Páva Adorján

2017. augusztus 03., 09:16

Korlátoltak játéka

Újabb érzékeny ponton vág egyet a megbízhatatlanságból immár többszörösen jelesre vizsgázó bukaresti kormány: csupán bő egy évvel a gyermeknevelési juttatások átszervezése után ismét hozzányúlnak a szülői támogatások rendszeréhez.

Meglehet, hogy a gyermekgondozási díj felső határának újbóli bevezetése keveseket érint, és a helyzet még a mostani tervek véghezvitele után is sokkal jobb lesz, mint amilyen 2016 júliusa (a jelenleg érvényben lévő törvény bevezetése) előtt volt, ám az újabb pálfordulás hűen tükrözi a szociálliberális döntéshozók körében egyre inkább eluralkodó fejetlenséget, zűrzavart.

Merthogy tavaly éppen a parlament legnagyobb frakcióját adó szociáldemokraták voltak azon kezdeményezés élharcosai, miszerint el kell törölni a gyed plafonját. Az akkori, 3400 lejes felső határ megszüntetése sok szülőt érintett, mint ahogy a fizetés 85 százalékát kitevő juttatás (egy helyett) kétéves folyósítása is nagy segítséget jelentett a babát vállalóknak. A PSD vezérei tavaly „a gyermekek és az ország jövőjének” védelmezőiként hadakoztak az intézkedés anyagi fedezetét hiányoló, Dacian Cioloș vezette technokrata kormánnyal, és végül át is vitték a parlamenten a családbarát jogszabály-módosítást.

Ám alig néhány hónap múlva szivárogni kezdtek a hírek, miszerint a választási évben kedveskedők valóban elszámolták magukat. A 35 ezer eurós gyed-folyósításról szóló beszámolók megalapozták a decemberben kormányra került szociálliberálisok számára, hogy nyugodt szívvel ellentmondjanak önmaguknak. Bár Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter májusban még szóbeli megrovást kapott pártvezérétől, Liviu Dragnea PSD-elnöktől azért, mert megpedzette a felső határ visszavezetését, lám: ma már senkitől sem zavartatva tervezheti az állítólag 8000 lej körüli plafon megszabását.

Vitathatatlan: ennyi pénz bőven elég arra, hogy egy anya vagy apa tisztességesen ellássa felcseperedő gyermekét, attól függetlenül, hogy a szülési szabadság előtt mondjuk kétszer annyit keresett. A kormányból sugárzó bizonytalanság azonban egyre ijesztőbb méreteket ölt, és emiatt sosem lehet tudni, mit hoz a holnap. Bár az új plafon bevezetése csupán néhány száz szülőt érint hátrányosan, és a gyed megvágásával megspórolt összeg elenyésző az állami költségvetés viszonylatában, a Mihai Tudose vezette kabinet mégis bevállalta mindezért a hátraarcot, az önellentmondás tényét.

Számtalan hasonló intézkedés bizonyítja, hogy a Victoria-palotában ténykedők immár a külsőségekre sem adnak: akkora a megaígérgetést követő kapkodás, kétségbeesés, nadrágszíjrángatás, hogy már nem is érdekli őket, ha kilóg a lóláb. Hiszen ők kormányoznak, és azt tesznek, amit akarnak. Gyermekeink jövőjével is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Hallgassa online rádióinkat