Páva Adorján

2017. augusztus 03., 09:16

Korlátoltak játéka

Újabb érzékeny ponton vág egyet a megbízhatatlanságból immár többszörösen jelesre vizsgázó bukaresti kormány: csupán bő egy évvel a gyermeknevelési juttatások átszervezése után ismét hozzányúlnak a szülői támogatások rendszeréhez.

Meglehet, hogy a gyermekgondozási díj felső határának újbóli bevezetése keveseket érint, és a helyzet még a mostani tervek véghezvitele után is sokkal jobb lesz, mint amilyen 2016 júliusa (a jelenleg érvényben lévő törvény bevezetése) előtt volt, ám az újabb pálfordulás hűen tükrözi a szociálliberális döntéshozók körében egyre inkább eluralkodó fejetlenséget, zűrzavart.

Merthogy tavaly éppen a parlament legnagyobb frakcióját adó szociáldemokraták voltak azon kezdeményezés élharcosai, miszerint el kell törölni a gyed plafonját. Az akkori, 3400 lejes felső határ megszüntetése sok szülőt érintett, mint ahogy a fizetés 85 százalékát kitevő juttatás (egy helyett) kétéves folyósítása is nagy segítséget jelentett a babát vállalóknak. A PSD vezérei tavaly „a gyermekek és az ország jövőjének” védelmezőiként hadakoztak az intézkedés anyagi fedezetét hiányoló, Dacian Cioloș vezette technokrata kormánnyal, és végül át is vitték a parlamenten a családbarát jogszabály-módosítást.

Ám alig néhány hónap múlva szivárogni kezdtek a hírek, miszerint a választási évben kedveskedők valóban elszámolták magukat. A 35 ezer eurós gyed-folyósításról szóló beszámolók megalapozták a decemberben kormányra került szociálliberálisok számára, hogy nyugodt szívvel ellentmondjanak önmaguknak. Bár Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter májusban még szóbeli megrovást kapott pártvezérétől, Liviu Dragnea PSD-elnöktől azért, mert megpedzette a felső határ visszavezetését, lám: ma már senkitől sem zavartatva tervezheti az állítólag 8000 lej körüli plafon megszabását.

Vitathatatlan: ennyi pénz bőven elég arra, hogy egy anya vagy apa tisztességesen ellássa felcseperedő gyermekét, attól függetlenül, hogy a szülési szabadság előtt mondjuk kétszer annyit keresett. A kormányból sugárzó bizonytalanság azonban egyre ijesztőbb méreteket ölt, és emiatt sosem lehet tudni, mit hoz a holnap. Bár az új plafon bevezetése csupán néhány száz szülőt érint hátrányosan, és a gyed megvágásával megspórolt összeg elenyésző az állami költségvetés viszonylatában, a Mihai Tudose vezette kabinet mégis bevállalta mindezért a hátraarcot, az önellentmondás tényét.

Számtalan hasonló intézkedés bizonyítja, hogy a Victoria-palotában ténykedők immár a külsőségekre sem adnak: akkora a megaígérgetést követő kapkodás, kétségbeesés, nadrágszíjrángatás, hogy már nem is érdekli őket, ha kilóg a lóláb. Hiszen ők kormányoznak, és azt tesznek, amit akarnak. Gyermekeink jövőjével is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...