Bálint Eszter

2017. november 01., 23:35

Kósza ötletek politikája

Ember legyen a talpán, aki követni tudja a Tudose-kormány adópolitikai agymenéseit. Mert terveknek igen nehéz nevezni az elmúlt hónapokban egyre-másra felmerülő ötleteket.

A kívülálló számára inkább olyan, mintha a szociálliberális kabinet tagjai mindent rögtön a nyilvánosság elé tárnának, ami hirtelen átsiklik az agyukon. S nem egyszer ki is derült amúgy, hogy ilyen is van, és sem Mihai Tudose kormányfőnek, sem a gyeplőt igazgató Liviu Dragneának, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének nem volt tudomása egy-egy kósza elképzelésről.

Persze ők maguk is egyre-másra rukkolnak elő új gazdasági-pénzügyi módosítási tervekkel, amelyeket, ha tudnák, már másnap hatályba is léptetnének. Hogy csak az elmúlt egy-másfél hét termését említsük: munkabiztosítási hozzájárulásnak becézett szolidaritási adó, a társasági adó helyett üzleti forgalmi adó kivetése az egymillió eurósnál kisebb üzleti forgalmú cégekre, s nem olyan régi a társadalombiztosítási hozzájárulás befizetésének az alkalmazottakra történő, sokat vitatott átruházásának ötlete. Közben pedig már biztosra mondják, hogy januártól mégsem lesznek adómentesek a 2000 lejesnél kisebb fizetések, mint ahogyan a kormányprogramban ígérték.

Arra, hogy mi az oka a kapkodásnak, nem kell túl sok szót fecsérelni, hiszen mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a Dragneáék által a kampányban beígért, majd nagy garral törvénybe is foglalt fizetés- és nyugdíjemelésekre, adócsökkentésekre nincs költségvetési fedezet, s ha gyorsan ki nem találnak valamit, akkor januártól már az sem lesz elég ezek fedezésére, amit az infrastrukturális, illetve más beruházásoktól el lehet téríteni.

Ugyanakkor az is egyre biztosabb, hogy már a látszatát sem akarják kelteni annak, hogy egy fikarcnyi tisztelet is szorult volna beléjük, mással nem tudjuk magyarázni azt, hogy az érintettek bevonása nélkül döntenek a munkáltatók és munkavállalók zsebébe vágó kérdésekben, ha pedig valaki erre vagy az elhibázott elképzelésekre ráirányítja a figyelmet, vehemensen tagadnak, cáfolnak, s mantraként mondogatják: nem csökkennek a fizetések, nem nőnek az adók.

Arról, hogy valóban így lesz-e, inkább nem mondunk semmit, amíg nem látjuk feketén-fehéren, hogy végül milyen adópolitikai módosításokkal futunk neki az új évnek, sok ugyanis még a kérdőjel. Az eddigi tapasztalatokból kiindulva viszont annyit meg merünk kockáztatni, hogy tejjel-mézzel folyó Kánaánra talán mégiscsak jobb nem számítani.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. május 14., kedd

Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási szövetségessel, aki egyetemistaként Gheorghe Funar környezetében kóstolt bele a politikába, majd egyszer csak a miniszterelnöki székben landolt.

Balogh Levente 2019. május 13., hétfő

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a posztkommunista elitet.

Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Vélemény
Pataky István: Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási ...

Balogh Levente: Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb ...

Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...