HIRDETÉS

Molnár Judit

2017. május 23., 23:35

Körbeárulás

Bármennyire is áhított a hatalom, hatása rosszabb a jégesőnél, tornádónál, árvizeknél, aszályoknál: előbb koptat, majd tönkretesz. Öl és butít, nyomorba nem dönt, csak ha nagyon bután gyakorolja valaki az olyannyira vágyott hatalom előjogait, és nem veszi észre, a jog – vagy a helyére pályázó siserehad – ott liheg a nyomában.

Mert különösen, ha kis vagy kisebb halakról van szó, amíg a kóterben ül, a szépen összeszedett vagyonka elillan, vagyis bekövetkezik a nyomorba döntés állapota is. A hatalom eróziós hatásáról sokat és sokan értekeztek már, de mintha csak a falnak írnának-beszélnének: aki egyszer a fejébe vette, hogy márpedig elindul felfelé a szamárlétrán, arról semmiképpen sem lehet lebeszélni. És nincs az a nagyszabású bukás, amiből az ilyen konok felmászni akarók valamicskét is okulnának.

Az egyik legjobb példa a decemberi választások után beállt helyzet, amikor a sok otthon maradó miatt azok nyertek, akik már épp eléggé kimutatták a foguk fehérjét a 90 óta eltelt esztendők alatt, de hát az is közhely, hogy bármennyire teletömik magukat a család idősebbjei és középnemzedéke, az eleinte kevéssel is megelégedő gyerekeknek a növekedésükkel együtt az étvágya is egyre nagyobb lesz, és egyre inkább maguk elé akarják rántani a húsosfazekat.

Nyertek hát ismét, de nem annyira, hogy egyedül lehessenek mindenhatók, úgyhogy lepacsiztak az ellenzéki oldalból egy részt már kicsalogató kispárttal, ami aztán elég is lett a janisághoz. Nyilvánvaló, az eleve kétfejű kispártnál kezdődött a baj: a kisebbik fejnek kezdett nyúlni a nyaka. Gyorsan rácsaptak, és eltüntették a süllyesztőben, csakhogy a béke nem igazán állt be a hatalmi berkekben, mert a nagypártból is elindultak a belső hangok és megkezdődött a körbeárulás.

A tegnapi barátoknak egyszerre úgy tűnt, nem is igazi harcostárs az, aki nem lép egyszerre, vagy aki másokkal is szóba merészel állni. Feltűnt továbbá, hogy a biztos befutónak tartott nagyszájú, útszéli retorikájú hölgyeményt senki nem tartja szavahihetőnek, miután egyik nap egyet mond, másik nap mást, próbál vagdalkozni is, úgyhogy ha nem akar önként kilépni a sorból, a csapat lép majd el mellőle.

Most itt tartunk, pezseg, kavarog a körbeárulási cirkusz, közös nyilvános szereplésekkor még somolyognak nagyokat egymásnak, de a magánszámokban már támadják a tegnapi barátot. Az ellenzék meg ül ölbe tett kézzel, nem kell nagyon nyomulniuk, a hatalom úgyis felfalja önmagát. Kikaparják nekik szépen a forró gesztenyéket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2017. május 23., kedd

Üzenjük Bukarestnek!

Több mint két évtizeden keresztül az RMDSZ egyik legfőbb hiányosságai közé tartozott, hogy nem volt külpolitikája.

Bálint Eszter 2017. május 21., vasárnap

Sok az üröm az örömben

Dübörög a román gazdaság, a nemzetközi hitelezők felfelé módosították Románia növekedési kilátásait – ilyen és ehhez hasonló szalagcímeket láthattak mindazok, akik az elmúlt időszakban figyelemmel követték a romániai sajtóhíreket.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. május 21., vasárnap

Az azonosság útvesztői

 Amikor a 90-es években végre rábólintottak a jogtalanul elvett ingatlanok visszaszolgáltatásának megkezdésére, akkor derült ki, hogy az államosításnak nevezett bosszúálló szabadrablás esetleges jóvátételének legnagyobb akadálya tudatlanság.

Balogh Levente 2017. május 18., csütörtök

Szimbolikus győzelem

Szimbolikus győzelmet aratott a magyar közösség azzal, hogy a héten kikerült az első olyan helységnévtábla Kolozsvár határába, amelyen a román megnevezés mellett magyarul és németül is olvasható a város neve.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. május 17., szerda

Virtuális útravalók

Épp szerdán volt az információs társadalom és telekommunikáció világnapja, amely – mi másra – az internet fontosságára összpontosít.

Páva Adorján 2017. május 16., kedd

Egy iskola abszurd drámája

Az elmúlt években, évtizedekben jó néhány „magyar ügy” is rávilágított a Romániában uralkodó beteges politikai-társadalmi viszonyokra, de talán egyiket sem övezte akkora káosz, mint a marosvásárhelyi iskolaügyet. 

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. május 16., kedd

Csak azért sem!

Nem hagyják ezek magukat, csak azért sem. Hajba kapnak, civakodnak, de amikor arról van szó, olyan simán megszavazzák az aljasságaikat, mint kés a vajban.

Balogh Levente 2017. május 15., hétfő

Dragnea „lánykérése”

Gyakorlatilag kormányra lépésre kérte fel a Szociáldemokrata Párt az RMDSZ-t – mindenki így értelmezte Liviu Dragnea szombati, az RMDSZ zilahi kongresszusán elhangzott szavait.

Rostás Szabolcs 2017. május 14., vasárnap

Vita nélkül

Ha az RMDSZ hétvégi zilahi kongresszusán már-már zavaróan sokszor megidézett báró Wesselényi Miklós valami csoda folytán a küldöttek közé toppan, bizonyára elcsodálkozik a hallottakon.

Molnár Judit 2017. május 14., vasárnap

Idült állapot

A történtek alapján most már biztos, hogy a hazai egészségügy bekerült az elfekvőbe, idült állapota ugyanis semmiféle javulást nem mutat.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Üzenjük Bukarestnek!

Több mint két évtizeden keresztül az RMDSZ egyik legfőbb hiányosságai közé tartozott, hogy nem volt ...

Bálint Eszter: Sok az üröm az örömben

Dübörög a román gazdaság, a nemzetközi hitelezők felfelé módosították Románia ...

Molnár Judit: Az azonosság útvesztői

 Amikor a 90-es években végre rábólintottak a jogtalanul elvett ingatlanok visszaszolgáltatásának ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS