Balogh Levente

2017. október 16., 22:44

Kurz új világa

Ha földrengésszerűnek nem is nevezhető az ausztriai választásokat az előzetes felméréseket beigazolva megnyerő Sebastian Kurz vezette Néppárt győzelme, annyi bizonyosnak tűnik, hogy „sógorainknál” az eddigihez képest gyökeresen új stílusú kormányzás jöhet.

Már amennyiben a koalíciós tárgyalások során Kurz betartja előzetes ígéretét, és nem törekszik arra, hogy folytassa a második világháború utáni időszakban több évtizedes hagyományt jelentő nagykoalíciós kormányzást a most igencsak leszerepelt szociáldemokratákkal.

Elemzők szerint erre már csak azért is kicsi az esély, mert a közös kormányzás ugyan nem járt katasztrofális gazdasági eredményekkel, de a kampány egyik legfőbb témájává vált bevándorlás kérdésében éles ellentét alakult ki a konzervatívok és a szociáldemokraták között, olyannyira, hogy a most nagyjából a szociáldemokratákkal azonos eredményt elért, radikális – néhol túlzóan egyenesen szélsőjobbnak bélyegzett – Szabadságpárt meg is vádolta Kurzot, hogy „lenyúlta” a választási jelszavaikat.

És bár a bevándorlási válság Ausztriát nem érintette annyira súlyosan, mint Magyarországot vagy Németországot, Kurz jól ráérzett, hogy az osztrák polgárok – már csak az elmúlt években Nyugat-Európában szélsőséges iszlamisták által elkövetett terrortámadások miatt és az országban máris jelentős számban jelen levő muzulmán bevándorló miatt is – félnek attól, hogy még több közel-keleti vagy afrikai, az európaitól gyökeresen eltérő kulturális és szocializációs háttérrel rendelkező bevándorló érkezzen az országba, ráadásul nagyrészt ellenőrizetlenül.

Kurz győzelméhez nagymértékben hozzájárulhatott, hogy sikerült meggyőznie az eddigi, „langyos” kormányzással elégedetlen polgárok jelentős részét arról, hogy ő képviseli a fiatalos lendületet és a szükséges változást. Előbbi hiteles is, hiszen mindössze 31 éves, tehát rekordfiatalon lehet kormányfő, és megnyerő modora, illetve külseje a Néppárt átfazonírozása nyomán azt is el tudta hitetni, hogy valóban újfajta politikát képvisel – annak ellenére, hogy tulajdonképpen az establishment része ő maga is.

A szociáldemokratákat már előző vezetőjük és kancellárjuk, Werner Faymann „eltemette”, mivel a migrációs válság kapcsán a pc-jelszavak hangoztatásán és Magyarország, illetve a magyar kormányfő pocskondiázásán kívül másra nemigen volt képes – aztán amikor feltűnt, hogy tényleg nagy a baj, és a polgárok tényleg és jogosan aggódnak, akkor a határra tervezett kerítést képes volt szárnyakkal ellátott kapuként megnevezni.

A Szabadságpárt mostani sikere után, azzal, hogy csupán néhány tized százalék a különbség a szociáldemokraták és az ő támogatottsága között, ismét nyeregben érezheti magát, és amennyiben Kurz valóban letesz a szocdemekkel való együttműködés folytatásáról, akkor komoly az esély arra, hogy ismét kormánytényezővé váljon.

A jelenlegi eredmény fényében ez tulajdonképpen természetes lenne, hiszen az azt tükrözi, hogy az osztrák polgárok többsége a jobboldali fordulatra szavazott, zömük a kevésbé radikális, de mindenképpen határozott fellépést támogatja a bevándorlás észszerű szabályozása és az európai identitás megóvásának ügyében.

Hogy az ő, valamint az osztrák választási eredményt szintén kedvezőnek tekintő, mert irányukban empatikusabb kormányzásban és szorosabb együttműködésben reménykedő közép-európai országok – főleg a visegrádi csoport tagjai – várakozásaik mennyire igazolódnak be, az majd annak nyomán dől el, hogyan végződnek a koalíciós tárgyalások, és hogyan lesz képes Kurz az első vonalban, első számú vezetőként megküzdeni a felmerülő problémákkal.

Jelenleg sokan bíznak benne – és nem csupán Ausztriában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2017. október 16., hétfő

Szocdemek önsorsrontása

A szocdemek népszerűségvesztésén túlmenően a rövid politikai válság első számú haszonélvezője tehát a jobbközép államfő, aki potenciális baloldali ellenjelölt hiányában várhatóan gond nélkül újrázhat a 2019-es elnökválasztáson.

Balogh Levente 2017. október 13., péntek

Katalán dilemmák, spanyol válaszok

Puigdemont és katalán függetlenségpárti társai nehezen jöhetnek ki jól ebből a helyzetből, mivel a függetlenség kikiáltásával sokra nem mennének, azt ugyanis senki sem ismerné el.

Páva Adorján 2017. október 12., csütörtök

Csapatépítő tréning

Nagyot fordult szűk két év alatt a futballvilág a magyar szurkolókkal: miközben 2015 novemberében milliók ünnepelték válogatott kedvenceikkel együtt az ősidők óta várt Európa-bajnoki szereplés kiharcolását, a drukkerek most a játékosok kifütyülésével vettek búcsút a kudarcos világbajnoki selejtezősorozattól.

Kiss Judit 2017. október 11., szerda

Az egy főre eső rossz hírek

Ha csak találomra olvas bele valaki a hazai portálok kínálatába, lapozza fel az újságokat, naponta értesülhet arról, mi minden nem működik zökkenőmentesen az egészségügyben (sem).

Rostás Szabolcs 2017. október 10., kedd

Száz nap homály

Száz nappal a beiktatását követően egyszerűen katasztrofális a Mihai Tudose vezette kormány tevékenységének a mérlege, és mindezt a hatalmon lévő szociáldemokraták (PSD) „házi közvélemény-kutatójának” számító Avangarde felmérése is bizonyítja.

Bálint Eszter 2017. október 09., hétfő

A romániai oktatás állatorvosi csikója

Magyarán, továbbra is ott tartunk, hogy akár Ion Creangă gyermekkori emlékei esetében, egy archaikus szöveggel kínozzák a gyermekeket, és csodálkoznak azon, hogy aztán elmegy a kedvük az egésztől.

Balogh Levente 2017. október 06., péntek

Szájba verve

Jellegzetes kép 2017-ből a magát a kisebbségi jogok biztosítása szempontjából példaértékűnek hirdető Romániából.

Páva Adorján 2017. október 05., csütörtök

Erősítés Budapest és Bukarest között félúton

Végre alaperősítésben gondolkodnak a Budapest–Erdély–Bukarest-tengely közbülső részén: hosszú idő után a lehetséges együttműködésről egyeztettek hétfőn az RMDSZ, illetve az EMNP és az EMNT vezetői.

Kiss Judit 2017. október 04., szerda

Mikor nézhet tükörbe, miniszter úr?

Azt mondta hozzáértő és elhivatott tanügyminiszterünk a minap az egyetemi tanév megnyitóján, hogy ő márpedig nem tud nyugodtan tükörbe nézni addig, amíg nem teljesíti vállalt küldetését.

Molnár Judit 2017. október 04., szerda

Egy szófordulat mélyrétegei

Furcsa alak vagyok: ilyen sok idő után is még rá tudok csodálkozni az anyanyelvem rejtett kincseire.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Szocdemek önsorsrontása

A szocdemek népszerűségvesztésén túlmenően a rövid politikai válság első számú ...

Balogh Levente: Katalán dilemmák, spanyol válaszok

Puigdemont és katalán függetlenségpárti társai nehezen jöhetnek ki jól ebből a helyzetből, mivel ...

Páva Adorján: Csapatépítő tréning

Nagyot fordult szűk két év alatt a futballvilág a magyar szurkolókkal: miközben 2015 novemberében milliók ...

Hallgassa online rádióinkat