Balogh Levente

2018. január 29., 23:10

Még egy biankó csekk

Talán nem csupán mi tartjuk furcsának, hogy csupán két nappal azt követően, hogy az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor – Porcsalmi Bálint ügyvezető elnököt idézve – úgy értékelt, a PSD–ALDE-koalíció harmadik kormányának programja olyan, mintha a mezőgazdasági minisztériumban írták volna két sör között, végül mégis azzal állt ki: az RMDSZ mégiscsak támogatni fogja a kormányt.

Mindezek után előfordulhat, hogy az RMDSZ vezetői, akik addig még nem ismerték a szöveget, a hétvégén sörözés közben kezdték el böngészni a programot, és bár az elején még ellenszenvesnek találták, a harmadik és a negyedik üveg között már egészen érdekesnek tűnt, az ötödik és a hatodik között pedig már egyenesen kitűnőnek és előremutatónak.

De tegyük félre az iróniát: bár az előző verzió sem zárható ki, mégis inkább arra tippelnénk, hogy az RMDSZ mérlegre helyezte a saját ígéreteit, illetve a koalícióval a 2016-os választást követően megkötött parlamenti támogatási megállapodást. Valamint azt is, hogy mire számíthatna a román ellenzéki pártok részéről abban az esetben, ha rájuk hallgat, és nem támogatja a kormányt.

Hogy a koalíció eddigi támogatásáért cserébe sok mindent nem kapott az RMDSZ – illetve az általa képviselt romániai magyar közösség –, ahhoz nehezen fér kétség. A differenciált érettségi és a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügye sorolható a legalább részben megvalósult célok közé, utóbbi esetben pedig semmilyen garancia nincs arra, hogy az ügy végül magyar szempontból kedvezően zárul.

A másik oldalon viszont ott van az ellenzék, amelynek pártjai az utóbbi időben legfeljebb a magyarellenes retorikában tűntek ki. Ezek után enyhén szólva is cinikus lépés volt Ludovic Orban liberális pártelnöktől, hogy a szavazás előtt még megpróbálta meggyőzni Kelement, hogy ennek ellenére az RMDSZ álljon melléjük.

Mindezek alapján arra tippelünk, hogy az RMDSZ a kormányprogram előzetes ócsárlásával megpróbált nagyobb tétben játszani, és a színfalak mögött a támogatásért cserébe érdemi előrelépésre vonatkozó ígéreteket kísérelt meg kicsikarni a koalíció vezetőiből a számára fontos témákban. Kérdéses azonban, hogy ha valóban így történt, milyen garanciák léteznek arra nézvést, hogy a koalíció az eddigiekhez képest kedvezőbben, nagyobb empátiával viszonyul a magyar igényekhez. Abban ugyanakkor igaza van Kelemen Hunornak, hogy a koalíció hivatalosan többségben van, hiszen tízzel több törvényhozóval rendelkezik, mint a kormány megszavazásához szükséges minimális létszám.

Viszont éppen emiatt nem lett volna kötelező nyíltan felsorakozni a kabinet mellé. Persze a politikai és gazdasági stabilitás sem utolsó szempont, de ebben az esetben a szövetség akár semleges álláspontra is helyezkedhetett volna. Például közölhették volna, hogy nincs kötelező irányvonal, minden RMDSZ-es képviselő és szenátor úgy szavazhat, ahogy a lelkiismerete diktálja. Nem ezt tették, ehelyett ismét csak egyértelműen beálltak a kormány mögé, gyakorlatilag újabb biankó csekket állítva ki ezzel a koalíció számára – miközben az elmúlt hónapok példája alapján bizonytalan, milyen hosszú életű lesz Dăncilă a kormány élén.

Csak remélni tudjuk, hogy tényleg megérte. És nem csupán egy szűk kör, hanem a romániai magyar közösség egésze számára.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Hallgassa online rádióinkat