HIRDETÉS

Bálint Eszter

2017. szeptember 10., 23:38

Mindennapi harc a normalitásért

Egyik szemünk sír, a másik nevet, amikor olyan hírek érkeznek, mint a mostani váradi: jogerőssé vált az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) döntése, amellyel kimondta, hátrányos megkülönböztetés éri az 50 ezres nagyváradi magyarságot azáltal, hogy nem intézheti anyanyelvén a hivatali ügyeket a helyi önkormányzatnál, a városházán, és tájékoztatást sem kap magyarul az őt is érintő kérdésekről, miközben épp úgy fizeti az adót, mint román szomszédai.

Örülünk egyrészt annak, hogy igazságot szolgáltattak, másrészt annak, hogy a néppárti illetékes azt mondja, a helyi vezetőkkel folytatott tárgylások bizakodásra adnak okot, hogy nem kell további perekkel kikényszeríteni jussunkat, hiszen – mint ismert – törvény és egy sor egyezmény is arra kötelezi a váradi önkormányzatot, hogy biztosítsa a valós kétnyelvűséget, a városban a magyar lakosság részaránya ugyanis meghaladja a 20 százalékot.

Mélységes szomorúsággal tölt el ugyanakkor, hogy ide jutottak a dolgok, hiszen ha rendeződik is a helyzet, marad a keserű szájíz, hogy csak peres úton sikerült kikövetelni a normalitást, az nem járt automatikusan a nyelvi jogokat szavatoló törvény hatályba lépésekor, ráadásul annyi éven át jogfosztottak voltunk, románul kellett tájékozódnunk, román formanyomtatványokat kellett kitöltenünk. Az egyetlen üde kivételt talán az jelentette, hogy magyarul, magyar anyakönyvvezető előtt mondhattuk ki a boldogító igent – igaz, ez sem mindenkinek sikerül, mert van, hogy az illetékes is elmegy szabadságra.

A legszomorúbb pedig az egészben az, hogy az RMDSZ az idő nagy részében helyet kapott a városvezetésben, szerves része volt a döntéshozatalnak, mégsem bizonyult az anyanyelvi jogokért való küzdelem élharcosának. A 2012-es választási kampányban ugyan lefordítottak néhány formanyomtatványt magyarra, de azok azóta sem találhatók meg a helyi önkormányzatnál, magyarán még ezzel is inkább ártottak, mint használtak, hiszen a körfogásba soha be nem került fordítások megléte miatt nem kerülhetett bele a diszkriminációellenes tanács nemrég jogerőssé vált ítéletébe a magyar nyelvű formanyomtatványok kikényszerítése.

És ennél is többet ártottak az ügynek, amikor gyors tempóban lefordíttatták a jelenlegi román utcaneveket magyarra, hogy ha a történelmi utcaneveket nem is lehet kitenni, legalább ennyi legyen. Első lépésnek mondjuk nem is lett volna rossz, de a történelmi utcanevek helyett mit kapott a váradi magyarság? Például Piros tó utcát a Gyilkos-tó utca helyett, s végül annak örülhetett, hogy maradnak a csupa román utcanévtáblák.

Most tehát van remény az ügyintézés, a tájékoztatás „magyarítására” – békés vagy peres úton, de a lényeg, hogy a városnak muszáj lesz ezt biztosítania. (Bízunk abban, hogy az RMDSZ-es vezetésű Bihar Megyei Tanács elöljár a jó példával, és korrigálja a mulasztást, hogy az anyanyelvi jogok biztosítása terén még ott sem áll, mint a városháza.)

E kis győzelemnek pedig ösztönzést kell adnia a küzdelem folytatására, hogy ne csak a hivatalokban, hanem köztereinken is magyarul „szóljanak” a magyarokhoz, magyar utcanevek álljanak a házfalakon, és nem szabad feladni a történelmi utcanevek kiírására irányuló követelést sem, hiszen ha Brassóban, Szászsebesen vagy Besztercén lehet, akkor a magyarok által több mint 20 százalékban lakott Nagyváradon sem lehet megtagadni.

És apropó százalékok, nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk, hogy az RMDSZ az új közigazgatási törvény módosításakor szeretné elérni az anyanyelvhasználati küszöb 20 százalékról 10 százalékra történő csökkentését. Nagyon drukkolunk a sikernek, de a siker akkor lenne igazi, ha a jogszabály a számonkérést, a lehetséges és drasztikus szankciókat is tartalmazná, mert a jelenlegi törvény alkalmazása elég opcionálisnak tűnik. Hiszen ha még a magyar vezetésű önkormányzatok is megszegik azt, mit várjunk máshol.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2017. szeptember 10., vasárnap

Kezdődik!

Négy nappal okosabbak lesznek az idei tanév végén a diákok, mivel a könyökvédős aktakukacok filozófiája „megajándékozta” őket ezzel a négy nappal.

Balogh Levente 2017. szeptember 08., péntek

Diplomáciai „iskolapélda”

Túl szép lett volna, hogy igaz legyen. Hogy valóban a normalitás útján induljon el a két ország kapcsolata.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. szeptember 07., csütörtök

Szégyenkező hídemberek

Egy magyar–román sportmérkőzés mindig különleges töltettel bír az erdélyi magyarok szemében-szívében.

Kiss Judit 2017. szeptember 06., szerda

Valahogy majd csak lesz

Rekordidő alatt fércmegoldást találni, tervet módosítani, állandóan „tűzoltómódszereket” alkalmazni – ha másban nem is, ilyesmiben minden bizonnyal jeleskedik a tanügyminisztérium.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. szeptember 06., szerda

Hanta-palinta

A hatalmon lévők legújabb játékszere a nyugdíjhinta, a hanta-palinta. Szinte naponta állnak elő újabbnál újabb ötletekkel, kellemes időtöltést szerezve egymásnak és bennfenteseik körének.

Balogh Levente 2017. szeptember 05., kedd

Veszélyesebb a világ

Most aztán tényleg indokolt leírni: a világ sokkal veszélyesebb hely lett.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. szeptember 04., hétfő

Provokátorok nyelve

Ellenben egy erdélyi magyarnak akkor is illik, ajánlott, javallott elsajátítania lehetőségei és képességei szerint a legjobban az állam nyelvét, ha tömbmagyar vidéken éli le élete legnagyobb részét. Ez ugyanis elsősorban az ő érdeke.

Balogh Levente 2017. szeptember 01., péntek

Enyhülés, érdekből

Az elmúlt években hűvössé vált magyar–román viszony fényében egész pozitívnak tekinthető a Szijjártó Péter magyar és Teodor Meleșcanu román külügyminiszter közötti szerdai bukaresti találkozó mérlege.

Páva Adorján 2017. augusztus 31., csütörtök

Előbányászott ellenfél

Annyira nyeregben érzi magát a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt, hogy ismét kész farkasszemet nézni legfőbb ellenfelével: az utcára vonuló tüntetők tömegével.

Kiss Judit 2017. augusztus 30., szerda

Jöjjenek a jó hírek!

Minél több jó hírt kéne sugározzanak a tévécsatornák, mert a társadalomban eluralkodott a gyűlölet – ezzel az elgondolkoztató vélekedéssel állt elő a minap a vízügyi és erdészeti szaktárca vezetője.

HIRDETÉS
Vélemény
Molnár Judit: Kezdődik!

Négy nappal okosabbak lesznek az idei tanév végén a diákok, mivel a könyökvédős aktakukacok filozófiája ...

Balogh Levente: Diplomáciai „iskolapélda”

Túl szép lett volna, hogy igaz legyen. Hogy valóban a normalitás útján induljon el a két ország ...

Páva Adorján: Szégyenkező hídemberek

Egy magyar–román sportmérkőzés mindig különleges töltettel bír az erdélyi magyarok szemében-szívében.

HIRDETÉS
HIRDETÉS