Rostás Szabolcs

2018. június 19., 13:33

Korrupció, vadászat, hosszútávfutás

A feje tetejére állította a román belpolitikát az alkotmánybíróság döntése, amely szerint Klaus Johannis államfő köteles eleget tenni az igazságügy-miniszter kezdeményezésének, és le kell váltania a korrupcióellenes főügyészt.

Számos korábbi határozatához hasonlóan a taláros testület ezúttal is bírálatok kereszttüzébe került, sokan vádolják ezúttal is részrehajlással az alkotmánybírákat, akárcsak például 2012-ben, amikor helybenhagyták a Traian Băsescu államfő másodszori megbuktatását célzó népszavazás érvénytelenségét.

A mostani döntés nemcsak az alkotmányos természetű jogi konfliktusok terén kevésbé jártas laikusok, hanem az alkotmányjogászok számára is érthetetlennek tűnik. Elég nehezen lehet megmagyarázni ugyanis, miként lehet nagyobb súlya adott kérdésben az igazságügy-miniszternek, mint a bírák és ügyészek érdekeit képviselő legfelsőbb igazságszolgáltatási tanácsnak, nem beszélve az államelnökről. Sok szakértő – köztük a Krónikának nyilatkozó tekintélyes alkotmányjogász, Ioan Stanomir – amondó, hogy az alkotmánybíróság döntése elhibázott, a taláros testület legitimitása megkopott, hitele szertefoszlott, ezért elérkezett az ideje az összetétele kiválasztási módja újragondolásának.

Tény, hogy a romániai alkotmánybíróság megítélése jelen pillanatban csapnivaló, és a talárosok egyáltalán nem iparkodnak megtépázott arculatuk javítására. Kifejezetten árt a testület nimbuszának Petre Lăzăroiu színre lépése is, amelynek során az alkotmánybíró úgy próbálja nyomásgyakorlással hírbe hozni az elnöki hivatalt, hogy közben saját magáról állít ki elégtelen osztályzatot.

Önfeljelentésként is elkönyvelhető ugyanis az alkotmánybíróság tagjának beismerése, miszerint évekkel ezelőtt személyesen fordult Románia akkori környezetvédelmi miniszteréhez egy vadászház megvásárlása érdekében. Történetesen arról a Borbély László volt RMDSZ-es tárcavezetőről van szó, akit végül a törvényhozás kétszer is megmentett a bűnvádi eljárás – és vélhetően a börtönbüntetés – alól.

Lăzăroiu hiteles korrajzot tárt elénk a Romániában működő folyamatokról: közméltóságként derogált neki beállni a sorba a „halandók” közé, ő személyesen a miniszterhez folyamodott soron kívüli tájékoztatásért és szolgáltatásért. Mondani sem kell, hogy ez jobb helyeken jogtalan előnyszerzésnek minősül, és egyáltalán nem válik egy állami intézmény tagjának, különösen nem egy alkotmánybírónak a dicsőségére. Lăzăroiu önleleplezése is ráerősít arra, hogy nagyon hosszú időnek kell eltelnie a romániai korrupció felszámolásáig, ez a folyamat valóban nem sprintszám, hanem hosszútávfutás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2018. június 17., vasárnap

Már tudjuk, miért nem épülnek az autópályák

Talán sokak számára elcsépeltnek hat a romániai autópálya-építések témája, de a mindenkori kormányok valahogy mindig okot szolgáltatnak arra, hogy bíráló hangvételű publicisztikákban szerepeljenek csak a sztrádák.

Balogh Levente 2018. június 14., csütörtök

Az orosz vébé – vagy mindannyiunké?

Mire e sorokat kinyomtatják, és az olvasók elé kerülnek, a meglehetősen szokatlan, csütörtöki kezdés nyomán már mindenki tudni fogja, hogyan végződött az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitómeccse a házigazdák és Szaúd-Arábia között.

Páva Adorján 2018. június 13., szerda

Az anyanyelvhasználat kicsinyítő képzője

Előrelépéseket tartogat a kisebbségi anyanyelvhasználat terén az új közigazgatási törvénykönyv, amelynek tervezetét a héten fogadta el a szenátus, és a döntéshozó kamaraként eljáró képviselőház asztalára került.

Kiss Judit 2018. június 12., kedd

Alázó, megengedő tanügyi rendszerünk

Felháborító, hogy simán megtörténhet, ami a minap Kolozsváron: a halláskárosultak iskolájában a diákok éjszakai felügyeletével megbízott alkalmazott ököllel többször arcon ütötte, majd halálosan megfenyegette a bentlakó diáklányt.

Balogh Levente 2018. június 11., hétfő

Az idill vége

Már számon tartani is nehéz, hány nemzetközi konszenzust rúgott fel eddig Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerésétől az iráni atomalku felmondásán át legutóbbi, gazdasági jellegű húzásáig.

Rostás Szabolcs 2018. június 10., vasárnap

Román abszurd

Még szerencse, hogy Romániának van egy világklasszis teniszezője, aki hosszú ideje vezeti a világranglistát, és aki történetesen éppen az elmúlt hétvégén szerezte meg pályafutása első Grand Slam-trófeáját.

Balogh Levente 2018. június 09., szombat

Alkotmány, bíráskodás, politika

Kis túlzással azt mondhatnánk: Románia a tizenkilencmillió alkotmányjogász országává vált.

Rostás Szabolcs 2018. június 08., péntek

Trianon és valóság

Nem árt, ha már az elején tisztázzuk: a revízió, a határmódosítás témája nem tekinthető tabunak.

Kiss Judit 2018. június 06., szerda

Ördögi kör(forgás)

Bármennyire is elcsépeltnek, agyonhangsúlyozottnak tűnik, hogy milyen fontos a környezetvédelem, nem lehet eléggé hatékonyan felhívni rá a figyelmet.

Páva Adorján 2018. június 04., hétfő

A testet öltő feljelentő

Úgy látszik, Dan Tanasă is ember: bármennyire is képzett, sikeres magyarjelkép-vadász, ő is tud hibázni. Ugyanis a hivatásos feljelentő múlt héten olyan szívességet tett fogadott ellenségeinek, amelyet igazából csak megköszönni lehet neki.

Vélemény
Bálint Eszter: Már tudjuk, miért nem épülnek az autópályák

Talán sokak számára elcsépeltnek hat a romániai autópálya-építések témája, ...

Balogh Levente: Az orosz vébé – vagy mindannyiunké?

Mire e sorokat kinyomtatják, és az olvasók elé kerülnek, a meglehetősen szokatlan, csütörtöki kezdés ...

Páva Adorján: Az anyanyelvhasználat kicsinyítő képzője

Előrelépéseket tartogat a kisebbségi anyanyelvhasználat terén az új közigazgatási törvénykönyv, ...

Hallgassa online rádióinkat