Átment a Dăncilă-kormány, hivatalába léphet Románia első női miniszterelnöke

Krónika 2018. január 29., 17:46 utolsó módosítás: 2018. január 29., 22:30

Bizalmat szavazott a bukaresti parlament a Viorica Dăncilă vezette új kormánynak, ezáltal miniszterei esküjének letétele után hivatalába léphet az ország első női miniszterelnöke vezette balliberális kabinet.

Liviu Dragnea PSD-elnök árnyékában kezdi meg tevékenységét a Viorica Dăncilă vezette kormány is Fotó: Agerpres/Grigore Popescu

A hétfő délutáni szavazáson az új kormány 282 szavazatot kapott a jelen lévő szenátoroktól és képviselőktől, a kormánylakításhoz legkevesebb 233 voksra volt szükség. 136-an az új kabinet ellen szavaztak, ugyanakkor egyetlen tartózkodást jegyeztek. Mint ismert, a balliberális kabinet struktúrája nem változott a tisztségéről két héttel ezelőtt lemondott Mihai Tudose irányította kormányéhoz képest, a huszonhét miniszter közül azonban tizenhatot lecseréltek a hatalmon lévő szociáldemokraták (PSD), akik fél év leforgása alatt a második kormányfőjüket buktatták meg. 

A parlamenti szavazást megelőző beszédében a kijelölt kormányfő elmondta: az ország fő kérdéseiben és a nemzet érdekében hajlandó minden politikai erővel párbeszédet folytatni, Románia elnökét is beleértve, „feltéve, ha a párbeszéd civilizált hangvételű.” Viorica Dăncilă közölte, kizárólag a választott tisztségviselők, a többségi koalíció vonhatja felelősségre döntései időszerűségéért az új kormányt.

Amíg én miniszterelnök leszek, egyetlen intézmény, egyetlen egy hatalmi központ se fogja többé megmondani a kormánynak, hogy mi a teendője” – szögezte le a parlament plénuma előtt felszólaló Viorica Dăncilă.

A politikus – aki nyolc éven át tevékenykedett a PSD európai parlamenti képviselőjeként – közölte, mandátuma során azt a célt fogja követni, hogy 2020-ra Románia az Európai Unió legerősebb gazdaságai rangsorának első felében legyen, hogy ily módon a fiatalok ne hagyják el az országot, akik pedig elmentek, azok tervezzék a hazatérést.

Liviu Dragnea, a képviselőház és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke beszédében úgy vélekedett, a kormánynak európai szellemben, de a román nép érdekében kell vezetnie az országot.

„Románia szuverén ország és valamennyiünknek kötelessége ezt a szuverenitást megvédeni. Azért mondom ezt, mert a szuverenitás nem annyira politikai vagy gazdasági kategória, mint inkább egy lelkiállapot. Ennek a kormánynak az a feladata, hogy gazdasági eredményeket érjen el, növelje a polgárok jövedelmeit és a beruházások mértékét, de ugyanakkor megtartsa a szuverenitást, azaz a független gondolkodást, a foganatosított intézkedések nemzeti jellegét” – hangsúlyozta Dragnea. A PSD elnöke szerint a kormánynak célként kell kezelnie a beruházásokat.

„Ma nincs tervezés, nincsenek nagy projektek, és jövőképe sincs Romániának. Csak idővesztegetés, az ország fejlődése szempontjából pedig mellékes minden olyan vita, amely a hatalom megszerzéséért folyik a kormánykoalíció és az ellenzék között” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök a Dăncilă-kabinet beiktatásának vitáján. 

Elmondta: az RMDSZ képviselői és szenátorai adnak még egy esélyt a kormánykoalíciónak – nemcsak azért, mert a PSD-ALDE nyerte a parlamenti választásokat, és az ő felelőssége a kormányzás, hanem azért is, mert a nehéz időkben is eltökélt szándéka volt őszinte párbeszédet folytatni a szövetséggel.

„A PSD vezetőjének volt bátorsága elhatárolódni annak a kollégájának a kijelentésétől, aki bevezette volna a halálbüntetést és fellógatta volna azokat, akik nem értenek vele egyet. A többi párt vezetőjének részéről mai napig mély a csend” – nyomatékosított Kelemen Hunor.

A kormányprogram egyes fejezeteit jónak, másokat sekélyesnek és felszínesnek nevezte a szövetségi elnök, de a kormány tagjairól nem kívánt véleményt alkotni. Kelemen egyébként napirend előtti felszólalásában megemlékezett Verestóy Attiláról, az RMDSZ múlt héten elhunyt szenátoráról.

Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője azt kérte hétfőn a parlament plénumától, hogy ne szavazza meg a kormány beiktatását. „Ha ön büszke nő, akkor azért kellene imádkoznia, hogy ne iktassák be ezt a kormányt, mert Liviu Dragnea Călin Popescu-Tăriceanu közvetítésével megüzente tegnap, hogy ön nem igazi miniszterelnök lesz, hanem egy adminisztrátor, s az is csak korlátozott jogkörökkel. Egy olyan személy, aki mások parancsait teljesíti. Ez a legsúlyosabb alkotmányos támadás a miniszterelnöki jogkör ellen, és ha a nép választottjainak erejét akarják birtokolni, akkor ne szavazzák meg ennek a kormánynak a beiktatását” – jelentette ki a szónoki pulpitusnál az ellenzéki politikus, aki szerint Viorica Dăncilă kinevezése kizárólag Liviu Dragnea személyes érdekeit szolgálja.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat