Balogh Levente

2018. július 01., 13:34

Önbuktató ellenzék

A kormányt buktatni akaró jobbközép román ellenzék bukott jókorát – így összegezhető a szerdai bizalmi szavazás végeredménye.

Amely meglehetősen siralmasan alakult a PNL–USR–PMP-trió számára, hiszen a kabinet leváltásához szükséges 233 voks helyett mindössze 166 szavazatot sikerült összegyűjteniük. Ez még akkor is meglehetősen letaglózó eredmény a saját szempontjukból, ha a kormányoldal semmit sem akart a véletlenre bízni, ezért biztonsági játékot játszva egyszerűen úgy döntött: honatyái nem is szavaznak a bizalmi szavazáson. Sőt a kétlaki – hivatalosan ellenzéki, gyakorlatilag a kormánnyal parlamenti együttműködési megállapodást kötő – RMDSZ is úgy döntött, nem vesz részt a voksoláson.

Mert igaz ugyan, hogy a kormánypártok döntése azt jelzi: nem feltétlenül acélos a magabiztosságuk, tartanak attól, hogy az igazságügyi törvények módosítása és a kaotikus gazdaságpolitika miatt egyre paprikásabb közhangulat miatt több honatyájuk is a saját kormánya ellen szavazna egy titkos voksoláson, azonban annyira mégsem erodálódott a kormányoldal, hogy honatyák tucatjai forduljanak szembe a vezetőkkel, és csak azért is részt vegyenek a voksoláson.

Az RMDSZ döntése is borítékolható volt. A szövetség taktikája világos: nem tette le egyértelműen egyik fél mellett sem a garast, és egyszerűen kivonult a bizalmi szavazásról. Ezzel egyrészt azoknak üzent, akik az igazságügyi törvények módosításának kritikátlan támogatása – sőt a módosítások kidolgozásában való aktív részvétel – miatt megpróbálják rátolni a kormányoldalra, mondván: azzal együtt a korrupt politikusok megmentésén ügyködik. Másrészt a kormányoldalnak is, jelezve: attól, hogy hivatalosan együttműködési megállapodást írtak alá, még nem támogatják őket kritikátlanul.

Persze kíváncsiak lennénk, mi lett volna a helyzet, ha a szövetség a mérleg nyelvének pozíciójában lett volna, és valóban rajta múlik a kormány túlélése vagy bukása – de ez már utólagos spekuláció, a tények ugyanis azt mutatják: az RMDSZ-en ezúttal semmi sem múlott. Az ellenzék ráadásul mintha mindent meg kívánna tenni az ellen, hogy a magyarok vonzónak találják vele az együttműködést.

Amellett, hogy érdemi alternatív kormányprogram és -névsor kidolgozásával is adós maradt, Ludovic Orban, a legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke például szinte már dicsekedve közölte: a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel folytatott megbeszélésen nem is eshetett érdemben szó az anyanyelvhasználati küszöb csökkentéséről vagy március 15-e hivatalos ünneppé nyilvánításáról, mivel a PNL álláspontja egyértelmű: erről nem is hajlandóak tárgyalni. Ezzel pedig egyrészt azt bizonyította, hogy a bizalmatlansági indítványt nem is gondolta komolyan, csupán pótcselekvésnek szánta, hogy úgy tűnjön: valóban tesz valamit. Másrészt pedig azt, hogy magyar származása rendkívül frusztrálja, ezért mindenáron, folyamatosan bizonyítani próbálja, hogy románabb minden románnál.

Nem jobb az „újonc” Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) sem: az amúgy rendszeresen egzaltált, kioktató hangnemben fellépő, a magyarügyekben kisebb kivételekkel érzéketlen, technokráciafetisiszta kispárt egyik honatyája például annak kapcsán, hogy a magyar anyanyelvhasználati szempontjából fontos közigazgatási törvény módosítását a PSD javaslatára visszaküldték a szakbizottságba, nem tudott másra gondolni, hogy ez csakis azért történhet, mert a PSD további kedvezményeket akar a magyaroknak biztosítani.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) pedig következetesen a magyarellenes sovinizmusban és a Moldova államiságának felszámolására törő irredentizmusban véli saját politikájának fő csapásirányát megtalálni. Ilyen körülmények között egyszerűen naivság azon csodálkozni, hogy a magyar szervezet nem tartotta kívánatosnak az ellenzék mellé állni – pláne egy olyan meccsen, amely még a kezdő sípszó előtt eldőlt.

Az persze nehezen vitatható, hogy a jelenlegi kormányoldal egyértelmű gazdasági populizmusa és hozzá nem értése, valamint az igazságszolgáltatás és a korrupcióellenes küzdelem hatékonyságának csökkentésére irányuló folyamatos erőfeszítései miatt enyhén szólva is mérsékelten alkalmas a kormányzásra. De az is, hogy az ellenzéki pártokat is nehezen lehet vállalható alternatívának tekinteni. És ez az ország legnagyobb problémája.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2018. június 25., hétfő

A félig üres és félig teli pohár

Ismét a fehér papír fölé görnyed az érettségin egy végzős nemzedék, amelynek tagjai nem mondhatják el magukról, hogy könnyebb, testhezállóbb, életszerűbb megmérettetésen vesznek részt, mint a korábbi generációk.

Rostás Szabolcs 2018. június 25., hétfő

Az ártalmasság vélelme

Adva van egy politikai hatalom, amely nem hajlandó elismerni a vezetői büntetőperében született bírósági ítéleteket, ezért kifejezetten az igazságszolgáltatással szembekerült politikusok megmentése érdekében alkot vagy módosít kormányrendeleteket és törvényeket.

Pataky István 2018. június 23., szombat

Orbán-gyűlölők és hiteltelenek

Ez az írás nem a kormányról és a PSD-ről szól. Dragneáról sem. Beszélnek, írnak róluk eleget a „független” elemzők.

Páva Adorján 2018. június 22., péntek

Jégtörő Cătălin

Megtört a jég. Csak idő kérdése volt, meddig lehet mesterségesen, mélységesen igazságtalan, álságos és csalárd módon fagypont alatt tartani a románok közvélekedését országuk felépítéséről, berendezkedéséről, a helyi erőforrások, javak felhasználásáról, elosztásáról, elszipolyoz&

Kiss Judit 2018. június 20., szerda

Mielőtt magába szippant az álvalóság

„Hátborzongatóan emberszerű sellőtestet sodort partra az óceán! Megrázó felvételek!”, „A pápa támogatja Trumpot!”, „Permetezd körbe a házad ezzel az egyszerű szerrel, és örökre eltűnnek a hangyák!”, „Meghalt Rowan Atkinson, Mr. Bean megformálója!”

Rostás Szabolcs 2018. június 19., kedd

Korrupció, vadászat, hosszútávfutás

A feje tetejére állította a román belpolitikát az alkotmánybíróság döntése, amely szerint Klaus Johannis államfő köteles eleget tenni az igazságügy-miniszter kezdeményezésének, és le kell váltania a korrupcióellenes főügyészt.

Bálint Eszter 2018. június 17., vasárnap

Már tudjuk, miért nem épülnek az autópályák

Talán sokak számára elcsépeltnek hat a romániai autópálya-építések témája, de a mindenkori kormányok valahogy mindig okot szolgáltatnak arra, hogy bíráló hangvételű publicisztikákban szerepeljenek csak a sztrádák.

Balogh Levente 2018. június 14., csütörtök

Az orosz vébé – vagy mindannyiunké?

Mire e sorokat kinyomtatják, és az olvasók elé kerülnek, a meglehetősen szokatlan, csütörtöki kezdés nyomán már mindenki tudni fogja, hogyan végződött az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitómeccse a házigazdák és Szaúd-Arábia között.

Páva Adorján 2018. június 13., szerda

Az anyanyelvhasználat kicsinyítő képzője

Előrelépéseket tartogat a kisebbségi anyanyelvhasználat terén az új közigazgatási törvénykönyv, amelynek tervezetét a héten fogadta el a szenátus, és a döntéshozó kamaraként eljáró képviselőház asztalára került.

Kiss Judit 2018. június 12., kedd

Alázó, megengedő tanügyi rendszerünk

Felháborító, hogy simán megtörténhet, ami a minap Kolozsváron: a halláskárosultak iskolájában a diákok éjszakai felügyeletével megbízott alkalmazott ököllel többször arcon ütötte, majd halálosan megfenyegette a bentlakó diáklányt.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Zöld jelzés a gyorshajtóknak

Örökzöld viták újjáéledésére alkalmas a román parlament alsóházának ...

Páva Adorján: Csúcstechnológia és futballromantika

Máris páratlan izgalmakat, szurkolói és közösségi élményeket szállít a labdarúgó-világbajnokság, ...

Kiss Judit: A félig üres és félig teli pohár

Ismét a fehér papír fölé görnyed az érettségin egy végzős nemzedék, amelynek tagjai ...

Hallgassa online rádióinkat