Balogh Levente

2019. március 12., 09:35

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Miközben Marosvásárhelyen a magyarok – immár az Európai Unió bírósága által a nemzeti régiók kiemelt finanszírozását célzó polgári kezdeményezés ügyében hozott kedvező ítélet által is felvillanyozva – ismét csak hitet tettek az autonómia mellett, addig a román hatóságoknak nem futotta többre annál az ócska és szánalmas provokációnál, hogy a Székely vértanúk emlékműve körül kirakott, a székely zászlón szereplő csillaghoz hasonló alakzatot oktogonná alakíttassák, és levétessék a feliratot a székely vértanúk kútjáról.

A marosvásárhelyi önkormányzat román illetékeseinek „csillagászkodása” tökéletes látlelet arról, hogyan viszonyulnak a román hatóságok a magyarokhoz: még a jelenlétünk látható bizonyítékait is megpróbálják tűzzel-vassal, vagy ha kell, vakolókanállal eltüntetni, nehogy már egyrészt „vizuális sérelem” essen az egységes, tisztán román nemzetállam mítoszán, másrészt hogy nehogy már jól érezzük magunkat a saját szülőföldünkön.

Ugyanakkor saját gyengeségüket is elárulják: mennyire tisztelhet bárki is egy olyan államot, amelynek a hatóságait ilyen elemi szintű rettegés tölti el egy nemzeti közösség jelképei láttán?
Mindazonáltal az érem másik oldalán ott van az autonómiaküzdelem terén elért részsiker, az uniós bíróság ítélete. Azért nevezzük részsikernek, mert ez még csupán megnyitja a lehetőséget, hogy egyáltalán elinduljunk egy igencsak nehéznek és göröngyösnek ígérkező úton: hogy EU-szerte összegyűjtsünk egymillió támogató aláírást, hogy az Európai Bizottság egyáltalán rákényszeríthető legyen arra, hogy érdemben foglalkozzék a nemzeti – vagyis többek között a kisebbségi közösségek által többségben lakott régiók – különleges támogatásával.

Ha ezúttal is sikerül mozgósítani az uniós tagállamokban élő kisebbségi sorstársakat, és összejön az egymillió aláírás, mint a kisebbségek jogállásának uniós szintű szabályozását követelő Minority SafePack esetében, az még mindig csak egy újabb állomás lesz a harcban. Hiszen az ügy már eleve azért került bíróság elé, mert az EU kormányának is nevezett Bizottság úgy ódzkodik a kisebbségi ügyektől, mint az egyszeri primitív román hivatali hátramozdító a magyar vagy a székely zászlótól, és kézzel-lábbal próbál elzárkózni attól, hogy foglalkoznia kelljen velük. Ezért a kezét már előre feltartva csak annyit mond, hogy a kisebbségi ügy tagállami hatáskör.

A tagállamok aztán saját hatáskörben „rendezik” is az ügyet, ha már nem kell a brüsszeli illetékesek dorgálásaitól tartaniuk – rendszerint nagyjából úgy, ahogy azt most is láthattuk a marosvásárhelyi román illetékesek részéről.

Egyébként Székely Nemzeti Tanács által elindított ügy kapcsán máris dicséretes, hogy az összes magyar politikai szervezet jelezte: segíteni kíván az aláírásgyűjtésben, beleértve az RMDSZ-t is. Az ugyanakkor éppen hogy csökkentheti a brüsszeli érdekérvényesítő képességeinket, hogy a jelek szerint búcsút mondhatunk a három erdélyi magyar EP-képviselői hely egyikének, miután az RMDSZ legfeljebb biodíszletként hajlandó a másik két párt jelöltjeit fölvenni a választási listájára, a magyar szavazatok maximalizálására, és a három mandátum megtartására legalább esélyt teremtő koalíciót pedig azzal utasítja el, hogy „nem adja fel az identitását”. Holott az RMDSZ listájára való „feliratkozás” a többi párttól követelné meg az identitás feladását. Meg aztán miért szavaznának az RMDSZ-listára a többi párt szimpatizánsai, ha az ő jelöltjüknek esélye sincs bejutni?

A követendő példa tehát az újabb uniós szintű erdélyi magyar jogalkotási kezdeményezés kapcsán – legalább az ígéretek szintjén – kialakult összefogás kellene hogy legyen. A közös ügyek akadályozását pedig hagyjuk meg a román „csillagászoknak”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Vélemény
Pataky István: Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. ...

Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Hallgassa online rádióinkat