Molnár Judit

2017. május 29., 07:03

Hírérték

Egy ideje már nem sokat kell magyarázni azt, hogy felfordult a világ. Tudjuk, felfordult, de nagyon. Naponta halljuk a szörnyűnél szörnyűbb híreket: belelőtt a tömegbe, buszon robbantotta fel magát, elgázolt vétlen sétálókat.

Erőszak, erőszak, erőszak. Igaza volt édesapámnak, aki azt mondta, nem az a szenzáció, ha történik valami, hanem az, hogyha nem. Akkor, amikor erről beszélt, itt, nálunk csend volt, vagy legalábbis azt igyekeztek elhitetni az emberekkel. Hogy a felnőttek elhitték-e, nem tudom, én még serdülő voltam, elhittem.

És apám megállapítását a már annyiszor hallott háborús és háború utáni sztorik számlájára írtam: a budai ostrom, hat hét ücsörgés a kokszon a légópincében, folytonos riadó, bombatámadások, majd az oroszok garázdálkodásaival kezdődő „béke”, egyszóval az örökre letűntnek hitt idők emlékeinek felidézése. Hírértékkel nem a nagyvilág eseményei bírtak számomra és kortársaim számára, hanem az iskolai események. Mert ott aztán történt mindennap valami, legalábbis mi úgy éreztük.

Jó volt nekünk?! Jó volt, ha a felnőtt világ rossznak is érzékelte. De egy mai tizenéves sajnos nem lehet abban biztos, hogy ha vakációban elmegy egy vágyott tengerparti helyre, annak is a legnevesebb klubjába, fékevesztett, boldog ugrálásukat nem szakítja-e félbe egy őrült fegyveres, aki ott akarja levezetni a nagyvilágot irányítókkal szembeni dühét. Az előre megfontolt terrorcselekménynek lassan már hírértéke sem lesz, sajnálkozunk egy-két pillanatot, és titkon örülünk, hogy nem mi. Még nem.

Ez a féltudatos rettegés viszont oda vezetett, hogy egy-egy nyilvánvaló balesetet is már terrorizmusként kezel majdnem mindenki. A minap kapott szárnyra az a hír, hogy egy kábítószeres vagy alkoholos állapotban levő fiatalember egy repülőn be akart menni a pilótához. A fülke bezárva, hát megpróbálta betörni. Riadó, vadászgépek kísérete, a fiú lefogása és ragasztószalaggal rögzítése. A repülő bajmegelőző süllyedése. Aztán minden jó, ha jó a vége. Persze.

De épp az a gond, hogy nem lehet előre látni a végét. Hisz hány ellenkező előjelű eset volt? Balesetnek hitték, aztán robbant minden. A hírt meghallgatjuk, elmélázunk, és újfent örülünk: ezt sikerült kivédeni, megelőzni, elhárítani. Igen, ez a hír értéke: vagyis az, hogy végső soron nem történt semmi. És nem kizárt, hogy hamarosan odajutunk, amiről annak idején apám beszélt: a hírműsorok azzal kezdődnek esetleg, hogy az eltelt napon nem történt semmi. Nem jó ilyesmin töprengeni, de sajnos mást nem tehetünk.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Vélemény
Pataky István: Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. ...

Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat