakulata, a Szociáldemokrata Párt és az általa irányított kormány legalább bizonyos mértékig hajlandó vagy képes racionálisan gondolkodni, amikor fölvetette: az államosított vagyon visszaszolgáltatását követően meg kellene fontolni a jelentős nyereséggel üzleti tevékenységet folytató román ortodox egyház megadóztatását.

Nos, nem telt el huszonnégy óra a nyilatkozat megtétele után, és Teodorovici már nem volt a miniszterelnök tanácsadója, a PSD elnöke, Liviu Dragnea pedig leszögezte: szó sem lehet az ortodox egyház megadóztatásáról. Pedig nem kell ahhoz ateistának vagy egyházellenesnek lenni, hogy az egyszerű adófizető polgár jogosnak találja Teodorovici felvetését. Igaz ugyan, hogy a kommunizmus idején az ortodoxoktól is koboztak el vagyonelemeket, ugyanakkor végül a nacionálkommunista rendszerben a társutasságot vállaló ortodox egyház jelentős nyereségre tett szert, hiszen megkapta, és sok helyen a mai napig is bitorolja a kommunisták által betiltott görögkatolikus egyház templomait és egyéb ingatlanjait.

1990 után pedig elképesztő vagyongyarapodáson ment keresztül a görögkeleti egyház. Állami és önkormányzati támogatások garmadájából épített templomokat, illetve tett szert ingatlanokra, mára pedig az ország egyik legjövedelmezőbb üzleti vállalkozásává vált. A gyertya- és kegytárgykereskedés mellett nyomdái és könyvkiadói vannak, tucatnyinál is több cégnél rendelkezik részvényekkel, hatalmas erdő- és szántóföldbirtokai vannak, médiabirodalmat működtet – mindezt pedig jókora profittal. Ugyanakkor adót nem fizet, sőt további állami támogatásokért kuncsorog a Bukarestben épülő grandomán székesegyház befejezéséhez.

Márpedig – lássuk be – ez a helyzet még akkor is méltánytalan, ha az állam elvileg még mindig nem szolgáltatott vissza valamennyi, az ortodoxoktól elkobzott ingatlant vagy vagyontárgyat. Az elmúlt évtizedekben ugyanis a nem hivatalosan, de ténylegesen annál inkább államegyházi státust élvező ortodox egyház hihetetlen összegeket kapott közpénzből, már csak abból a megfontolásból is, hogy híveit az aktuális kormánypártokra való voksolásra buzdítsa.

Ilyen körülmények között pedig – a restitúciós igények rendezését követően – igenis elvárható, hogy a nyereséges cégbirodalmat üzemeltető egyház kivegye a részét a rá eső közterhekből, főleg annak fényében, hogy az állam jelenleg nem képes forrásokat biztosítani az autópálya-építésekre, de még a nyugdíjak folyósítására is alig.

Persze fölmerül, hogy ebben az esetben a magyar történelmi egyházaknak is adózniuk kellene, ami a jövőben szintén indokolt lehet, hiszen van jövedelemszerző tevékenységük. Csakhogy a különbség az, hogy miközben az ortodoxok óriási állami támogatásokat kaptak, a magyar egyházaknak még mindig bíróságon kell küzdeniük ellopott, de még vissza nem adott ingatlanjaik jelentős részéért, és a román állam botrányos bírósági ítéleteken keresztül – lásd az irgalmas rend által épített nagyváradi pénzügyi palota esetét – tovább packázik velük. Mindeközben óvoda-, iskola-, idős- és beteggondozó rendszert működtetnek, és a felsőoktatás működtetéséből is kiveszik a részüket.

Vagyis méltányos esetben a román államnak még akkor is évtizedekig kárpótlást kellene fizetnie nekik, illetve támogatnia kellene a közfeladatok ellátására irányuló tevékenységüket – tehát nem a templomépítést, ahogy ezt az ortodoxok esetében teszi –, ha egy hirtelen csoda folytán minden elorzott magyar egyházi ingatlant már holnap teljes egészében visszaszolgáltatnának.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2017. július 17., hétfő

Duplán vásárolt biztonság

Románia és a fekete-tengeri térség eddigi legnagyobb hadgyakorlata zajlik az országban annak a katonai akciónak a keretében, amelynek során 25 ezer katonát és több ezer harci eszközt vonultatnak fel három NATO-tagállam területén.

Molnár Judit 2017. július 17., hétfő

Gátat az ígérgetéseknek!

Csatlakozom azokhoz, akik szerint nagyon szigorú törvénnyel lehetne meggátolni az eszement ígérgetést.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. július 14., péntek

Johannis, a magyarok és a hála

A hála nem politikai kategória – sokadszor bizonyosodott be ez azt követően, hogy Klaus Johannis, a német származású, de magát hivatalosan román nemzetiségűnek mondó jelölt a magyarok szavazatainak köszönhetően megnyerte a 2014-es elnökválasztást.

Páva Adorján 2017. július 12., szerda

Az elnök székelyei

Klaus Johannis nyugodt lehet: egy államfőnek bármilyen körülmények között kijár a tisztelet, a legendás székely vendégszeretet pedig szintén garanciát jelent arra, hogy nem érik kellemetlen meglepetések Hargita és Kovászna megyei látogatása során.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. július 12., szerda

A hiányzó garancialevél

Biztosan akadnak, akik jó eredménynek tekintik, hogy a végleges adatok szerint az érettségizők 72,9 százaléka érte el a 6-os fölötti átlagot, és persze olyanok is, akik erre legyintenek.

Molnár Judit 2017. július 11., kedd

Delejes nyilvánosság

Ha csökkent is az intenzitása, nem akar megszűnni a több mint hét és fél évvel ezelőtti „baráti” összejövetel körüli hullámverés.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. július 10., hétfő

A fő célpont: Kövesi

Egyre egyértelműbbnek tűnik, hogy a 2009-es elnökválasztáson állítólag elkövetett választási csalás kivizsgálására létrehozott parlamenti vizsgálóbizottságnak valójában egyetlen célja van: Laura Codruţa Kövesinek a „kilövése.”

Rostás Szabolcs 2017. július 09., vasárnap

Puha román unortodoxia

A román politikusokat időnként a hatalmába keríti egyfajta forradalmi láz, és ilyenkor merészebb – máshol unortodoxnak mondott – kezdeményezéseket is nyíltan fel mernek vállalni.

Molnár Judit 2017. július 09., vasárnap

Tolvajillem

Mielőtt alámerülnénk ebbe a váratlan meglepetésektől sem mentes témába, szeretném felhívni a figyelmet, hogy a cím semmiképpen sem tévesztendő össze a betyárbecsülettel.

Balogh Levente 2017. július 06., csütörtök

Trump és az új szövetség

Ha valaki komolyan azt gondolta volna, hogy Trump az oroszok embere, a csütörtöki varsói események nem ezt a forgatókönyvet látszanak beigazolni.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Duplán vásárolt biztonság

Románia és a fekete-tengeri térség eddigi legnagyobb hadgyakorlata zajlik az országban annak a katonai akciónak ...

Molnár Judit: Gátat az ígérgetéseknek!

Csatlakozom azokhoz, akik szerint nagyon szigorú törvénnyel lehetne meggátolni az eszement ígérgetést.

Balogh Levente: Johannis, a magyarok és a hála

A hála nem politikai kategória – sokadszor bizonyosodott be ez azt követően, hogy Klaus Johannis, a német származású, ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS