Molnár Judit

2017. május 31., 07:08

Megható szokásjogvédelem

Szívmelengető élményem volt egyik nap: mélyen meghatott, milyen szépen, pontosan őrzik az emberek a szokásokat, ragaszkodnak a szokásjoghoz.

Igen, ez ad erőt a még előttünk álló évek leéléséhez, a tudat, hogy megmarad valami az általunk ismert hétköznapokból. Nem is valami elhanyagolható jelenség, hanem már-már a lényeg. A lényegünk, bocsánat, a többségünk lényege.

A megszokott útvonalamon egyszerre felbukkant előttem egy árok. Nem túl mély, nem is túl nagy, épp akkora, amekkorát egy fél nap alatt simán létre lehet hozni. Előző nap ugyanis nem volt sehol. Az élményt nem maga az árok adta, hisz szülővárosomban a lehetetlennél lehetetlenebb helyeken díszelegnek frissen kiásott, vagy már hetek óta ott áporodó árkok.

Az élményt az állandóság, az idő múlásával konokul dacoló hagyomány őrzése adta: az árok mélyén ugyanis egyetlen ember matarászott egy lapáttal, a felszínen pedig, szépen beosztva egymás közt a négy égtájat, négy másik nézett lefelé.

Igen, ez az! Ezt látom gyerekkorom óta, nemcsak itthon, de az ország más városaiban is. Jártam elég sok helyen, úgyhogy tapasztalatból beszélek. És az is fontos, hogy más táján a világnak viszont nem találkoztam ilyen észszerű munkamegosztással. Vagy nevezzem szakmai együttérzésnek, összetartozásnak, szolidaritásnak?!

Tulajdonképpen mindegy is, minek nevezzük, a lényeg az, hogy arra a bizonyos munkálatra felvett-kiküldött öttagú csapatból mindig csak egy dolgozzon, a többi nézze. Nem mennek el onnan, nincs az a fontos személyes vagy családi ügy, aminek intézése miatt lelépnének. Még a nyári hőségek keltette szomj sem tudja elmozdítani nézőhelyükről az öntudatos munkavállalókat, hisz a férfiember nem kisgyerek, aki rögtön nyűgös lesz, ha éhes vagy szomjas.

Nem, a férfi állja a sarat, bocsánat az árok szélét, és majd műszak után betelepszik a sörök mellé. De csakis akkor! Másnap már csak a kiásott árok volt a helyén, körbeszalagozva várt egy közelebbi vagy távolabbi napra, amikor az emberek majd visszatérnek és folytatják a négy plusz egy leosztású munkát, vagy befejezik és betömik.

Néhány napig nem történt semmi, aztán egyszer csak láttam, már majdnem betömték, újabb napok után le is aszfaltozták, és feloszlatták a piros-fehér kordont. Tudtam, hogy más utcában nem is kell sokat keresgélnem egy hasonló csapat után, könnyen rájuk lelek, ha esetleg meginogna a hitem a szokásjog védelmében. Még szerencse, hogy nem settenkedik az utcasaroknál ilyesfajta szerencsétlenség.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Vélemény
Balogh Levente: Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos ...

Pataky István: Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. ...

Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat