Rostás Szabolcs

2018. február 19., 23:24

Mindennapi intoleranciánk

Bőven akad tennivalója ebben az időszakban (is) az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak, márpedig a szakhatóság „elfoglaltságának” mértéke egyenesen arányos a romániai társadalomban tetten érhető hátrányos megkülönböztetés gyakoriságával.

Persze a bukaresti testület nélkül is jól tudjuk, hogy a hazai társadalom jelentős része intoleráns, nehezen viseli, tűri meg a sajátjától eltérő nemzetiséget, vallást, nemi orientációt, világnézetet, véleményt. Legutóbb Viorica Dăncilă szerencsétlen elszólása miatt indult kivizsgálás – no meg kiadós sajtóhadjárat –, a miniszterelnök ugyanis azt találta mondani, hogy a hazájuk kormányát külföldön „bemártó” román politikusok autisták.

A fogyatékkal, bármilyen testi-szellemi rendellenességgel élő embertársaink megszólása, pejoratív szövegkörnyezetben való emlegetése egyáltalán nem vall a mások iránti türelmes magatartásra, ilyesmire többnyire gyávák vetemednek. Joggal el is fogja marasztalni emiatt a kormányfőt a diszkriminációellenes testület még akkor is, ha Dăncilă nagy valószínűséggel nem akarta bántani az autizmusban szenvedőket, hajlunk rá azt hinni, hogy a miniszterelnök asszony egyszerűen nem tudta, miről beszél, se az autista szó jelentését, se a rendellenesség tüneteit nem ismerte.

Eddig. Ami persze nem menti fel a felelősség terhe alól, mentségére szól ellenben, hogy belátta tévedését, és idejekorán nyilvánosan bocsánatot kért – nem úgy, mint elődje, aki csak húsz nap elteltével szórt hamut a fejére a fellógatós kijelentéséért, azt is csak a diszkriminációellenes tanács felszólítására. És ne feledjük: Dăncilă ama kevés román politikusok egyike (és történetesen az első is), aki szóvá tette és elítélte Mihai Tudose emlékezetes kirohanását.

Amúgy az sem mellékes körülmény, hogy Románia első női kormányfője úgy volt kénytelen nekifutni mandátumának, hogy az ország egyik legismertebb publicistája, véleményformálója galléros páviánhoz hasonlította. Derék jellemzés, kiváló társadalmi-politikai éleslátásra vall, mit mondjunk! De mindenekelőtt nagyon sok mindent elárul a nők iránti tisztelet(lenség)ről, hogy Dăncilă esetében például nem a vitatható felkészültsége, a PSD elnökével szembeni alázatossága a mérvadó, hanem éppenséggel a kinézete szúr szemet.

Kissé meglepő is, hogy az RMDSZ nőszervezete nem tette szóvá ezt a böszmeséget, elvégre megalakulása óta határozottan síkra száll a nők elleni hátrányos megkülönböztetés minden formájával, a verbális és fizikai erőszakkal. A baj az, hogy mindezt csak a hangzatos nyilatkozatok kedvéért teszi, a nemek közötti egyenlőséget hirdető platform ugyanis konkrét ügyekben ritkán foglal állást.

Még a marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ-es frakcióvezetőjének női képviselőtársával szembeni minősíthetetlen viselkedése, a beígért, de elmaradt nyilvános bocsánatkérés sem érte el a nőszervezet ingerküszöbét. Holott ha a saját közösségünkben történő hasonló eseteket toleráljuk, netán magánügynek tekintjük, ne csodálkozzunk, ha mások diszkriminációjának céltáblájává válunk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Hallgassa online rádióinkat