Molnár Judit

2017. július 23., 23:25

Mindennapi nyűglődéseink

A naptár szerint uborkaszezon van, de a megoldandó gondjaink tekintetében közel sem olyan laza a helyzet, hogy nyugodtan élvezhetnénk az egyébként is embertelen kánikulát.

Mert tűz a nap kegyetlenül, az útburkolat nyeli a hőséget, de mintha megijedne, nehogy valamiféle köztulajdon elsikkasztásával öntsék nyakon, gyorsan vissza is szolgáltatja a járókelőknek.

Régebben akkor, amikor annyira rossz volt, nyaranta naponta legalább kétszer öntözték a város utcáit. Vagyis mégsem volt olyan rossz, mert erre a frissítő gondolatra is futotta az illetékeseknek, holott a globális felmelegedés szolgálatába szegődött statisztikák szerint nem is voltak ilyen pokoli hőségek. Reggel locsoltak, és estefelé, de melegebb napokon délben is. És még autó sem szennyezte mai mértékben a levegőt.

De pár éve leszoktak róla, ők tudják, miért. Szóval újfent igaz a mondás, hogy jó volt, amikor rossz volt. Na és a biciklizők! Számuk nagyjából annyi volt, mint most, a különbség, hogy az akkori bringások, ifjak csakúgy, mint az idősebbek, ismerték a csengő fogalmát. És használták is. Különösen, ha járdán vagy gyaloghídon mentek, így figyelmeztették az előttük járókat.

Most hangtalanul száguldoznak a gyalogosok között, folyamatosan tetszelegve a potenciális balesetokozók szerepkörében. Rájuk szólni – természetesen – tilos, a pol­korrektség jegyében ugyanis emberi joguk ott és úgy közlekedni, ahol és ahogyan ők akarnak. Vagy legalábbis, amíg az ellenkezőjéről az éber helyi rendőrök némi büntetéssel meg nem győzik őket.

S ha már ellenőrzés, akkor ugyancsak ők vagy esetleg a környezetvédő osztagok (ha vannak ilyenek?!) jövet-menet szétnézhetnének a folyóparti és utak menti fák között is, melyek élete, mint minden élőlénynek, véges, a közeledő elhalást pedig nagyon is láthatóan jelzik.

Nem vagyok jártas a városrendezés fakivágási terveinek labirintusában, csak látom, hogy gyönyörű szálfákat sorra kivágnak, az elöregedett, kiszáradt egykori élőfák viszont vígan állnak, és várják, hogy egy jó irányból támadó szélroham valahogy csak véget vet földi szenvedésüknek. A mi környékünkön is vannak ilyenek, ám egy határozat tiltja más háza előtti életveszélyes csonkokat bejelentenünk. Ennek ugyan van logikája, de ha valóban jól irányzott szélroham végez velük, a kár sokkal nagyobb lesz. Habár azért már nem mi, a lakosok, hanem az illetékes hanyagok fognak nyűglődni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 15., péntek

Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét továbbra is rossz szemmel néző román pártok és illetékesek.

Pataky István 2019. március 14., csütörtök

Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz azzal a szerencsétlen állattal? – kérdi tőle megrökönyödve Józsi. Jót teszek vele. Na, nem most, hanem amikor elengedem – érkezik a válasz.

Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Vélemény
Balogh Levente: Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét ...

Pataky István: Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz ...

Kiss Judit: Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat