HIRDETÉS

Balogh Levente

2018. január 29., 23:10

Még egy biankó csekk

Talán nem csupán mi tartjuk furcsának, hogy csupán két nappal azt követően, hogy az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor – Porcsalmi Bálint ügyvezető elnököt idézve – úgy értékelt, a PSD–ALDE-koalíció harmadik kormányának programja olyan, mintha a mezőgazdasági minisztériumban írták volna két sör között, végül mégis azzal állt ki: az RMDSZ mégiscsak támogatni fogja a kormányt.

Mindezek után előfordulhat, hogy az RMDSZ vezetői, akik addig még nem ismerték a szöveget, a hétvégén sörözés közben kezdték el böngészni a programot, és bár az elején még ellenszenvesnek találták, a harmadik és a negyedik üveg között már egészen érdekesnek tűnt, az ötödik és a hatodik között pedig már egyenesen kitűnőnek és előremutatónak.

De tegyük félre az iróniát: bár az előző verzió sem zárható ki, mégis inkább arra tippelnénk, hogy az RMDSZ mérlegre helyezte a saját ígéreteit, illetve a koalícióval a 2016-os választást követően megkötött parlamenti támogatási megállapodást. Valamint azt is, hogy mire számíthatna a román ellenzéki pártok részéről abban az esetben, ha rájuk hallgat, és nem támogatja a kormányt.

Hogy a koalíció eddigi támogatásáért cserébe sok mindent nem kapott az RMDSZ – illetve az általa képviselt romániai magyar közösség –, ahhoz nehezen fér kétség. A differenciált érettségi és a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügye sorolható a legalább részben megvalósult célok közé, utóbbi esetben pedig semmilyen garancia nincs arra, hogy az ügy végül magyar szempontból kedvezően zárul.

A másik oldalon viszont ott van az ellenzék, amelynek pártjai az utóbbi időben legfeljebb a magyarellenes retorikában tűntek ki. Ezek után enyhén szólva is cinikus lépés volt Ludovic Orban liberális pártelnöktől, hogy a szavazás előtt még megpróbálta meggyőzni Kelement, hogy ennek ellenére az RMDSZ álljon melléjük.

Mindezek alapján arra tippelünk, hogy az RMDSZ a kormányprogram előzetes ócsárlásával megpróbált nagyobb tétben játszani, és a színfalak mögött a támogatásért cserébe érdemi előrelépésre vonatkozó ígéreteket kísérelt meg kicsikarni a koalíció vezetőiből a számára fontos témákban. Kérdéses azonban, hogy ha valóban így történt, milyen garanciák léteznek arra nézvést, hogy a koalíció az eddigiekhez képest kedvezőbben, nagyobb empátiával viszonyul a magyar igényekhez. Abban ugyanakkor igaza van Kelemen Hunornak, hogy a koalíció hivatalosan többségben van, hiszen tízzel több törvényhozóval rendelkezik, mint a kormány megszavazásához szükséges minimális létszám.

Viszont éppen emiatt nem lett volna kötelező nyíltan felsorakozni a kabinet mellé. Persze a politikai és gazdasági stabilitás sem utolsó szempont, de ebben az esetben a szövetség akár semleges álláspontra is helyezkedhetett volna. Például közölhették volna, hogy nincs kötelező irányvonal, minden RMDSZ-es képviselő és szenátor úgy szavazhat, ahogy a lelkiismerete diktálja. Nem ezt tették, ehelyett ismét csak egyértelműen beálltak a kormány mögé, gyakorlatilag újabb biankó csekket állítva ki ezzel a koalíció számára – miközben az elmúlt hónapok példája alapján bizonytalan, milyen hosszú életű lesz Dăncilă a kormány élén.

Csak remélni tudjuk, hogy tényleg megérte. És nem csupán egy szűk kör, hanem a romániai magyar közösség egésze számára.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. január 28., vasárnap

Revideálás vagy jópofáskodás?

Nehéz eldönteni, a román szociáldemokratáknak szánt üzenetnek vagy egyszerűen jópofáskodó beszólásnak szánta Kelemen Hunor a leendő bukaresti kormány programjáról tett gúnyos kijelentését.

Balogh Levente 2018. január 26., péntek

Ráérős kormányalakítás

Mintha egy kis zavar támadt volna a kormánykoalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párton (PSD) belül azt követően, hogy Liviu Dragnea pártelnök alig több mint fél éven belül a párt második renitenskedő miniszterelnökét is megbuktatta.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. január 24., szerda

Autonomista tűzoltás és pótcselekvés

Csupán bő két hétnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy erdélyi magyar politikai szereplő alátámassza azokat a véleményeket-félelmeket, melyek szerint a hárompárti közös autonómianyilatkozat csupán egy újabb hangzatos, ám érdemi tartalom után üvöltő megnyilatkozás.

Rostás Szabolcs 2018. január 23., kedd

MeToo: csend és csőd

Sokak számára bevallottan csalódást okozott, hogy az enyhe túlzással világméretűnek nevezhető #MeToo-kampány kirobbanása óta eltelt közel négy hónap alatt az erdélyi magyar társadalmat nemigen „mozgatta meg” a szexuális zaklatások ellen fellépő mozgalom.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. január 21., vasárnap

Lépésszámcél szociálliberális módra

Egyet előre, egyet hátra – írtuk néhány nappal ezelőtt.

2018. január 21., vasárnap

A nyelv a legfontosabb

A szilveszteri marosvásárhelyi – csapnivaló fordítással született – nyelvi idiótaságnak meglehetősen nagy volt a sajtóvisszhangja.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. január 19., péntek

De mi lesz az akasztással?

A romániai valóságot nem, vagy csak hiányosan ismerő szemlélő számára akár még példaértékűnek is tűnhet, hogy Mihai Tudose volt miniszterelnöknek csupán néhány nappal azt követően már le is kellett mondania, hogy egy televíziós műsorban úgy nyilatkozott az autonómia kapcsán: ugyanaz az álláspontja, mint amikor korábban szé

Kiss Judit 2018. január 17., szerda

Okostelefonok és digitális bennszülöttek

Nem lep meg már senkit, hogy rendületlenül, gombamód szaporodnak a közoktatást érintő módosítások, hiszen így van ez évek-évtizedek óta.

Rostás Szabolcs 2018. január 16., kedd

Dâmboviţa-parti víziótlanság

Vajon hány politikai öngyilkossági kísérletet képes túlélni egy politikai alakulat? Meddig teheti kockára büntetlenül a saját hitelét a választói előtt egy olyan párt, amely nem is olyan rég, tizenhárom hónappal ezelőtt simán megnyerte a parlamenti választásokat?

Balogh Levente 2018. január 15., hétfő

Belviszály újratöltve

„Most tehát itt van a régi-új, áramvonalas második Dragnea-kormány, amely a miniszterelnök ígérete szerint engedelmesen végrehajtja majd a pártelnök minden utasítását. Legalábbis addig, amíg elődjéhez hasonlóan Tudose rá nem kap a hatalom ízére” – írtuk tavaly júniusban.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Revideálás vagy jópofáskodás?

Nehéz eldönteni, a román szociáldemokratáknak szánt üzenetnek vagy egyszerűen jópofáskodó ...

Balogh Levente: Ráérős kormányalakítás

Mintha egy kis zavar támadt volna a kormánykoalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párton (PSD) ...

Páva Adorján: Autonomista tűzoltás és pótcselekvés

Csupán bő két hétnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy erdélyi magyar politikai szereplő alátámassza azokat ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS