HIRDETÉS

Molnár Judit

2017. május 29., 07:03

Hírérték

Egy ideje már nem sokat kell magyarázni azt, hogy felfordult a világ. Tudjuk, felfordult, de nagyon. Naponta halljuk a szörnyűnél szörnyűbb híreket: belelőtt a tömegbe, buszon robbantotta fel magát, elgázolt vétlen sétálókat.

Erőszak, erőszak, erőszak. Igaza volt édesapámnak, aki azt mondta, nem az a szenzáció, ha történik valami, hanem az, hogyha nem. Akkor, amikor erről beszélt, itt, nálunk csend volt, vagy legalábbis azt igyekeztek elhitetni az emberekkel. Hogy a felnőttek elhitték-e, nem tudom, én még serdülő voltam, elhittem.

És apám megállapítását a már annyiszor hallott háborús és háború utáni sztorik számlájára írtam: a budai ostrom, hat hét ücsörgés a kokszon a légópincében, folytonos riadó, bombatámadások, majd az oroszok garázdálkodásaival kezdődő „béke”, egyszóval az örökre letűntnek hitt idők emlékeinek felidézése. Hírértékkel nem a nagyvilág eseményei bírtak számomra és kortársaim számára, hanem az iskolai események. Mert ott aztán történt mindennap valami, legalábbis mi úgy éreztük.

Jó volt nekünk?! Jó volt, ha a felnőtt világ rossznak is érzékelte. De egy mai tizenéves sajnos nem lehet abban biztos, hogy ha vakációban elmegy egy vágyott tengerparti helyre, annak is a legnevesebb klubjába, fékevesztett, boldog ugrálásukat nem szakítja-e félbe egy őrült fegyveres, aki ott akarja levezetni a nagyvilágot irányítókkal szembeni dühét. Az előre megfontolt terrorcselekménynek lassan már hírértéke sem lesz, sajnálkozunk egy-két pillanatot, és titkon örülünk, hogy nem mi. Még nem.

Ez a féltudatos rettegés viszont oda vezetett, hogy egy-egy nyilvánvaló balesetet is már terrorizmusként kezel majdnem mindenki. A minap kapott szárnyra az a hír, hogy egy kábítószeres vagy alkoholos állapotban levő fiatalember egy repülőn be akart menni a pilótához. A fülke bezárva, hát megpróbálta betörni. Riadó, vadászgépek kísérete, a fiú lefogása és ragasztószalaggal rögzítése. A repülő bajmegelőző süllyedése. Aztán minden jó, ha jó a vége. Persze.

De épp az a gond, hogy nem lehet előre látni a végét. Hisz hány ellenkező előjelű eset volt? Balesetnek hitték, aztán robbant minden. A hírt meghallgatjuk, elmélázunk, és újfent örülünk: ezt sikerült kivédeni, megelőzni, elhárítani. Igen, ez a hír értéke: vagyis az, hogy végső soron nem történt semmi. És nem kizárt, hogy hamarosan odajutunk, amiről annak idején apám beszélt: a hírműsorok azzal kezdődnek esetleg, hogy az eltelt napon nem történt semmi. Nem jó ilyesmin töprengeni, de sajnos mást nem tehetünk.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. május 25., csütörtök

Elbeszélünk egymás mellett

Ha egy problémát el akarsz kenni, akkor hozz létre parlamenti bizottságot az ügy kivizsgálására – hangzik a régi politikai poén.

Páva Adorján 2017. május 25., csütörtök

Szellemes parlament

Újabb hitelrontó példát szolgáltat a bukaresti törvényhozás: hiába lépett hatályba az élelmiszer-pazarlás visszaszorítását célzó jogszabály, alkalmazási módszertan hiányában olyan, mintha nem is lenne.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. május 24., szerda

Problémák térképe

Rengeteg papírunk, sőt papírhegyeink vannak már arról, hogy hány szempontból hagy kívánnivalót maga után a hazai oktatás.

Molnár Judit 2017. május 23., kedd

Körbeárulás

Bármennyire is áhított a hatalom, hatása rosszabb a jégesőnél, tornádónál, árvizeknél, aszályoknál: előbb koptat, majd tönkretesz.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. május 23., kedd

Üzenjük Bukarestnek!

Több mint két évtizeden keresztül az RMDSZ egyik legfőbb hiányosságai közé tartozott, hogy nem volt külpolitikája.

Bálint Eszter 2017. május 21., vasárnap

Sok az üröm az örömben

Dübörög a román gazdaság, a nemzetközi hitelezők felfelé módosították Románia növekedési kilátásait – ilyen és ehhez hasonló szalagcímeket láthattak mindazok, akik az elmúlt időszakban figyelemmel követték a romániai sajtóhíreket.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. május 21., vasárnap

Az azonosság útvesztői

 Amikor a 90-es években végre rábólintottak a jogtalanul elvett ingatlanok visszaszolgáltatásának megkezdésére, akkor derült ki, hogy az államosításnak nevezett bosszúálló szabadrablás esetleges jóvátételének legnagyobb akadálya tudatlanság.

Balogh Levente 2017. május 18., csütörtök

Szimbolikus győzelem

Szimbolikus győzelmet aratott a magyar közösség azzal, hogy a héten kikerült az első olyan helységnévtábla Kolozsvár határába, amelyen a román megnevezés mellett magyarul és németül is olvasható a város neve.

Kiss Judit 2017. május 17., szerda

Virtuális útravalók

Épp szerdán volt az információs társadalom és telekommunikáció világnapja, amely – mi másra – az internet fontosságára összpontosít.

Páva Adorján 2017. május 16., kedd

Egy iskola abszurd drámája

Az elmúlt években, évtizedekben jó néhány „magyar ügy” is rávilágított a Romániában uralkodó beteges politikai-társadalmi viszonyokra, de talán egyiket sem övezte akkora káosz, mint a marosvásárhelyi iskolaügyet. 

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Elbeszélünk egymás mellett

Ha egy problémát el akarsz kenni, akkor hozz létre parlamenti bizottságot az ügy kivizsgálására ...

Páva Adorján: Szellemes parlament

Újabb hitelrontó példát szolgáltat a bukaresti törvényhozás: hiába lépett hatályba ...

Kiss Judit: Problémák térképe

Rengeteg papírunk, sőt papírhegyeink vannak már arról, hogy hány szempontból hagy kívánnivalót ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS