Bálint Eszter

2018. január 21., 22:41

Lépésszámcél szociálliberális módra

Egyet előre, egyet hátra – írtuk néhány nappal ezelőtt annak kapcsán, hogy életbe lépett ugyan a romániai vállalkozások által rég várt „megelőzési” törvény, amelynek lényege, hogy az ellenőrző szervek nem bírságolhatják a cégeket tetemes összegekre már az első kihágásnál, ám a tavalyi év végén a szociálliberális kabinet elfogadott egy olyan sürgősségi kormányrendeletet, ami a bírság vagy elkobzott javak értéke 15 százalékának megfelelő jutalékot helyez kilátásba az adóellenőröknek – magyarán érdekeltek lesznek abban, hogy a kákán is csomót keressenek.

A helyzet visszásságát pedig csak fokozza, hogy miközben a bónuszokat biztosító jogszabály hatályban van, a prevenciós törvény nincs, mivel alkalmazási módszertan nélkül nem lehet tudni, hogy mire is vonatkozik.

Nem csoda tehát, hogy a vállalkozói szféra aggodalommal tekint a 2018-as évre már csak azért sem, mert még egy sor olyan módosítást hozott a Tudose-kabinet fiskális forradalma, amelyek hatásait egyelőre csak sejtjük, de még hónapoknak kell eltelniük, hogy pontosan lássuk, hány lépést tettek előre és hányat hátra. (Hajlamosak vagyunk előre azt hinni, hogy abban az esetben, ha semmi sem változik, akkor a hátrafele tett lépések száma meghaladja majd a jótékony hatásúakét.)

Mint a tavalyi év végén láthattuk, a fiskális forradalomnak már a híre is történelmi mélypontra taszította a lejt az euróhoz képest, az infláció szárnyalásával vállvetve pedig rég látott magasságokba repítette az irányadó bankközi kamatlábat, a ROBOR-t, nem kevés fejtörést okozva a bankhitellel rendelkezőknek, s ezt csak tetézte, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) az idei év elején alapkamatot emelt. Ezt a korántsem derűs állást most megfejelte a kormányválság, és pénteken újabb rekordot döntött a referencia-árfolyama.

Egy év alatt a harmadik miniszterelnök alakíthat kormányt. Hogy meddig kormányozhat Viorica Dăncilă és csapata, nehéz lenne megjósolni. Egyelőre úgy tűnik, Liviu Dragnea hű emberéről van szó, de az előző két jelölés kapcsán is ezt gondoltuk, hiszen őket még ráadásul személyesen a PSD-elnök nevesítette. Mindenesetre kénytelenek vagyunk elismerni, hogy jól döntött Klaus Johannis államfő, amikor elfogadta a jelölést, és nem húzta tovább a politikai válságot, így is elég kárt okozott, és okozhat még az elkövetkező napokban, az ellenzék pedig semmilyen reális alternatívát nem tud felmutatni, ráadásul a felmérésekben azt követően is a PSD–ALDE-koalíció a nyerő, hogy hét hónap alatt kétszer buktatták meg saját kormányukat.

Hogy milyen tervekkel lát hozzá a kormányzáshoz a harmadik szociálliberális kormány, illetve miniszterelnöke, vagyis Liviu Dragnea változtat-e korábbi elképzelésein, vagy sem, nem tudhatjuk. Tény viszont, hogy Mihai Tudose programja drasztikus módosításokat tartalmazott a Grindeanu-kabinet beiktatásakor a parlament által is elfogadott kormányprogramhoz képest.

Lássuk, ezúttal hogy alakul a lépésszámcél, hány lépést terveznek előre, és hányat hátra. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
2018. január 21., vasárnap

A nyelv a legfontosabb

A szilveszteri marosvásárhelyi – csapnivaló fordítással született – nyelvi idiótaságnak meglehetősen nagy volt a sajtóvisszhangja.

Balogh Levente 2018. január 19., péntek

De mi lesz az akasztással?

A romániai valóságot nem, vagy csak hiányosan ismerő szemlélő számára akár még példaértékűnek is tűnhet, hogy Mihai Tudose volt miniszterelnöknek csupán néhány nappal azt követően már le is kellett mondania, hogy egy televíziós műsorban úgy nyilatkozott az autonómia kapcsán: ugyanaz az álláspontja, mint amikor korábban szé

Kiss Judit 2018. január 17., szerda

Okostelefonok és digitális bennszülöttek

Nem lep meg már senkit, hogy rendületlenül, gombamód szaporodnak a közoktatást érintő módosítások, hiszen így van ez évek-évtizedek óta.

Rostás Szabolcs 2018. január 16., kedd

Dâmboviţa-parti víziótlanság

Vajon hány politikai öngyilkossági kísérletet képes túlélni egy politikai alakulat? Meddig teheti kockára büntetlenül a saját hitelét a választói előtt egy olyan párt, amely nem is olyan rég, tizenhárom hónappal ezelőtt simán megnyerte a parlamenti választásokat?

Balogh Levente 2018. január 15., hétfő

Belviszály újratöltve

„Most tehát itt van a régi-új, áramvonalas második Dragnea-kormány, amely a miniszterelnök ígérete szerint engedelmesen végrehajtja majd a pártelnök minden utasítását. Legalábbis addig, amíg elődjéhez hasonlóan Tudose rá nem kap a hatalom ízére” – írtuk tavaly júniusban.

Rostás Szabolcs 2018. január 14., vasárnap

Centenáriumi üzenet

Nem tudom, készült-e leltár valahol arról, hányszor sértették, alázták meg román közméltóságok az erdélyi magyarokat az elmúlt közel három évtized során. Korábbra azért ne nyúljunk vissza, mert a kommunizmus idején ugye kisebbségi kérdés egyszerűen nem létezett.

Balogh Levente 2018. január 12., péntek

Autonómiaküzdelem mindenki ellen

Az unalomig ismert szövegektől a némi újszerűséggel is bíró felvetésekig fedték le a palettát a román pártok reakciói arra, hogy a három erdélyi magyar párt elnöke közös állásfoglalást írt alá arról, hogy egyeztetik az autonómiaelképzeléseiket.

Páva Adorján 2018. január 10., szerda

Megvezetett, de boldog autótulajdonosok

A legijesztőbb becsléseket is felülmúlja az országba hozott használt személygépkocsik száma: 2017 első tíz hónapjában 600 ezer, külföldről származó autót írattak forgalomba Romániában.

Kiss Judit 2018. január 09., kedd

Harmóniateremtő vallásszabadság

Sokszor elhangzik mostanában, hogy a kereszténység kisebbségi vallássá válhat Európában, valamint az is, hogy a magyarság kisebbségnek tekinthető a nagyobb népek tengerében.

Rostás Szabolcs 2018. január 08., hétfő

Kolozsvári emlékeztető

Kétségtelenül előrelépésnek tekinthető az erdélyi magyar politikai alakulatok vezetőinek autonómiaügyben szentesített állásfoglalása.

Vélemény
Balogh Levente: De mi lesz az akasztással?

A romániai valóságot nem, vagy csak hiányosan ismerő szemlélő számára akár még példaértékűnek ...

Kiss Judit: Okostelefonok és digitális bennszülöttek

Nem lep meg már senkit, hogy rendületlenül, gombamód szaporodnak a közoktatást érintő módosítások, ...

Rostás Szabolcs: Dâmboviţa-parti víziótlanság

Vajon hány politikai öngyilkossági kísérletet képes túlélni egy politikai alakulat? Meddig teheti ...

Hallgassa online rádióinkat