Molnár Judit

2017. május 23., 23:35

Körbeárulás

Bármennyire is áhított a hatalom, hatása rosszabb a jégesőnél, tornádónál, árvizeknél, aszályoknál: előbb koptat, majd tönkretesz. Öl és butít, nyomorba nem dönt, csak ha nagyon bután gyakorolja valaki az olyannyira vágyott hatalom előjogait, és nem veszi észre, a jog – vagy a helyére pályázó siserehad – ott liheg a nyomában.

Mert különösen, ha kis vagy kisebb halakról van szó, amíg a kóterben ül, a szépen összeszedett vagyonka elillan, vagyis bekövetkezik a nyomorba döntés állapota is. A hatalom eróziós hatásáról sokat és sokan értekeztek már, de mintha csak a falnak írnának-beszélnének: aki egyszer a fejébe vette, hogy márpedig elindul felfelé a szamárlétrán, arról semmiképpen sem lehet lebeszélni. És nincs az a nagyszabású bukás, amiből az ilyen konok felmászni akarók valamicskét is okulnának.

Az egyik legjobb példa a decemberi választások után beállt helyzet, amikor a sok otthon maradó miatt azok nyertek, akik már épp eléggé kimutatták a foguk fehérjét a 90 óta eltelt esztendők alatt, de hát az is közhely, hogy bármennyire teletömik magukat a család idősebbjei és középnemzedéke, az eleinte kevéssel is megelégedő gyerekeknek a növekedésükkel együtt az étvágya is egyre nagyobb lesz, és egyre inkább maguk elé akarják rántani a húsosfazekat.

Nyertek hát ismét, de nem annyira, hogy egyedül lehessenek mindenhatók, úgyhogy lepacsiztak az ellenzéki oldalból egy részt már kicsalogató kispárttal, ami aztán elég is lett a janisághoz. Nyilvánvaló, az eleve kétfejű kispártnál kezdődött a baj: a kisebbik fejnek kezdett nyúlni a nyaka. Gyorsan rácsaptak, és eltüntették a süllyesztőben, csakhogy a béke nem igazán állt be a hatalmi berkekben, mert a nagypártból is elindultak a belső hangok és megkezdődött a körbeárulás.

A tegnapi barátoknak egyszerre úgy tűnt, nem is igazi harcostárs az, aki nem lép egyszerre, vagy aki másokkal is szóba merészel állni. Feltűnt továbbá, hogy a biztos befutónak tartott nagyszájú, útszéli retorikájú hölgyeményt senki nem tartja szavahihetőnek, miután egyik nap egyet mond, másik nap mást, próbál vagdalkozni is, úgyhogy ha nem akar önként kilépni a sorból, a csapat lép majd el mellőle.

Most itt tartunk, pezseg, kavarog a körbeárulási cirkusz, közös nyilvános szereplésekkor még somolyognak nagyokat egymásnak, de a magánszámokban már támadják a tegnapi barátot. Az ellenzék meg ül ölbe tett kézzel, nem kell nagyon nyomulniuk, a hatalom úgyis felfalja önmagát. Kikaparják nekik szépen a forró gesztenyéket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat