Molnár Judit

2017. július 31., 00:23

Örökzöldek

Kérném a közéleti örökzöldeket nem összetéveszteni a valódiakkal! Mert ezekben nyoma sincs a gyönyörű színnek, a karácsonyi jelképpé vált fenyőillatnak, se jókedvet, se örömet nem jelentenek.

Nem, egyszerűen csak azért bitorolhatják az örökzöld jelzőt, mert állandóan előkaphatók, használat után pedig mehetnek a kukába. Sokan már sejtik is, miféle örökzöld témákra gondolok! Hát persze: mindenekelőtt az autópályákra.

Most valamelyik szocdem lángésznek kipattant az agyából egy olyan egyszerű megoldás, amely még a komolyabb kekeckedőket is elgondolkodtatja – esetleg: a sztrádák iránt kérdezősködőknek lazán, de a közérthetőség végett annál tagoltabban vetik oda, hogy az istenadta románok fizetés- és nyugdíjemelésre szavaztak, nem pedig autósztrádákra. És amíg megfogalmazódnék az erre következő újabb kérdés, a nyilatkozónak már csak a tarkóját látni, amint beballag menedéket nyújtó irodájába.

Mit is lehetne gyorsabban visszakérdezni, hisz tulajdonképpen igaz a válasz: a jól ismert „nemcsak kenyérrel él az ember” parafrázisának értelmében nemcsak autópályával élhető az élet, időnként az autónak csakúgy, mint a vezetőjének szüksége van némi eleségre is. Én csak azt nem értem, hogy van még merszük akár a legcsavarosabban füllentő politikusoknak előkapni a huszonvalahány éve egyszerű hazugságnak bizonyult sztrádaépítést?!

Az első ballépést, ami megnyitotta az összes többi ki- és betáncolás előtt a lehetőségek kapuját valamikor a 90-es évek legelején, büszke közlekedési miniszterként az előző államelnök tette meg, kijelentve, hogy ez egy olyan mítosz, amire az országnak semmi szüksége. Most biztosan rezzenéstelenül letagadná, ahogy minden mást is, de a digitalizált világban az adatrögzítés már gyerekjáték.

Tény, hogy minden kormány előveszi a témát, megígéri a könnyen járható kilométerek százait, aztán gyorsan le is söpri a prioritások közül. Merthogy a nép a fizetések és nyugdíjak emeléséről szavazott. Amennyit viszont ezekről az elmúlt hónapokban hablatyoltak, nem hiszem, hogy bárki is tudná a pillanatnyi tényállást.

Egy legújabb agyrém az orvosok és orvosnők hatvanhét éves korig kihúzott munkaviszonya. Netán kötelezően?! Kimondani kimondták ugyan, de most még várják a hatást. Ha majd ősz közeledtével valakik felháborodnának miatta, rá lehet fogni a kánikula okozta napszúrás mellékhatására, de hírhedett szemtelenségüktől még az sem állna távol, ha az egészségügy siralmas állapotát tennék érte felelőssé.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2017. július 26., szerda

A végtelen lehetőségek országa

Bízvást kijelenthetjük, hogy Románia a végtelen lehetőségek és távlatok hazája.

Páva Adorján 2017. július 25., kedd

Értelmetlen vélemény a megmondóemberek erőszakos világáról

Az erdélyi magyar értelmiség bizonyos körei lassan késznek tekinthetik fő művüket: a gyökértelenítés egyetemes mozgalmát méltán gazdagító világképüket.

Molnár Judit 2017. július 25., kedd

Kérdéses inasévek

Már olyan sokszor beszéltem a szülők felelősségéről az igazi színvonalas szakiskolák elsorvasztásában, hogy erre nem szeretnék több szót vesztegetni.

Bálint Eszter 2017. július 25., kedd

Bukarest megint beleszól

Megint Brüsszel és Bukarest tudja jobban, hogy nekünk mi a jó – fakadt ki az egyik székelyföldi érintett, amikor a környezetvédelmi minisztérium által közvitára bocsátott országos hulladékgazdálkodási tervről kérdeztük.

Rostás Szabolcs 2017. július 24., hétfő

Programok, irányok

Három évvel ezelőtti, az illiberális demokrácia kiépítését megalapozó tusványosi előadásához képest Orbán Viktor idén nem mondott programadó beszédet a bálványosi nyári szabadegyetemen.

Molnár Judit 2017. július 23., vasárnap

Mindennapi nyűglődéseink

A naptár szerint uborkaszezon van, de a megoldandó gondjaink tekintetében közel sem olyan laza a helyzet, hogy nyugodtan élvezhetnénk az egyébként is embertelen kánikulát.

Balogh Levente 2017. július 21., péntek

Tájkép Johannis után

Ha volt valamilyen haszna Klaus Johannis államfő székelyföldi látogatásának, akkor az nagyjából abban ragadható meg, hogy egyrészt egyértelművé váltak a felek – az önrendelkezést követelő magyarok és az azt megtagadó román állam – álláspontjai.

Kiss Judit 2017. július 19., szerda

A tanügyi gépezet ördögi körei

Csóváljuk a fejünket, vagy rezignáltan nyugtázzuk, hogy lám-lám, idén sem lettek fényesek országszerte az érettségi, kisérettségi eredmények.

Rostás Szabolcs 2017. július 18., kedd

Államfő vagy turisztikai ügynök?

Ha a különböző román véleményformálók kommentárjaiból indulnánk ki, akár még az áttörés reményével kecsegtető látogatásnak is nevezhetnénk Klaus Johannis keddi székelyföldi körútjának tapasztalatait.

Molnár Judit 2017. július 18., kedd

Pénzügyi ugrabugra

Fején találta a szöget az államelnök, amikor eddigi hallgatag stílusától eltérően, látszólagos nyugalmát is félretéve, kissé ingerülten vágta oda az épp más miniszterelnökkel újratöltött kormánynak, hogy ideje volna véget vetni a pénzügyi ugrabugrának.

Vélemény
Kiss Judit: A végtelen lehetőségek országa

Bízvást kijelenthetjük, hogy Románia a végtelen lehetőségek és távlatok hazája.

Páva Adorján: Értelmetlen vélemény a megmondóemberek erőszakos világáról

Az erdélyi magyar értelmiség bizonyos körei lassan késznek tekinthetik fő művüket: a gyökértelenítés ...

Hallgassa online rádióinkat