Páva Adorján

2018. május 27., 08:42

Hétköznapi korrupciókiáltások

Miközben a Romániában élők elsöprő többsége súlyos problémának tartja a korrupciót, legalább egyharmaduk élt a lefizetés, a csúszó- vagy hálapénzadás lehetőségével a megkérdezésük előtt eltelt egy évben.

A társadalomban mélyen gyökerező rákfene gyógyíthatatlan, de sajnos gyorsan megtanulunk együtt élni vele. Ugyanis bármennyire meg- és felrázóak a közelmúlt súlyos, közvetetten halálos áldozatokat is követelő történései és az elmúlt években országos mozgalmakká terebélyesedő megújulási szándékok, ebben a fonákjára fordított, beteges világban a korrupció bizony nemcsak öl, hanem életet is ment.

Az átláthatatlan, erkölcstelen alvilági szabályok szerint működő rendszer kényszerítő ereje a jóhiszemű hétköznapi emberekben is megszokott, rutinszerű gesztussá kalapálja a borítékadást, amely – el kell ismerni – hónapokkal előrébb hozhat egy életmentő műtétet, áthághatatlan akadályokat gördíthet el az amúgy tisztességes egyéni és közösségi célok megvalósítása elől is a bürokrácia útvesztőiben.

Nincs mit szépíteni: nemigen él Romániában olyasvalaki, aki sohasem hálált meg vagy intézett fű alatt ezt-azt. A korrupció kultúrájának agresszív személyiség- és közösségformáló ereje óriási, hiszen a pillanatnyi előnyszerzés a mindkét fél csak nyer (win-win) típusú „üzleten” alapszik, ez a „módszertan” pedig olyannyira átszövi az élet számos területét, hogy sok esetben nem is ad választási lehetőséget.

Nincs mit csodálkozni azon, hogy a rendszer „választott fiai” olyanok, amilyenek, hiszen jó néhányuk (legtöbbjük?) mindent annak köszönhet, ami ellen küzdenie kellene. Egyértelmű, hogy a korrupcióellenes harcban nem lehet a vezető politikusokra támaszkodni: ez elsősorban belső elhatározás kérdése, no meg a következő generációk neveltetésbeli „ráedzésén” áll vagy bukik. Ilyen értelemben pedig minden olyan kezdeményezés rendkívül dicséretes, amely valamilyen formában rávilágít a sötét oldalra.

A Piaţadeşpagă.ro honlap például többek között arra invitálja a polgárokat, hogy közöljék, kit, hol, mennyivel és miért fizettek le – a működtetők távolról sem büntetni akarnak, csupán feltérképeznék, láttatnák a megvesztegetések Romániáját. Az önkéntes alapon szolgáltatott információk meghökkentőek: a sok ezer eurós lefizetések ugyanúgy, mint például az a tény, hogy manapság egy közlekedési rendőr 15 lejért is képes eltekinteni a büntetéstől.

Ezek az adatok legalább annyira beszédesek, mint mondjuk a GDP-növekedésről szóló statisztikák, de az biztos, hogy a hétköznapi emberekhez előbbiek állnak közelebb, ezek vannak nagyobb hatással mindennapjaikra. A polgárok felelőssége, hogy – bármilyen módon is történjék – a mindent átszövő korrupciós ügyek nyilvánosságra hozatalával túlkiabálják a dübörgő gazdaságról, jólétről és tisztességről hadováló kormánytagok álságos országjelentéseit.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. május 25., péntek

Kirabol a kormány?

Jelen állás szerint ott tartunk, hogy a címben feltett kérdésre könnyen előfordulhat, hogy „igen, valamilyen formában mindenképpen” lesz a válasz.

Kiss Judit 2018. május 23., szerda

Halálos lájkvadászat

Döbbenetes, hátborzongató piros felkiáltójelnek tekinthető, hogy a közösségi oldalon való intenzív jelenlét és lájkvadászat miatt veszítette életét kilenc ember egy mikrobuszban, amelynek sofőrje élőben közvetítette vezetés közben az országúton való száguldást.

Rostás Szabolcs 2018. május 21., hétfő

Kódolt politikai válságok

Súlyosan tévedett, aki arra számított, hogy a centenáriumi évre, valamint a közelgő román uniós elnökségre tekintettel a bukaresti politikai osztály képviselői elássák a csatabárdot, és egy időre jegelik a nézeteltéréseiket.

Balogh Levente 2018. május 18., péntek

A magyarok mint potenciális terroristák

Még jóformán meg sem emésztettük, hogy az RMDSZ törvénytervezetet készül benyújtani annak érdekében, hogy a magyar közösséget ne lehessen nemzetbiztonsági kockázatnak tekinteni Romániában, máris itt az újabb, hasonló problémát felvető ügy.

Kiss Judit 2018. május 17., csütörtök

Tanügyi csillagállások és arroganciák

Valljuk be, olykor hajmeresztő tud lenni az a pökhendiség, arrogancia és nemtörődömség, amivel tanügyminisztereink viszonyulnak az oktatás egészéhez, kiváltképp annak húzódó-halasztódó, sokszor sokféleképpen elképzelt, de gyakorlatba még mindig nem ültetett reformjához.

Páva Adorján 2018. május 15., kedd

Képtelenek centenáriuma

Egyes elemzők szerint aggasztó, hogy a románok mintegy felének semmit nem jelent a „nagy egyesülés” centenáriuma, miközben mások ennél is rosszabb eredményre számítottak.

Balogh Levente 2018. május 14., hétfő

Történelmi nap Jeruzsálemben

Az majd csak az utókor számára derül ki, hogy összességében véve pozitív vagy negatív következményekkel jár a közel-keleti konfliktus rendezése szempontjából az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése.

Rostás Szabolcs 2018. május 14., hétfő

Külpolitikai ballépések

A pápa esetleges jövő évi romániai látogatásával kapcsolatos bejelentésével a bukaresti kormányzati illetékesek rövid idő leforgása alatt másodszorra bizonyítják be, hogy belpolitikai érdekeiknek próbálják alárendelni a román diplomáciát, ezzel párhuzamosan sikerült jól lejáratniuk az országot nemzetközi s

Balogh Levente 2018. május 11., péntek

A kommunizmus áldozatai és a ma is élő gyilkos eszmék

Az embertelen és emberellenes kommunista rendszer megérdemelt bukása után közel három évtizeddel – remélhetőleg csak időlegesen – újabb „sikert” aratott...

Kiss Judit 2018. május 11., péntek

Az óvoda és a jövő zenéi

Úgy tűnik, a nem is olyan távoli jövőben kötelezővé teszik az óvodai oktatást Romániában, miután a minap döntéshozó kamaraként megszavazta a szenátus plénuma a tanügyi törvényt módosító tervezetet.

Vélemény
Balogh Levente: Kirabol a kormány?

Jelen állás szerint ott tartunk, hogy a címben feltett kérdésre könnyen előfordulhat, hogy „igen, valamilyen ...

Kiss Judit: Halálos lájkvadászat

Döbbenetes, hátborzongató piros felkiáltójelnek tekinthető, hogy a közösségi oldalon való ...

Rostás Szabolcs: Kódolt politikai válságok

Súlyosan tévedett, aki arra számított, hogy a centenáriumi évre, valamint a közelgő román uniós ...

Hallgassa online rádióinkat