HIRDETÉS

Molnár Judit

2017. július 23., 23:25

Mindennapi nyűglődéseink

A naptár szerint uborkaszezon van, de a megoldandó gondjaink tekintetében közel sem olyan laza a helyzet, hogy nyugodtan élvezhetnénk az egyébként is embertelen kánikulát.

Mert tűz a nap kegyetlenül, az útburkolat nyeli a hőséget, de mintha megijedne, nehogy valamiféle köztulajdon elsikkasztásával öntsék nyakon, gyorsan vissza is szolgáltatja a járókelőknek.

Régebben akkor, amikor annyira rossz volt, nyaranta naponta legalább kétszer öntözték a város utcáit. Vagyis mégsem volt olyan rossz, mert erre a frissítő gondolatra is futotta az illetékeseknek, holott a globális felmelegedés szolgálatába szegődött statisztikák szerint nem is voltak ilyen pokoli hőségek. Reggel locsoltak, és estefelé, de melegebb napokon délben is. És még autó sem szennyezte mai mértékben a levegőt.

De pár éve leszoktak róla, ők tudják, miért. Szóval újfent igaz a mondás, hogy jó volt, amikor rossz volt. Na és a biciklizők! Számuk nagyjából annyi volt, mint most, a különbség, hogy az akkori bringások, ifjak csakúgy, mint az idősebbek, ismerték a csengő fogalmát. És használták is. Különösen, ha járdán vagy gyaloghídon mentek, így figyelmeztették az előttük járókat.

Most hangtalanul száguldoznak a gyalogosok között, folyamatosan tetszelegve a potenciális balesetokozók szerepkörében. Rájuk szólni – természetesen – tilos, a pol­korrektség jegyében ugyanis emberi joguk ott és úgy közlekedni, ahol és ahogyan ők akarnak. Vagy legalábbis, amíg az ellenkezőjéről az éber helyi rendőrök némi büntetéssel meg nem győzik őket.

S ha már ellenőrzés, akkor ugyancsak ők vagy esetleg a környezetvédő osztagok (ha vannak ilyenek?!) jövet-menet szétnézhetnének a folyóparti és utak menti fák között is, melyek élete, mint minden élőlénynek, véges, a közeledő elhalást pedig nagyon is láthatóan jelzik.

Nem vagyok jártas a városrendezés fakivágási terveinek labirintusában, csak látom, hogy gyönyörű szálfákat sorra kivágnak, az elöregedett, kiszáradt egykori élőfák viszont vígan állnak, és várják, hogy egy jó irányból támadó szélroham valahogy csak véget vet földi szenvedésüknek. A mi környékünkön is vannak ilyenek, ám egy határozat tiltja más háza előtti életveszélyes csonkokat bejelentenünk. Ennek ugyan van logikája, de ha valóban jól irányzott szélroham végez velük, a kár sokkal nagyobb lesz. Habár azért már nem mi, a lakosok, hanem az illetékes hanyagok fognak nyűglődni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. július 21., péntek

Tájkép Johannis után

Ha volt valamilyen haszna Klaus Johannis államfő székelyföldi látogatásának, akkor az nagyjából abban ragadható meg, hogy egyrészt egyértelművé váltak a felek – az önrendelkezést követelő magyarok és az azt megtagadó román állam – álláspontjai.

Kiss Judit 2017. július 19., szerda

A tanügyi gépezet ördögi körei

Csóváljuk a fejünket, vagy rezignáltan nyugtázzuk, hogy lám-lám, idén sem lettek fényesek országszerte az érettségi, kisérettségi eredmények.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. július 18., kedd

Államfő vagy turisztikai ügynök?

Ha a különböző román véleményformálók kommentárjaiból indulnánk ki, akár még az áttörés reményével kecsegtető látogatásnak is nevezhetnénk Klaus Johannis keddi székelyföldi körútjának tapasztalatait.

Molnár Judit 2017. július 18., kedd

Pénzügyi ugrabugra

Fején találta a szöget az államelnök, amikor eddigi hallgatag stílusától eltérően, látszólagos nyugalmát is félretéve, kissé ingerülten vágta oda az épp más miniszterelnökkel újratöltött kormánynak, hogy ideje volna véget vetni a pénzügyi ugrabugrának.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. július 17., hétfő

Ortodox „adósok”

Ismét csak megmutatta a PSD–ALDE-koalíció, hogy miközben gazdasági téren irreálisnál irreálisabb ötletekkel áll elő, az államháztartás számára pozitív eredményekkel kecsegtető javaslatokat szilárd magabiztossággal képes lesöpörni az asztalról.

Rostás Szabolcs 2017. július 17., hétfő

Duplán vásárolt biztonság

Románia és a fekete-tengeri térség eddigi legnagyobb hadgyakorlata zajlik az országban annak a katonai akciónak a keretében, amelynek során 25 ezer katonát és több ezer harci eszközt vonultatnak fel három NATO-tagállam területén.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. július 17., hétfő

Gátat az ígérgetéseknek!

Csatlakozom azokhoz, akik szerint nagyon szigorú törvénnyel lehetne meggátolni az eszement ígérgetést.

Balogh Levente 2017. július 14., péntek

Johannis, a magyarok és a hála

A hála nem politikai kategória – sokadszor bizonyosodott be ez azt követően, hogy Klaus Johannis, a német származású, de magát hivatalosan román nemzetiségűnek mondó jelölt a magyarok szavazatainak köszönhetően megnyerte a 2014-es elnökválasztást.

Páva Adorján 2017. július 12., szerda

Az elnök székelyei

Klaus Johannis nyugodt lehet: egy államfőnek bármilyen körülmények között kijár a tisztelet, a legendás székely vendégszeretet pedig szintén garanciát jelent arra, hogy nem érik kellemetlen meglepetések Hargita és Kovászna megyei látogatása során.

Kiss Judit 2017. július 12., szerda

A hiányzó garancialevél

Biztosan akadnak, akik jó eredménynek tekintik, hogy a végleges adatok szerint az érettségizők 72,9 százaléka érte el a 6-os fölötti átlagot, és persze olyanok is, akik erre legyintenek.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Programok, irányok

Három évvel ezelőtti, az illiberális demokrácia kiépítését megalapozó tusványosi ...

Balogh Levente: Tájkép Johannis után

Ha volt valamilyen haszna Klaus Johannis államfő székelyföldi látogatásának, akkor az nagyjából ...

Kiss Judit: A tanügyi gépezet ördögi körei

Csóváljuk a fejünket, vagy rezignáltan nyugtázzuk, hogy lám-lám, idén sem lettek fényesek ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS