HIRDETÉS

Molnár Judit

2017. május 31., 07:08

Megható szokásjogvédelem

Szívmelengető élményem volt egyik nap: mélyen meghatott, milyen szépen, pontosan őrzik az emberek a szokásokat, ragaszkodnak a szokásjoghoz.

Igen, ez ad erőt a még előttünk álló évek leéléséhez, a tudat, hogy megmarad valami az általunk ismert hétköznapokból. Nem is valami elhanyagolható jelenség, hanem már-már a lényeg. A lényegünk, bocsánat, a többségünk lényege.

A megszokott útvonalamon egyszerre felbukkant előttem egy árok. Nem túl mély, nem is túl nagy, épp akkora, amekkorát egy fél nap alatt simán létre lehet hozni. Előző nap ugyanis nem volt sehol. Az élményt nem maga az árok adta, hisz szülővárosomban a lehetetlennél lehetetlenebb helyeken díszelegnek frissen kiásott, vagy már hetek óta ott áporodó árkok.

Az élményt az állandóság, az idő múlásával konokul dacoló hagyomány őrzése adta: az árok mélyén ugyanis egyetlen ember matarászott egy lapáttal, a felszínen pedig, szépen beosztva egymás közt a négy égtájat, négy másik nézett lefelé.

Igen, ez az! Ezt látom gyerekkorom óta, nemcsak itthon, de az ország más városaiban is. Jártam elég sok helyen, úgyhogy tapasztalatból beszélek. És az is fontos, hogy más táján a világnak viszont nem találkoztam ilyen észszerű munkamegosztással. Vagy nevezzem szakmai együttérzésnek, összetartozásnak, szolidaritásnak?!

Tulajdonképpen mindegy is, minek nevezzük, a lényeg az, hogy arra a bizonyos munkálatra felvett-kiküldött öttagú csapatból mindig csak egy dolgozzon, a többi nézze. Nem mennek el onnan, nincs az a fontos személyes vagy családi ügy, aminek intézése miatt lelépnének. Még a nyári hőségek keltette szomj sem tudja elmozdítani nézőhelyükről az öntudatos munkavállalókat, hisz a férfiember nem kisgyerek, aki rögtön nyűgös lesz, ha éhes vagy szomjas.

Nem, a férfi állja a sarat, bocsánat az árok szélét, és majd műszak után betelepszik a sörök mellé. De csakis akkor! Másnap már csak a kiásott árok volt a helyén, körbeszalagozva várt egy közelebbi vagy távolabbi napra, amikor az emberek majd visszatérnek és folytatják a négy plusz egy leosztású munkát, vagy befejezik és betömik.

Néhány napig nem történt semmi, aztán egyszer csak láttam, már majdnem betömték, újabb napok után le is aszfaltozták, és feloszlatták a piros-fehér kordont. Tudtam, hogy más utcában nem is kell sokat keresgélnem egy hasonló csapat után, könnyen rájuk lelek, ha esetleg meginogna a hitem a szokásjog védelmében. Még szerencse, hogy nem settenkedik az utcasaroknál ilyesfajta szerencsétlenség.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2017. május 29., hétfő

Anyanyelv, idegen nyelv, hivatalos nyelv

Több kedvező, az erdélyi magyarok komfort- és otthonosságérzetét növelő fejlemény is történt az elmúlt időszakban az anyanyelvhasználat biztosítása terén.

Balogh Levente 2017. május 29., hétfő

Erdély torz ünnepe

Akár még örülhetnénk is, hogy egy román honatya fölvetette: törvényben kellene rögzíteni, hogy Erdélynek saját ünnepnapja legyen.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. május 29., hétfő

Hírérték

Egy ideje már nem sokat kell magyarázni azt, hogy felfordult a világ. Tudjuk, felfordult, de nagyon. Naponta halljuk a szörnyűnél szörnyűbb híreket: belelőtt a tömegbe, buszon robbantotta fel magát, elgázolt vétlen sétálókat.

Balogh Levente 2017. május 25., csütörtök

Elbeszélünk egymás mellett

Ha egy problémát el akarsz kenni, akkor hozz létre parlamenti bizottságot az ügy kivizsgálására – hangzik a régi politikai poén.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. május 25., csütörtök

Szellemes parlament

Újabb hitelrontó példát szolgáltat a bukaresti törvényhozás: hiába lépett hatályba az élelmiszer-pazarlás visszaszorítását célzó jogszabály, alkalmazási módszertan hiányában olyan, mintha nem is lenne.

Kiss Judit 2017. május 24., szerda

Problémák térképe

Rengeteg papírunk, sőt papírhegyeink vannak már arról, hogy hány szempontból hagy kívánnivalót maga után a hazai oktatás.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. május 23., kedd

Körbeárulás

Bármennyire is áhított a hatalom, hatása rosszabb a jégesőnél, tornádónál, árvizeknél, aszályoknál: előbb koptat, majd tönkretesz.

Rostás Szabolcs 2017. május 23., kedd

Üzenjük Bukarestnek!

Több mint két évtizeden keresztül az RMDSZ egyik legfőbb hiányosságai közé tartozott, hogy nem volt külpolitikája.

Bálint Eszter 2017. május 21., vasárnap

Sok az üröm az örömben

Dübörög a román gazdaság, a nemzetközi hitelezők felfelé módosították Románia növekedési kilátásait – ilyen és ehhez hasonló szalagcímeket láthattak mindazok, akik az elmúlt időszakban figyelemmel követték a romániai sajtóhíreket.

Molnár Judit 2017. május 21., vasárnap

Az azonosság útvesztői

 Amikor a 90-es években végre rábólintottak a jogtalanul elvett ingatlanok visszaszolgáltatásának megkezdésére, akkor derült ki, hogy az államosításnak nevezett bosszúálló szabadrablás esetleges jóvátételének legnagyobb akadálya tudatlanság.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Anyanyelv, idegen nyelv, hivatalos nyelv

Több kedvező, az erdélyi magyarok komfort- és otthonosságérzetét növelő fejlemény is történt ...

Balogh Levente: Erdély torz ünnepe

Akár még örülhetnénk is, hogy egy román honatya fölvetette: törvényben kellene rögzíteni, ...

Molnár Judit: Hírérték

Egy ideje már nem sokat kell magyarázni azt, hogy felfordult a világ. Tudjuk, felfordult, de nagyon. Naponta halljuk a szörnyűnél ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS