HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2018. február 19., 23:24

Mindennapi intoleranciánk

Bőven akad tennivalója ebben az időszakban (is) az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak, márpedig a szakhatóság „elfoglaltságának” mértéke egyenesen arányos a romániai társadalomban tetten érhető hátrányos megkülönböztetés gyakoriságával.

Persze a bukaresti testület nélkül is jól tudjuk, hogy a hazai társadalom jelentős része intoleráns, nehezen viseli, tűri meg a sajátjától eltérő nemzetiséget, vallást, nemi orientációt, világnézetet, véleményt. Legutóbb Viorica Dăncilă szerencsétlen elszólása miatt indult kivizsgálás – no meg kiadós sajtóhadjárat –, a miniszterelnök ugyanis azt találta mondani, hogy a hazájuk kormányát külföldön „bemártó” román politikusok autisták.

A fogyatékkal, bármilyen testi-szellemi rendellenességgel élő embertársaink megszólása, pejoratív szövegkörnyezetben való emlegetése egyáltalán nem vall a mások iránti türelmes magatartásra, ilyesmire többnyire gyávák vetemednek. Joggal el is fogja marasztalni emiatt a kormányfőt a diszkriminációellenes testület még akkor is, ha Dăncilă nagy valószínűséggel nem akarta bántani az autizmusban szenvedőket, hajlunk rá azt hinni, hogy a miniszterelnök asszony egyszerűen nem tudta, miről beszél, se az autista szó jelentését, se a rendellenesség tüneteit nem ismerte.

Eddig. Ami persze nem menti fel a felelősség terhe alól, mentségére szól ellenben, hogy belátta tévedését, és idejekorán nyilvánosan bocsánatot kért – nem úgy, mint elődje, aki csak húsz nap elteltével szórt hamut a fejére a fellógatós kijelentéséért, azt is csak a diszkriminációellenes tanács felszólítására. És ne feledjük: Dăncilă ama kevés román politikusok egyike (és történetesen az első is), aki szóvá tette és elítélte Mihai Tudose emlékezetes kirohanását.

Amúgy az sem mellékes körülmény, hogy Románia első női kormányfője úgy volt kénytelen nekifutni mandátumának, hogy az ország egyik legismertebb publicistája, véleményformálója galléros páviánhoz hasonlította. Derék jellemzés, kiváló társadalmi-politikai éleslátásra vall, mit mondjunk! De mindenekelőtt nagyon sok mindent elárul a nők iránti tisztelet(lenség)ről, hogy Dăncilă esetében például nem a vitatható felkészültsége, a PSD elnökével szembeni alázatossága a mérvadó, hanem éppenséggel a kinézete szúr szemet.

Kissé meglepő is, hogy az RMDSZ nőszervezete nem tette szóvá ezt a böszmeséget, elvégre megalakulása óta határozottan síkra száll a nők elleni hátrányos megkülönböztetés minden formájával, a verbális és fizikai erőszakkal. A baj az, hogy mindezt csak a hangzatos nyilatkozatok kedvéért teszi, a nemek közötti egyenlőséget hirdető platform ugyanis konkrét ügyekben ritkán foglal állást.

Még a marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ-es frakcióvezetőjének női képviselőtársával szembeni minősíthetetlen viselkedése, a beígért, de elmaradt nyilvános bocsánatkérés sem érte el a nőszervezet ingerküszöbét. Holott ha a saját közösségünkben történő hasonló eseteket toleráljuk, netán magánügynek tekintjük, ne csodálkozzunk, ha mások diszkriminációjának céltáblájává válunk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2018. február 19., hétfő

Mi hasznunk a gazdasági növekedésből?

Rövid távon áthidalhatatlannak tűnő szakadék tátong a lakosság valós érzete és a makrogazdasági adatok alakulása között.

Balogh Levente 2018. február 16., péntek

Végső támadás a DNA ellen

Ahhoz sok kétség nem férhet, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és annak vezetője, Laura Codruţa Kövesi ellen hirtelen felpörgött média- és politikai hadjárat nem spontán, véletlenszerű események láncolata.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. február 15., csütörtök

Vészjósló gyarapodás

Bár ellentmondásnak tűnik, mégsem véletlen, hogy roppant kevesen törnek ki örömujjongásba, és kezdenek dicshimnuszokba annak hallatán, hogy Románia gazdasága – rekordot rekordra halmozva – hét százalékkal növekedett tavaly az előző évhez képest.

Páva Adorján 2018. február 13., kedd

A sport veresége

Sportellenes időket élünk: Románia európai szinten utolsó helyen áll a rendszeres testmozgást végzők tekintetében, sőt a lakosság egyre inkább ellenzi azt is, hogy az önkormányzatok közpénzeket költsenek a versenysport támogatására, infrastrukturális beruházások megvalósítására.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. február 12., hétfő

Kürtőskalács-diplomácia

Bár Borboly Csaba szerint politikamentesen zajlott a hétvégi csíkszentsimoni farsangbúcsúztató rendezvény, azért az a tény, hogy négy ország nagykövete is jelen volt a mulatságon, jócskán a megszokott farsangi mulatozások szintje fölé emeli az eseményt.

Rostás Szabolcs 2018. február 11., vasárnap

Nem félnek a romántól

Bukaresti politikusok és véleményformálók magyarellenes indulatainak kiélésére adott alkalmat budapesti kormányzati illetékesek múlt heti bejelentése, miszerint egy küszöbönálló kétoldalú megállapodásnak köszönhetően néhány éven belül beindul a gázkivitel Romániából Magyarországra.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. február 09., péntek

Közép-európai szövetségépítés – de kivel és hogyan?

Furcsa kettősségnek lehetünk az utóbbi időben tanúi a magyar–román viszonyban.

Rostás Szabolcs 2018. február 07., szerda

Tűzoltás

Rendkívül tanulságos foglalatosság megtekinteni Románia parlamentje bármelyik kamarájának ülését, ajánlom mindenkinek, főleg, hogy a technika vívmányainak köszönhetően Bukarestig se kell elutazni érte.

Páva Adorján 2018. február 07., szerda

Bérre menő hamis kártyázás

Elérkezett az igazság pillanata: végre kiderül, volt-e, marad-e bármiféle valóságalapja a Szociáldemokrata Párt (PSD) legfőbb választási ígéretének.

Rostás Szabolcs 2018. február 05., hétfő

Csak a voksunk kell?

Felül kívánja vizsgálni, újra akarja építeni a határon túli magyarokhoz fűződő viszonyát a magyarországi baloldal, amelynek két képviselője járt az elmúlt napokban Erdélyben.

HIRDETÉS
Vélemény
Bálint Eszter: Mi hasznunk a gazdasági növekedésből?

Rövid távon áthidalhatatlannak tűnő szakadék tátong a lakosság valós érzete és a makrogazdasági ...

Balogh Levente: Végső támadás a DNA ellen

Ahhoz sok kétség nem férhet, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és annak vezetője, ...

Rostás Szabolcs: Vészjósló gyarapodás

Bár ellentmondásnak tűnik, mégsem véletlen, hogy roppant kevesen törnek ki örömujjongásba, és ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS